Les entitats de Lleida defensen un bon transport públic i mesures d’estalvi energètic en la taula d’emergència climàtica i sanitària

Posted on Posted in Ciutat per viure, Paeria and tagged , .


Més d’una vintena d’entitats participen en l’Eix 4 de la Mesa Transversal per a la Recuperació de la Ciutat, que després de la tercera jornada de treball celebrada el passat dia 18, farà arribar les propostes al plenari de la Mesa, que es reunirà el proper 24 de novembre. Diferents col·legis professionals, la Universitat de Lleida, sindicats i la FAVLL, entre d’altres, han conclòs que per gaudir d’un espai públic més saludable és necessari planificar la mobilitat des d’una perspectiva sostenible i segura, treballar per millorar el transport públic i reduir l’ús del vehicle de combustió, impulsar el Porta a Porta a tota la ciutat, reduir la demanda energètica -començant pels edificis municipals-, i seguir caminant cap a una ciutat verda i compacta, una ciutat post-Covid que sigui inclusiva, segura i accessible.

La Paeria ha incorporat aquestes i moltes altres propostes de les entitats, algunes de les quals van ancorades en les línies de treball que ja s’estan portant a terme des de d’àmbits com la regidoria de Transició Ecològica.

Prioritzar els desplaçaments en modes de transport públic, saludables i no contaminants

Són moltes les entitats i col·lectius -la FAVLL, Comissions Obreres, el Consell de l’Infància i l’Adolescència…- que han insistit en què calen mesures per pacificar el trànsit i fer una ciutat més amable, que van en sintonia amb Lleida ciutat 30, però que han d’anar més enllà per millorar el transport públic a la ciutat, la seva eficiència, freqüència, rapidesa i fiabilitat i potenciar-ne l’ús. Mesures que, com recorden sindicats com CCOO, s’han d’acompanyar de la promoció de l’ús dels vehicles de mobilitat personal, millores en el carril bici i, com apunta la UdL, una regulació semafòrica que posi les persones al centre i, en línia amb les propostes de la FAVLL, més aparcaments dissuasoris per tal de reduir l’ús del transport privat.

Espai Públic més sostenible i saludable, més sensibilització

Les entitats han apostat per una ciutat més verda i més amable, on les persones siguin el centre, i on es pugui passejar, fer esport i fer cultura en un entorn saludable. La Taula de l’Eix 4 ha incorporat aportacions com la del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya per reduir la demanda energètica del parc edificat existent i contribuir a la transició vers una arquitectura més eficient o la del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals per fomentar una ciutat amb parcs i jardins sostenibles, entre d’altres. Avançar en la recollida de residus porta a porta i en el projecte d’implantació ja redactat en els diferents barris de la ciutat és un altra de les línies de treball que l’Eix 4 ha considerat prioritària, junt amb la necessitat de vincular la marca Lleida amb l’Horta com a «rebost».

Les organitzacions també han remarcat la necessitat d’unitat davant l’emergència, que els actors i els grups polítics sumin esforços perquè la lluita contra l’emergència climàtica, per la salut de la ciutadania i la recuperació econòmica s’encamini cap a un consens de ciutat. La salut -en el sentit més ample- esdevé un eix troncal i transversal de màxima prioritat en les accions de totes les institucions i actors.

Imatge de Paeria

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest