Cal un vestit de gala per a les Basses?

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , , , , .

El temps no només passa sinó que afegeix complexitat al problema, dificulta la seva possible solució, l’encareix enormement i s’acaba formant una orquestra d’un nombre important de músics, que, en lloc de sonar com una formació de cambra, sembla molt més una olla de grills, aquesta podria ser, resumida, la història de les Basses.

Fa 12 anys que es van clausurar, concretament a l’estiu de 2002, i tots recordem el viacrucis fins ara recorregut, propostes de remodelació, festivals Senglar Rock, una audiència pública, centres comercials, parcs temàtics i l’enclavament continua en un estat lamentable. Finalment ha triomfat la idea del parc temàtic compatible amb el centre comercial (ajustat a les exigències de la Generalitat, és a dir, no més enllà del 2.500 m2), restauració, hotel i càmping per trobar-hi una solució, una idea, aquesta del parc temàtic, que va llançar en el seu dia el grup de CiU amb una proposta basada en el Legoland danès i pensat, bàsicament, pel turisme familiar, però canviant el Lego pels Barrufets, probablement, ara ens agermanarem amb el municipi dels Barrufets, Júzcar, a la província de Màlaga, on hi ha totes les cases del poble pintades de blau. Crida, però, l’atenció les presses amb què s’ha presentat el projecte, les obres del qual es pensen licitar en un període de tres mesos, és a dir, abans de les properes eleccions municipals. Ja el passat dimarts 16 de desembre el Butlletí Oficial de la Província de Lleida publicava l’aprovació inicial de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) referent a l’ampliació de l’àrea de les Basses (a prop de 7 hectàrees de sòl no urbanitzable), la regulació dels nous usos i el canvi de planejament derivat. S’intenta que aquesta modificació estigui definitivament aprovada abans de l’aprovació inicial de la revisió del POUM (ara en fase d’exposició del seu avanç) per tal d’evitar la suspensió de llicències. En definitiva, la modificació de les Basses, ara en curs, ja estarà del tot incorporada al POUM quan aquest entri en la fase de la seva aprovació inicial. Tantes urgències i tot tan ben calculat ens porta a pensar que estem davant una de les perles més significatives de la propera campanya municipal.
Tanmateix, aquest model d’urbanisme ja ha caducat. Els dies de l’expansió immobiliària, el creixement de l’economia i la generació de plusvàlues, són història i no tornaran. Pensar que tota la inversió anirà a càrrec del sector privat sense que l’ajuntament hi aporti res és quelcom així com un miracle, és més, per cada euro privat l’ajuntament haurà de posar-ne entre 3 o 4. Per què fem aquesta relació? Perquè, si tota la inversió és privada, tots els ingressos directes i indirectes que es deriven de l’explotació seran totalment privats (pot ser que les entitats privades paguin una mena de cànon, de lloguer, per treballar en sòl municipal). Tot el que fins ara hem pogut llegir està perfectament en consonància amb l’ona de privatització que distingeix l’ona neoliberal. Les Basses haurien de recuperar-se, sí, però no a qualsevol preu. Un parc territorial de titularitat pública hauria d’allotjar, d’acord amb la imatge de parc familiar que tenen algunes generacions en la seva memòria, usos i funcions públiques. Així, el projecte de recuperació hauria de respondre de forma clara i coherent unes primeres preguntes: per a qui és el projecte i com es farà ?

Les Basses (Foto de Josep Ramon Mòdol)

Les Basses (Foto de Josep Ramon Mòdol)


Una altra qüestió important és el què s’hi pretén fer, els usos. La implantació del parc temàtic (el seu funcionament podria plantejar problemes d’accessibilitat i mobilitat, en un punt ja per si mateix conflictiu) sumarà un nou espai de “consum” a un eix, l’Alcalde Rovira Roure, on aquestes activitats hi són ja dominants en el paisatge i en les funcions de “primera línia”. Burger King, bolera i McDonalds, entre d’altres, caracteritzen ja de forma plena aquesta entrada de la ciutat carregada d’ensenyes i espais lúdics un tant “banals” que ens conviden a sortir del centre-ciutat. Una tendència que estira la ciutat i que es contradiu a aquella imatge i model de ciutat compacta que caracteritza i distingeix encara la ciutat d’altres.

Les Basses haurien de recuperar-se, sí, però no a qualsevol preu. Un parc territorial de titularitat pública hauria d’allotjar, d’acord amb la imatge de parc familiar que tenen algunes generacions en la seva memòria, usos i funcions públiques

Arribats aquí caldria preguntar-se també què afegeix la proposta a la ciutat més enllà de creure en una solució financera (molt difícil d’altra banda, tal com hem assenyalat) per a la immediata recuperació del parc. Si és així, és millor no córrer tant i esperar a trobar una millor solució o proposta. Una proposta a la qual també hauríem de demanar que fos coherent amb les característiques del lloc on s’implanta i amb l’entorn de les Basses i aquí és on no veiem que el “tema triat” sigui gens adient.
Aquestes breus reflexions no suposen cap mena d’oposició als parcs temàtics, ans al contrari, si algun grup inversor privat el vol fer, endavant, que compri els terrenys, que urbanitzi, que s’ajusti al POUM i que el posi en funcionament. Privatitzar sòl públic o cedir-ne gratuïtament (a canvi d’un cànon?) per interessos privats és el que hem d’evitar per no convertir, ja del tot, la ciutat en una mercaderia per ser venuda; no oblidem, com hem emfatitzat, que aquest model és caduc i perillós.
L’actual model de ciutat que s’aplica arreu, basat quasi exclusivament en el consum de recursos, és insostenible. Aquest creixement expansiu, especulatiu i accelerat dels sistemes urbans són els principals responsables de les pressions i tensions que ha de suportar la ciutat. Produir urbanització per urbanització no condueix enlloc, bé, sí, només engreixa la caixa de les empreses, però genera disfuncions importants de mobilitat, estabilitat o cohesió social.
Carme Bellet
Geògrafa, Universitat de Lleida
Ramon Morell
(Economista)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest