Polítiques lgtbiq, polítiques per garantir els drets de les persones

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat per viure, Comú de Lleida and tagged , , .
Taula Oberta LGTBIQ

Més intensitat en la denúncia de les vulneracions de drets i en la defensa de drets de les persones lgtbiq, complicitat amb l’activisme social, i consolidació i reforç de les polítiques endegades en el darrer mandat, les idees clau de la segona #TaulaOberta de debat de les propostes del comúdelleida per a les #municipals2023

«Des de la regidoria de Drets Civils s’ha impulsat una bona tasca amb l’aprovació del primer pla de municipal de polítiques lgtbi. Ara el que cal és millorar el compliment d’aquest pla, amb els recursos i l’impuls suficients», va valorar la cap del llista del Comú, Laura Bergés.

La #TaulaOberta va comptar amb una primera part per presentar la situació de manca d’igualtat de drets que pateixen les persones lgtbiq per donar pas a una segona part en què es van presentar les propostes del comú en aquest àmbit.

Davant la persistència de les discriminacions, activisme i polítiques en defensa de la igualtat

En la primera part de la #TaulaOberta, l’Anna Mayench, número 4 de la llista del comúdelleida, i l’actual regidora Elena Ferre, van mantenir un diàleg amb Nessa Molina i Carmina Pardo sobre la realitat de ser trans a Lleida i sobre el paper de l’activisme lgtbiq.

Nessa Molina va destacar algunes de les dificultats amb que es troben les persones que volen fer el trànsit de gènere a Lleida, vinculades a problemes en l’abastiment dels fàrmacs per als tractaments hormonals i a reticències en alguns organismes per aplicar el canvi de nom previst en la legislació sobre les adaptacions registrals. Per Nessa Molina «la situació a Lleida no és molt diferent del que passa a altres llocs, però potser sí que falta més intensitat en la denúncia de les vulneracions de drets i en les polítiques per revertir les discriminacions que encara existeixen».

Per la seua part, Carmina Pardo, va posar l’èmfasi en la importància de l’activisme social i d’entitats com Colors de Ponent per evitar retrocessos en el compliment dels drets fonamentals, en aquest cas, els drets de les persones lgtbiq. «No podem donar per fet que els avenços en reconeixement de drets suposen un compliment efectiu d’aquests drets o que ens blinden de possibles retrocessos. Per això és tant important l’organització ciutadana i l’activisme organitzat», va assegurar.

En la mateixa línia, va reclamar una major complicitat de les institucions polítiques amb aquest teixit activista ja que «la pròpia dinàmica institucional allunya a les persones que s’hi dediquen de la realitat quotidiana del carrer, i per això és important que escoltin i impliquin en el disseny de les polítiques públiques a les entitats que estan treballant en el dia a dia».

Polítiques lgtbiq: fer realitat el que hi ha als papers

A la segona part de la #TaulaOberta, la regidora del comúdelleida, Elena Ferre, va fer un repàs de la tasca feta pel grup municipal durant aquest mandat en l’àmbit lgtbiq, per donar pas a la presentació de les propostes d’acció que s’incorporen al programa del comúdelleida per les eleccions de maig.

«Hem de celebrar l’aprovació del primer pla municipal de polítiques lgtbiq, al qual vam fer aportacions, però algunes de les mesures previstes no s’estan complint i per això proposem que es destinin més recursos a fer-lo efectiu, especialment en àrees que ens semblen prioritàries», va valorar Laura Bergés.

En aquest sentit, les propostes del comúdelleida posen l’accent en la consolidació del Servei d’Atenció Integral a les persones lgtbiq, millorant-ne la dotació tècnica i econòmica, i en les accions de formació i sensibilització, adreçades a la població en general i també al propi personal de l’ajuntament.

El comúdelleida també planteja accions per facilitar espais de trobada i relació segura per a la diversitat sexual, afectiva i de gènere, i el foment de l’educació afectivo-sexual amb perspectiva de gènere i en pro de la igualtat.

Les mesures per lluitar contra les discriminacions que pateixen especialment les persones trans, són un altre dels aspectes destacats entre les propostes del comú. Es plantegen plans d’ocupació i clàusules en la contractació pública per a la inserció laboral de les persones trans, i lideratge de l’Ajuntament per vetllar per la garantia d’un servei d’atenció i acompanyament a persones trans de qualitat.

 

Propostes en l’àmbit de drets de les persones lgtbiq presentades pel comúdelleida en el mandat 2019-2023

Treball conjunt amb Colors de Ponent per a la introducció d’esmenes al Reglament Orgànic Municipal per garantir el llenguatge no sexista i incorporar la diversitat familiar i de gènere en la documentació municipal

Promovem una declaració de compromís amb els drets LGTBI+

Propostes per incloure clàusules laborals contra la discriminació lgtbiq en la contractació pública: Hem millorat la Guia de Contractació Pública, falta millorar-ne l’aplicació

Incloure la perspectiva lgtbiq en les polítiques adreçades a la gent gran: Propostes per detectar millor les necessitats de la gent gran i reforçar els serveis públics i l’acció comunitària per fer-hi front

 

Més informació:

Drets Civils – Paeria: Polítiques i serveis municipals relacionats amb la diversitat sexual i de gènere

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest