El Comú exigeix a la Paeria que faciliti allotjament als temporers que dormen al carrer i aposta per habilitar albergs

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

Davant l’arribada de molts temporers a la nostra ciutat, el Comú de Lleida exigeix que cada administració respongui a les seues responsabilitats, en el cas de l’Ajuntament la ineludible necessitat de proporcionar sostre a les persones que venen a treballar als nostres camps, no només dutxes, rober i bugaderia. Davant la constatació que un any més l’equip de govern no actua ni assumeix les seues responsabilitats, l’agrupació d’electors demana a la Paeria mesures per evitar que cap temporer hagi de dormir al carrer, habilitant un dispositiu municipal que també contempli l’allotjament. De cara a properes campanyes apostem per l’habilitació d’albergs per evitar que les persones que treballen al camp hagin de malviure als carrers o ocultant-se en finques de l’horta, com estan fent ja fa setmanes.
Lleida ha d’asumir la seva capitalitat i deixar de donar l’esquena a l’Horta de Lleida com a espai agrícola productiu. Un espai que necessita per la seua producció més de 400 persones treballadores, dels quals almenys una cinquena part són personal no contractat que no té cobertes les necessitats bàsiques.
Demanarem la convocatòria del Plenari municipal de temporers i que el regidor expliqui en detall l’operatiu.
Proposta d’Albergs per a persones temporeres
Un any més l’Ajuntament tira pel dret i no escolta propostes com la del Comú, que defensa que la Paeria hauria de facilitar als empresaris del sector hortofructícola la possibilitat de poder complir amb les seves obligacions laborals construint un o varis allotjaments específics per a temporers de la campanya de la fruita de Lleida, que podrien ser susceptibles d’altres usos fora de la temporada de fruita. De cara a properes campanyes, la creació d’un o varis allotjaments de temporers alleugeraria la pressió assistencial sobre l’alberg “Jericó” ja que una bona part dels seus usuaris són o han estat treballadors temporers en actiu.
Pensem que caldria consultar a les organitzacions del sector, tant empresarials com sindicals i promoure la creació d’aquest allotjament atenent a unes previsions d’ocupació el més ajustades possible a la realitat.
Prop de les zones amb més densitat de producció de fruita
Si els resultats de les consultes i previsions d’ocupació fossin positives, l’Ajuntament hauria de buscar una situació idònia per situar aquest/s allotjament/s. Creiem que haurien d’estar en un punt entremig entre el casc urbà (per a l’ús dels serveis de la ciutat) i les zones de més densitat de producció de fruita, cercant en cada cas el lloc idoni per emplaçar-los. Un possible criteri de distribució podria ser en base a les partides de l’horta amb més concentració d’explotacions fruiteres.
Aquests equipaments, tanmateix podrien ser permanents (fets d’obra) o temporals (amb algun tipus de construcció prefabricada i desmuntable si no es troba utilitat fora del temps de la campanya). Pel que fa a les condicions que haurien de tenir, es poden seguir els criteris que en el seu moment va donar l’Odre BEF/291/2006, de 14 de juny que aprovava les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la construcció, habilitació, reformes, ampliació, condicionament o subministrament d’allotjaments per a treballadors temporers.
Hem analitzat diferents albergs en poblacions properes
Quant al funcionament dels albergs, es podria aprofitar l’experiència adquirida en la gestió dels ajuntament i empreses que fa anys que tenen alberg de temporers.

Allotjament Torres de Segre


En tot cas, creiem que qui ha de contractar i pagar l’allotjament és l’empresari amb domicili social al municipi de Lleida, doncs és ell qui ha d’oferir-lo a qui n’ha de fer ús, el treballador temporer. Aquestes circumstàncies s’haurien d’acreditar amb la presentació del contracte de treball signat per les dues parts que s’adjuntaria a la sol·licitud de places d’allotjament.
Com l’empresari pot repercutir el cost de l’allotjament al treballador en un màxim del 10% del seu sou, El cost que hauria d’assumir el temporer podria ser al voltant dels 80-100 euros mensuals.
Tot i aquests mínims, l’ajuntament de Lleida podria millorar les condicions d’ús d’aquest allotjament, com per exemple, ampliant els dies d’ús de l’allotjament entre la fi d’una feina i l’inici de l’altra, etc.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest