Coalició electoral o agrupació d’electors?

Posted on Posted in Notícies.

La Llei Orgànica 5/1985 del règim electoral general és la que estableix el tipus de candidatures que es poden presentar a unes eleccions municipals, a falta d’una llei electoral pròpia catalana que mai no s’ha aconseguit aprovar. Segons la normativa vigent, doncs, es poden presentar a les eleccions els partits o federacions de partits inscrits al registre de partits polítics, les coalicions de partits i federacions, o les agrupacions d’electors.
La proposta del comúdelleida per a les eleccions del 2015 planteja la fórmula de l’agrupació d’electors com la més ajustada al projecte, en tant que destaca l’origen ciutadà de la candidatura i remarca una personalitat pròpia i independent (punt 4 de la proposta elaborada en l’anterior assemblea). En les converses amb els partits polítics, però, es planteja l’opció de la coalició de partits com una fórmula que té també alguns avatatges, relacionats amb els tràmits de presentació de la candidatura, el reconeixement de les forces polítiques que l’integren, i les repercusions de cara a la representació política en la Diputació provincial.
Us presentem un quadre comparatiu de les principals característiques d’una i una altra opció. El debat és obert.

Coalició de partits Agrupació d’electors
Composició Formada per partits polítics i federacions inscrites en el Registre de Partits Polítics.Els independents s’han d’integrar a algun dels partits que formen part de la coalició, o fundar un nou partit. Formada per ciutadans, que poden ser militants de partits, activistes, membres d’associacions…
Representació a la Diputació Si la coalició es presenta a d’altres municipis de la partida judicial de Lleida es poden sumar vots per aconseguir representació a la Diputació. La coalició podria després sumar les forces a la diputació amb els partits que la integren i que s’hagin presentat per separat en altres partides judicals de la província.Si la coalició només es presenta com tal a Lleida, no se sumarien vots dels partits que es presenten per separat en d’altres municipis de la partida judicial. En aquest cas, la coalició sí que podria accedir a la Diputació si obté prou vots a la ciutat de Lleida. L’agrupació d’electors només té validesa per al municipi i l’elecció per a les quals es constitueix. No es poden sumar vots amb altres agrupacions ni partits ni coalicions d’altres municipis per tal d’obtenir la representació a la Diputació.L’agrupació sí que podria accedir a la Diputació si obté prou vots a la ciutat de Lleida.
Tràmits Notificació a la Junta Electoral en un termini de deu dies després de la convocatòria Cal recollir 1.500 firmes davant notari o secretari municipal. I després de la convocatòria de les eleccions, cal presentar les firmes a la Junta electoralEl procés de recollida de signatures pot ser un pèl complicat, però també pot contribuir a la campanya de difusió del projecte.
Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest