Un estudi sobre la qualitat de l’aire determina que la ciutat de Lleida podria evitar cada any 42 morts si complís amb les recomanacions de l’OMS

Posted on Posted in Ciutat per viure, Notícies, Paeria and tagged .

L’estudi de salut urbana a 858 ciutats europees fet per l’Institut per la Salut Global de BCN (ISGlobal) evidencia la necessitat de fer intervencions decidides al municipi per millorar l’aire que respiren els lleidatans i lleidatanes. En aquest rànquing de ciutats segons la qualitat de l’aire Lleida és la quarta ciutat amb pitjors dades de partícules fines d’entre les 92 estudiades a Espanya. Demanem al govern d’ERC i Junts que actuïn amb diligència per pacificar la ciutat i reduir la contaminació, començant per introduir canvis en la proposta d’ordenança de mobilitat que el Comú de Lleida ha esmenat amb un paquet de 25 canvis.

L’estudi de l’Institut per la Salut Global de BCN (ISGlobal) sobre la pol·lució a les ciutats determina que Lleida és la quarta ciutat d’entre les 92 localitats Espanyoles que s’han estudiat amb pitjors nivells de PM2.5 (partícules fines en suspensió a l’aire), només per darrera de BCN, Mollet del Vallès i Mataró. Lleida registra una mitjana anual de 15,7 µg/m3, que supera el llindar màxim de 10 µg/m3 recomanat per l’Organització Mundial de la Salut. Les partícules PM s’originen pel trànsit, especialment pels vehicles dièsel, la calefacció domèstica, la combustió industrial i la crema de llenya i carbó.

Un altre dels principals contaminants de l’aire és el diòxid de nitrogen, que s’origina principalment per les emissions de vehicles a motor. Lleida obté en aquest cas una millor classificació, situant-se en el lloc 54 a nivell estatal, amb una mitjana anual de 22,3 µg/m3), per tant complint amb els paràmetres màxims de 40 µg/m3 que recomana l’OMS.

L’estudi de l’ISGlobal fa una estimació de les morts que podrien evitar-se cada any si l’exposició a la contaminació de l’aire es reduís fins a complir les recomanacions de l’OMS, i estableix que a Lleida es podrien evitar 42 defuncions si s’aconseguís reduir el nivell de PM 2.5 per sota de 10 µg/m3. L’estudi determina que les morts evitables a Lleida serien 86 si la ciutat assolís els nivells més baixos registrats en aquest tipus d’emissions, que obtenen ciutats de països nòrdics, amb Reykjavík al capdavant amb tan sols 3,3 µg/m3 en partícules PM2.5. Amb aquests resultats, Lleida se situa en el lloc 18 entre les 92 localitats espanyoles estudiades en aquest rànquing de morts evitables.

A causa de la seva capacitat per penetrar en el torrent sanguini i causar inflamació, la contaminació de l’aire té el potencial de danyar gairebé tots els òrgans de el cos. Existeix evidència que relaciona la contaminació de l’aire amb problemes respiratoris, malalties cardíaques, càncer, demència, problemes de fertilitat i funció cognitiva reduïda.

Podeu consultar l’estudi de l’Institut per la Salut Global de BCN al web:

https://isglobalranking.org/ca/ranquing

Podeu descarregar les dades a:

https://isglobalranking.org/download/9989/

  • Les dades presentades en aquesta web procedeixen de l’estudi Premature mortality due to air pollution in European cities; an Urban Burden of Disease Assessment (Khomenko et al., 2021), publicat a The Lancet Planetary Health al gener de 2021
  • Les dades de les ciutats provenen del conjunt de dades d’Urban Audit 2018
  • Els nivells de contaminació de l’aire s’han estimat utilitzant tres models matemàtics i empírics diferents. Els valors donats pels models es van contrastar amb les mesures reals de contaminació de l’aire extretes de la base de dades europea de qualitat de l’aire Airbase. Les dades utilitzades en l’estudi prenen 2015 com a any de referència i també s’han comparat amb 2018 per a les disminucions temporals en els nivells de contaminació de l’aire.
  • El rànquing de la contaminació de l’aire es basa en una puntuació de càrrega de mortalitat assignada a cada ciutat. Les puntuacions s’han calculat amb un algoritme que té en compte les taxes de mortalitat, el percentatge de mortalitat evitable i els anys de vida perduts per cada contaminant de l’aire.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest