Comú de Lleida: compromís amb l’ètica pública i el bon govern

Posted on Posted in Ciutat valenta, Notícies and tagged , .

El Pacte d’Entesa que vam signar ERC, JuntsxCatalunya i Comú de Lleida, assenyalava com el segon dels seus tres objectius principals «Apostar per la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i el codi ètic en la gestió política». I apuntava entre els 27 punts programàtics prioritaris «La transparència i igualtat d’oportunitats en la contractació pública». Aquests són elements cabdals també en el propi programa i codi ètic de la nostra agrupació, i vam celebrar que es compartissin com a prioritats del govern a tres.

Per això, tant bon punt vam conèixer les irregularitats en algunes contractacions que explica l’informe de les regidories de Participació i Lluita contra la Corrupció i de Govern Obert i Qualitat Democràtica i Institucional, el Comú de Lleida va demanar que els responsables d’aquestes males pràctiques detectades assumissin la responsabilitat política i que es plantegessin noves mesures per exercir un millor control de la contractació pública. Valorem, doncs, positivament, que el regidor de Junts per Catalunya Sergio González s’hagi apartat del càrrec, com també les diverses mesures que ja s’han anunciat per garantir uns mecanismes més segurs per a una contractació pública que garanteixi la igualtat d’oportunitats.

Considerem que els informes són d’interès públic, i per això hem demanat a la Comissió de la Transparència que siguin accessibles per al conjunt de la població. A més de contindre diverses irregularitats administratives, l’informe esmentat evidencia que hi ha hagut una acumulació d’actuacions (23 en 12 mesos) que han recaigut sobre una mateixa empresa, quan s’hauria pogut fer un procediment de contractació que aglutinés totes aquestes actuacions en un únic contracte.

Els contractes menors són aquells d’obres amb import inferior a 40.000 euros i els de serveis i subministraments per sota de 15.000 euros. En total, les 23 actuacions menors de dues regidories encapçalades per Junts per Catalunya amb una mateixa empresa sumen 121.136 euros, pràcticament totes encarregades per la regidoria d’Esports i gestionades des de la d’Urbanisme, a excepció d’un parell que eren gestionades des d’Esports. Dit d’un altra forma, Urbanisme és responsable del 95% d’aquesta facturació. Aquesta acumulació de contractes menors és contraria al bon govern i perjudicial per al teixit econòmic de la ciutat ja que lesiona els principis d’igualtat, transparència i lliure competència, i més si es fan amb una companyia que ha participat en la campanya electoral del partit responsable d’aquests contractes. Per si fos poc, gran part d’aquests contractes eren inferiors als 3.000 euros, i per tant, no passaven per la supervisió de contractació, mentre que la resta sí que es tramitaven des de contractació però amb informe i signatura de la regidoria que encomanava l’actuació, en aquest cas, Urbanisme.

En el que portem de mandat, des de l’àmbit Lleida Valenta, hem avançat cap a un model d’administració més transparent i que facilita a la ciutadania i als mateixos servidors públics poder exercir mecanismes de control de qualsevol àmbit de l’activitat administrativa, promovent així també la participació ciutadana. Tan bon punt es va conèixer l’informe, les dos regidories de Lleida Valenta van començar a treballar en millores, entre les quals disposar d’un Codi Ètic i de conducta per a càrrecs electes i personal eventual, que esperem poder portar a l’aprovació del ple de febrer. I el propi alcalde va anunciar diverses mesures tècniques per tenir un major control i major concurrència en la contractació menor. Queda feina per fer, és cert, com igual de cert és que en aquest any i mig hem fet realitat nombroses iniciatives de Govern Obert, de Transparència i de Participació que són eixos fonamentals del programa del Comú de Lleida i del Pacte d’Entesa.

Vam dir que la ciutadania podria saber en detall a què destina els diners el seu ajuntament i per això vam posar en marxa un nou web de pressupostos oberts, eina de transparència, participació, diàleg, col·laboració i retiment de comptes. Calia un instrument perquè la ciutadania pogués fer arribar de manera anònima denúncies i comunicacions de fets contraris als principis de bon govern o a l’ordenament jurídic, i ens vam dotar de la Bústia Ètica, que en només mig any va rebre 67 queixes ciutadanes. Des de l’aposta per una Paeria resilient, ètica i honesta que garanteixi la bona gestió pública hem començat també la tasca de supervisar totes les concessions i contractes, per determinar si hi ha, en algun cas, incompliments, i per treballar en millores de futur, com ara la incorporació de noves clàusules socials i mediambientals.

Enfortir la democràcia, amb uns governs ètics, oberts, transparents i participatius, és una tasca ingent, i fa necessari que totes les forces polítiques, tant les que som a govern com les de l’oposició, remem juntes. Les forces de govern ens hem autoexigit responsabilitats abans, i amb major mesura, que la pròpia oposició. No en va hem vingut per deixar enrere pràctiques que eren habituals en els governs anteriors del PSC que havien comptat amb el suport acrític de C’s i PP davant pràctiques que anaven bastant més enllà de les detectades ara.

Pel que fa al cas de l’EMU, hem de dir que si algun dels 3 electes implicats fos del Comú de Lleida ja hauria dimitit, perquè tenim Codi Ètic, i aquest recull pràctiques i accions concretes de compliment obligatori per a les persones que ocupin càrrecs electes i de lliure designació, per garantir la transparència en l’acció política.

GM Comú de Lleida

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest