ICV, EUIA, PODEM, BARCELONA EN COMÚ , EQUO a nivell nacional, i a nivell del territori Lleidatà també el Comú de Lleida, Comú de Tàrrega i amb el suport del Comú del Solsonés, han arribat a un acord per concórrer de manera conjunta a les eleccions del 20D amb el nom EN COMÚ PODEM. L’acord és fruit d’una diagnosi compartida entre els diferents actors de la confluència per aconseguir fer fora la dreta el PP del govern espanyol i encarar el inici d’un procés constituent que serveixi per empoderar la ciutadania i recuperar els seus drets.
Tenim l’oportunitat de construir un moviment més ampli, de moviments municipalistes que conflueixen amb altres actors polítics, com està passant a Galícia, València,…
Els elements que ens han agrupat en aquest espai unitari o de confluència són:
- Defensa del municipalisme ciutadà, que ja està demostrat que es pot governar d’una altra manera, apostant per una política que defensi els drets socials, els serveis públics, el bé comú, la transparència i la honestedat. La pertinença a l’espai comú suposa també la implicació en el treball municipal, en la construcció d’un espai de municipalisme assembleari… Aprofitar-ho per construir xarxa municipal, comarcal, provincial
- Radicalització democràtica mitjançant el dret a decidir. Exigència d’un referèndum vinculant sobre el futur polític de Catalunya en el qual totes les opcions es puguin expressar lliurement amb totes les garanties.
- Pla de rescat ciutadà contra la crisi i les polítiques d’austeritat, amb l’objectiu d’aturar el retrocés democràtic viscut aquests últims anys (reforma laboral, privatitzacions mafioses, pobresa energètica, Llei Montoro…).
- Emprendre mesures per construir processos de canvi i aturar problemàtiques que afecten més enllà de l’àmbit estatal (TTIP, canvi climàtic…).
- Protagonisme ciutadà en la campanya i en l’acció política, incorporant persones, denúncies i propostes vinculades a les diferents lluites socials, com les del dret a l’habitatge, defensa dels serveis públics i dels drets laborals, entre d’altres.
- Model assembleari, democràcia participativa i transparència. Cal potenciar al màxim la participació de la persones implicades en el projecte, i de la ciutadania en general, en tots els mecanismes de presa de decisions. És important posar en marxa totes les eines al nostre abast per facilitar que la informació arribi a tota la ciutadania.
- Constituir un grup propi al Congrés, independent a l’hora que fraternal i cooperatiu amb els grups que conformin Podem o Izquierda Unida a nivell espanyol i altres grups de confluència del País Valencià, Euskadi, Galícia.
Ordre del dia: - Benvinguda. Mecanisme funcionament assemblea.
- Presentació de la candidatura: principis generals, grups i sensibilitats que hi participen i comissions de campanya: secretariat i finances, comunicació i portaveus, campanya i logística i Comissió de programa. Prioritats de campanya
- Llista electoral: presentació de les persones candidates per la llista del Congrés i del Senat i validació
- DAFO: anàlisi en grups de les Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats que té la candidatura En Comú Podem (a Catalunya i particularment a Lleida)
L’esperit d’una candidatura unitària.
La unió de persones, plataformes ciutadanes i partits ha de funcionar realment com una unitat on les decisions,siguin de l’àmbit que siguin, es prenen de manera col·legiada, i no com a exercici d’un poder parcel·lat entre les diverses forces que integraren la candidatura.
En la línia de presentar-nos com a força realment unida a l’entorn d’un programa, el consens hauria de ser el criteri de presa de decisions. Consens no equival necessàriament a coincidència plena, sinó a acord que una proposta és el millor que en un moment donat podem acordar entre tots, fins i tot si no és el millor per a cadascú, i que per aquest motiu ens comprometem tots plegats amb ella. La idea de fons és que cap proposta tiri endavant si no podem assumir-la de
manera conjunta, que ens vegem tots plegats obligats a intentar convèncer-nos
els uns als altres i a assumir renúncies particulars en benefici de línies
d’actuació que a tots ens semblin una millora, fins i tot si a ningú no li sembla
la millor millora.
COMISSIONS DE CAMPANYA, GRUPS DE TREBALL:
1- Comissió de Secretariat i Finances. Responsables de la part legal i jurídica de la campanya (representants legals de la candidatura) responsables de totes les despeses i el pressupost de campanya. Grup reduït.
2- Comissió de Comunicació i Portaveus. Responsables de les xarxes, de la redacció i enviament de les notes de premsa, convocatòria de rodes de premsa, difusió de missatges i accions. Acompanyament als portaveus de la candidatura. Grup reduït.
3- Comissió de campanya i Logística. Responsables i encarregats de dissenyar les accions, calendari i material de campanya. Grup més extens.
4- Comissió de Programa i Prioritats de Campanya. Responsables de recollir propostes de programa que afecti al territori i interactuar amb altres comissions de programa d’altres províncies i amb el programa nacional. Grup més extens.
Les diferents comissions han de treballar en xarxa amb gent de tot el territori de Lleida i coordinant-se amb les mateixes comissions temàtiques que s’estan creant a nivell general de la candidatura.
El sistema organitzatiu és per a quatre anys i això vol dir que a, més de la tasca que es farà per a la campanya, aquestes comissions han de treballar per seguir construint un espai polític de municipalisme assembleari al territori de Lleida, on passem d’una militància que “segueix” el que passa als parlaments, ajuntaments, etc. a una militància que participa en l’entorn més pròxim i s’organitza per decidir el que els seus representants han de “votar” i o defensar en cadascuna de les institucions.