Una planta fotovoltaica a Serrallarga per abastir una comunitat energètica mixta

Posted on Posted in Ciutat capdavantera, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , .

El comúdelleida proposa la creació d’una comunitat energètica público-privada que aglutini recursos municipals i aportacions d’usuaris i d’empreses privades per maximitzar l’aprofitament d’instal·lacions d’autoconsum energètic, entre les quals una planta de producció fotovoltaica a Serrallarga que podria cobrir les necessitats energètiques de 3.000 llars de Lleida. La proposta s’emmarca en una moció que contempla altres mesures per impulsar la producció distribuïda d’energia renovable per a l’autoconsum.

«Presentem una moció que marca un camí ambiciós i viable de transició energètica, davant un govern que va a remolc de les convocatòries NextGen sense un projecte clar de cap a on vol anar i una oposició que tampoc no té propostes», ha explicat Laura Bergés.

La candidata del comú ha recordat que amb l’expulsió del comúdelleida del govern, l’Agència de l’Energia va passar de la regidoria de Transició Ecològica a la d’Urbanisme, «un canvi d’adscripció que ens va semblar del tot incoherent i que ha resultat en la paràlisi de les mesures de transició energètica». En aquest sentit, ha recordat que no s’ha fet cap nova instal·lació de plaques en edificis municipals, després de la que va promoure el comú al capdavant de la regidoria de Transició Ecològica al Centre Cívic de Balàfia. I tampoc no s’ha impulsat cap nova mesura per liderar i promocionar la producció per a l’autoconsum.

«Per això, presentem aquesta moció, que planteja mesures per incrementar la capacitat productiva amb la proposta de Serrallarga i altres mesures, i que planteja un model de gestió que ha de permetre accelerar la transició energètica, amb protagonisme públic, però comptant també amb la implicació ciutadana i la iniciativa privada», ha explicat Laura Bergés.

Una comunitat energètica público-privada

La moció del comúdelleida proposa la creació d’una comunitat energètica amb participació de la Paeria, d’empreses privades i de ciutadania, per aglutinar recursos de producció energètica i augmentar la capacitat d’inversió.

«Apostem pel model de comunitat energètica, com la que s’està constituint al Prat del Llobregat, perquè permet accelerar el procés de transició energètica al reunir sota un mateix paraigües i amb un mateix objectiu, iniciativa pública i privada, de l’ajuntament, d’empreses i de particulars», ha explicat Jordi Cipriano.

En aquest model, l’ajuntament, les empreses i els particulars aporten a la Comunitat Energètica les teulades o espais disponibles per a instal·lacions fotovoltaiques, poden aportar també capital per a les inversions, i d’aquesta manera poden consumir energia no només de les plaques pròpies sinó del conjunt d’instal·lacions incloses en la comunitat.

Multiplicar la capacitat de producció: un parc a Serrallarga i més

El comúdelleida proposa la creació d’un parc fotovoltaic a l’antic abocador clausurat de Serrallarga que, amb una extensió de 154.000 m2, permetria instal·lar almenys 7MWp de potència energètica, suficient per abastir un mínim de 3.000 llars de la ciutat.

També es proposa el desenvolupament del pla d’instal·lacions solars en les teulades municipals que es van identificar en l’estudi promogut per la regidoria de Transició Ecològica al 2020, i que sumaria 4,3MWp a la potència instal·lada a Serrallarga. «Proposem que el 50% d’aquestes instal·lacions es facin amb inversió pròpia de l’ajuntament i se sumin a la Comunitat Energètica público-privada, i que l’altre 50% es licitin a associacions i cooperatives que promoguin comunitats energètiques ciutadanes, obrint l’opció que es puguin incorporar, si volen, a la comunitat energètica promoguda per la Paeria», ha explicat Sergi Talamonte.

Entre les mesures per augmentar la producció d’energia solar de forma distribuïda s’inclou també la revisió del Pla General de Lleida per reforçar l’aprofitament energètic de totes les teulades de les noves edificacions, tot regulant l’ajust d’orientació i inclinació de les teulades i la maximització de l’espai lliure d’ombres per prioritzar la producció d’energia solar.

Presentació de la moció, amb la Laura Bergés, Sergi Talamonte i Jordi Cipriano

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest