“Comparèixer a Transparència per seguir incomplint les resolucions de la GAIP ho fa qui té coses a amagar”

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria.

El Comú de Lleida agraeix la compareixença de l’alcalde Àngel Ros a la Comissió Especial de la Transparència per explicar l’estat de les resolucions de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública de la Generalitat (GAIP) incomplertes. El regidor Carlos González, però, lamenta que “Ros no ha aportat cap argument per justificar el bloqueig sistemàtic a les resolucions de la GAIP sobre temes sensibles i s’ha centrat en buscar excuses per explicar una ocultació d’informació que és clamorosa”.
Les resolucions de la GAIP són executives i vinculen l’administració afectada, per això el Comú considera molt greu que s’estiguin incomplint fins a 5 resolucions a reclamacions de l’agrupació d’electors, impedint que un grup municipal pugui supervisar l’acció de govern.
Ros ha reconegut que hi ha diverses resolucions amb compliment incomplert: assegura que 4 estan en procés i que en 3 més manca informació per lliurar.

  • Respecte a la resolució de bestretes de caixa fixa d’alcaldia que obliga Ros a lliurar-nos els comprovants i tiquets entre 2015 i 2010, l’alcalde argumenta que “Dona molta feina fer fotocòpia dels tiquets” mantenint el bloqueig quan fins i tot el Comú va oferir recursos propis per fer aquesta feina i no s’ha tingut en compte.
  • Ros diu que ha demanat un informe al departament de multes per determinar si ens lliuraran les multes donades de baixa i les multes pagades a vehicles municipals. Ignora així el que ha resolt la GAIP, i no respecta els funcionaris quan els utilitza de tallafoc davant una resolució.
  • Pensem que la demora en lliurar els padrons fiscals que vam demanar al maig és irrespectuosa amb el nostre grup municipal, perquè ens les han lliurat una setmana després del ple d’ordenances fiscals, impedint que poguéssim fer una proposta exhaustiva.
  • També és ridícul que s’apel·li a la necessitat d’anonimitzar la informació com a argument per incomplir la resolució de la GAIP que obliga a posar a disposició dels grups els decrets d’anteriors mandats. Hem recordat a Ros que entre les obligacions dels regidors hi ha la de complir la llei de protecció de dades, i que per tant el procés d’anonimització és una excusa per frenar l’accés als decrets.

Segons Ros, l’ajuntament no mercadeja amb la informació.

Exigim que es respecti el que ha resolt la GAIP -que vetlla perquè es respecti el dret d’accés a la informació- i es posi punt final a la vulneració sistemàtica de la Llei de transparència i bon govern per part d’aquest equip de govern. Com recorda González, “El Comú sempre ha demanat la informació a l’equip de govern abans d’anar a la GAIP, donant sempre diversos mesos per respondre, i només ha presentat recursos quan no hi ha hagut resposta per part de l’equip de govern o aquesta ha estat negativa”.
L’agrupació d’electors demana responsabilitat a l’alcalde per complir totes les resolucions de la GAIP, però també exigeix un paper actiu per solucionar aquesta anomalia democràtica a tots els grups municipals, inclosos els que estan donant suport al PSC aquest mandat.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest