El Comú posa en coneixement d’Anticorrupció, Antifrau i el CGPJ els 665 documents que ha rebut sobre multes prescrites

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , .

El Comú de Lleida ha fet públic el contingut de la denúncia que ahir vam presentar a la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, a Madrid. Entenem que els mitjans i la ciutadania tenen dret a que se’ls donin respostes en un tema que ha generat preocupació social. Per respecte al principi de presumpció d’innocència no hem fet públic cap nom, excepte el de les persones denunciades, que són l’alcalde Àngel Ros, la tinenta d’alcalde Montserrat Mínguez i la regidora de seguretat ciutadana Sara Mestres.
Només tenim una part de la informació i no ens ha arribat per via oficial. Recordem a l’alcalde que la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública de la Generalitat ha resolt que els regidors del Comú tenen dret a obtenir la relació de les sancions imposades per la Guàrdia Urbana de Lleida que van ser donades de baixa per prescripció o per qualsevol altre motiu entre 2006 i 2016. Ho vam demanar fa més de mig any, i la GAIP va resoldre al nostre favor amb data 28 de març de 2017. Ho vam recordar al darrer ple. Però es continua vulnerant el nostre dret d’accés a la informació.
Davant la negativa reiterada de l’equip de govern a cedir l’esmentada informació, i la gravetat dels fets que es desprenen de la informació rebuda, no ens ha quedat altra solució que formular la denúncia i posar els fets que s’exposen en coneixement de la Fiscalia Contra la Corrupció, el Consell General del Poder Judicial (ja que hi ha implicades persones d’estaments judicials) i l’Oficina Antifrau de Catalunya (atenent al fet que també hi ha implicades administracions públiques i persones de la funció pública).

Les denúncies les presentem a fi efecte que s’examini, investigui i inspeccioni, mitjançant els organismes corresponents, l’anòmala actuació del que no és un cas aïllat, sinó 60 expedients de persones físiques i jurídiques diferents, que sumen 665 documents en total. La informació de què disposem es divideix en 4 blocs:

  • 15 càrrecs electes
  • 12 funcionaris
  • 9 empresariat
  • 16 altres (familiars de polítics, regidors, funcionaris municipals, col·laboradors, membres de la societat civil i/o de les llistes electorals del PSC.

Hi ha diversos exemples que considerem especialment rellevants:

  • D’un restaurant apareixen més de 90 multes prescrites.
  • D’una persona rellevant de l’àmbit jurídic i la seua família propera més de 60 multes prescrites.
  • D’un càrrec electe en actiu, 22 multes prescrites.

Vistos els nombrosos llistats i sancions donades de baixa per diversos motius, entenem que pot confirmar-se una “llista blanca” de personatges i empreses sobre els que l’Ajuntament de Lleida estaria filtrant les multes. Hem trobat casos en els quals prescriuen sancions abans de temps, o molt després del període màxim, o fins i tot quan es troben en execució voluntària o executiva.

Valoracions des del Comú de Lleida
El Comú de Lleida no ha vingut a destruir res ni a destruir a ningú. Ha vingut a construir un altra manera de fer que és possible i que ens creiem, allunyada del clientelisme i on no hi ha privilegis ni tractes de favor per a ningú.
És possible canviar tot allò que no funciona. Entenem que després de tants anys amb el mateix govern part de la ciutadania ha arribat a considerar “normal” aquest estat de les coses, però el fet que sempre s’hagi fet així no vol dir que no hi hagi un altra manera de fer.
Per única resposta, el govern opta per atacar l’agrupació d’electors dient que no proposa res. Demanem respecte, si no pot ser per als regidors, per a totes les persones que estan contribuint a fer créixer el projecte del Comú: la gent que participa en les assemblees de barri, les persones que treballen en les comissions del Comú, les que venen a les assemblees o els centenars de persones adherides. Exigim màxim respecte per a tots ells i elles i per a totes les persones que legítimament han donat suport al Comú a les urnes.
Valorem la tasca dels funcionaris i la guàrdia urbana, que han fet correctament la seua feina i veuen, presumptament, com es perdonen les sancions que havien imposat.
Necessitem la confiança i la participació de tothom per fer-ho. Gràcies a tothom que ens la dóna

Posicionament sobre el referèndum
El Comú ha allargat fins el dilluns 26 de juny a les 12 de la nit el període de votació sotmetre a ratificació de totes les persones adherides via telemàtica el posicionament que vam consensuar davant el referèndum, per donar temps a una major participació.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest