Aprovada la moció del Comú perquè els afectats per pobresa energètica puguin emprendre mesures d’eficiència a les llars i s’aturi l’assetjament

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged .

Davant la situació de desemparament que moltes famílies víctimes de pobresa energètica pateixen a Lleida, el Comú ha aconseguit l’aprovació en el ple de la moció en compliment de la Llei 24/2015 que vol millorar l’atenció a totes les persones que pateixen aquesta xacra. Els diners públics destinats a pal·liar la pobresa energètica s’han de destinar a inversions d’estalvi energètic i no pas a pagar factures, alhora que cal acabar amb l’assetjament de les companyies a les famílies vulnerables.

Dos terços de les famílies vulnerables, desateses per la Paeria

Segons dades de la Paeria, a la nostra ciutat al voltant de a 5.500 famílies han rebut l’informe de pobresa energètica. Segons l’informe elaborat per la Asociación de Ciencias ambientales “Pobreza, vulnerabilidad y desigualdad energètica” (2016) un 28% de les famílies catalanes tenen ingressos inferiors a 800 euros un cop han pagat les factures de llum, aigua i gas. Si extrapolem aquesta xifra a Lleida obtenim que hi ha 15.400 famílies que no arriben als 800 euros mensuals un cop pagades les factures energètiques. En conclusió, la Paeria només està arribant a un terç del total de famílies que es consideren vulnerables. Novament apel·lem a la necessitat de fer un esforç més gran de sensibilització per tal de donar a conèixer la Llei 24/2015.

Aplicar mesures d’eficiència energètica a les llars vulnerables suposa estalvis de fins al 20%

Els 180.000 euros públics que la Paeria va dedicar al 2017 a pal·liar la pobresa energètica es van destinar íntegrament a pagar factures de 1.000 famílies, amb una mitjana de 180 euros per família (aproximadament les factures d’un mes). En conseqüència el deute mig de les famílies s’enfila per sobre dels 3.000 euros anuals, esdevenint impagable. La contribució de la Paeria i de la Generalitat a reduir el deute de les famílies és inapreciable en qualsevol economia domèstica. És molt més eficient destinar diners públics a fer inversions d’estalvi econòmic en les despeses energètiques, com ho demostren les dades de la Fundació Lleida 21, que en els darrers dos anys han aconseguit estalvis importants, arribant en alguns casos, al 20% de la factura amb les mesures que ha portat a terme sobre unes 100 famílies, amb consegüent benefici mediambiental per reducció de consum energètic.

Les energètiques ja cobren les possibles pèrdues a les factures

Les comercialitzadores i les distribuïdores elèctriques ja estan recuperant possibles pèrdues econòmiques carregant en totes les factures un extra del 12,5 % del cost de l’energia que consumeix a la comercialitzadora i un 10% més del preu del mercat lliure, a la distribuïdora a través d’un concepte mal anomenat “pèrdues elèctriques en barres de centrals”, que inclou tot tipus de desquadrament entre l’energia que es produeix i la que es consumeix. Per tant, podem entendre que ja estan rebent diners, milions d’euros no auditats, per a cobrir impagaments i connexions il·legals.

Cal acabar amb l’assetjament de les companyies a les famílies vulnerables

Al problema de l’endeutament s’hi ha d’afegir l’assetjament que estan rebent les famílies vulnerables per part de les grans comercialitzadores com ENDESA, IBERDROLA, EDP i UNION FENOSA. El Comú ha conegut casos extrems, com el d’una família que ha rebut 10 cartes i diverses trucades de la mateixa companyia, en un mes, amenaçant-la de portar-la als tribunals si no paga el seu deute. Aquest assetjament és un incompliment clar de la garantia a subministres bàsics que estableix la Llei 24/2015, i per aquest motiu exigim que la Paeria es personi com a acusació i demandi a les comercialitzadores.

Els acords de la moció perquè la Paeria corregeixi desajustos de l’aplicació de la Llei de Pobresa Energètica 24/2015

1. Que la partida de diners que està destinant l’ajuntament de Lleida a cobrir parcialment els deutes acumulats per les famílies en situació de pobresa energètica no vagi destinada a pagar factures sinó a cobrir petites inversions en reducció del consum energètic i en auditories energètiques a les llars vulnerables.

2. Que la Paeria faci una sol·licitud formal a la Generalitat per tal de poder dedicar la partida que rep anualment del fons de pobresa energètica a cobrir inversions en estalvi energètic a les llars, en comptes de a pagar factures energètiques.

3. Que la Paeria sol·liciti a hisenda o al Ministeri corresponent, el retorn del 21% de l’IVA que ha estat pagant a través dels ajuts a pagar factures dels anys 2017 i 2018.

4. Que la Paeria de Lleida es personi com a acusació i demandi a les comercialitzadores d’ENDESA i d’IBERDROLA per assetjament continuat a les famílies que estan sota la condició de pobresa energètica a Lleida.

5. Que la Paeria realitzi una campanya de difusió massiva, per tal d’informar a totes les famílies de Lleida que poden acollir-se a la Llei 24/2015 si compleixen els criteris de renda marcats per la pròpia Llei.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest