Considerem un frau democràtic l’abstenció de l’alcalde i els dos tinents d’alcalde en assumptes relacionats amb Torre Salses

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Ciutat valenta, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , .

El comúdelleida considera que la decisió de l’alcalde i els tinents d’alcalde, Toni Postius i Jordina Freixanet, d’absentar-se de la votació de l’al·legació al pressupost presentada per Promenade vulnera el dret fonamental de la ciutadania a participar en els assumptes públics a través dels seus regidors electes, i aplana el camí per a que es completi un pas més en el desenvolupament urbanístic lligat a Torre Salses.

«Demanem al govern que protegeixi el dret constitucional de la ciutadania a ser representada i no permeti que una empresa alteri la voluntat sobirana expressada en el procés electoral per protegir els seus interessos econòmics», ha reclamat el regidor del comúdelleida Sergi Talamonte.

El comúdelleida ha fet arribar al govern la petició que l’alcalde Miquel Pueyo i els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet no s’absentin del Ple en la votació de l’al·legació de Promenade i emetin lliurement el seu vot sense cedir al xantatge judicial de la companyia. «Ens sembla molt greu que els tres màxims responsables del govern renunciïn a protegir la composició democràtica del Ple i assumeixin que l’estratègia judicial de l’empresa els inhabilita per defensar l’interès general de la ciutat», ha valooat Talamonte.

El comúdelleida ha recordat que hi ha sentències del Tribunal Constitucional i de diversos Tribunals Superiors de Justícia que indiquen que s’ha de fer una interpretació restrictiva del deure d’abstenció dels regidors en casos en què hi hagi un litigi obert, per tal de salvaguardar valors superiors de l’ordenament constitucional com el dret a la participació política de la ciutadania a través dels seus representants i l’autonomia local. En aquest sentit, la jurisprudència limita el deure d’abstenció als casos en què els litigis s’hagin produït amb anterioritat al procediment administratiu i que es refereixin a assumptes d’interès personal, precisament per evitar l’ús de les demandes judicials amb fins obstruccionistes per part de privats que vulguin modificar les  majories democràtiques en favor dels seus interessos.

Una decisió incomprensible que contradiu amb fets el discurs del govern sobre Torre Salses

«No entenem que el govern s’agafi a la interpretació de la llei més favorable a Promenade, sense considerar aquestes sentències, per obrir la porta a l’aprovació de l’al·legació de l’empresa, que suposarà un pas més en el desplegament urbanístic del projecte comercial de Torre Salses», ha explicat Talamonte.

En aquest sentit, el comúdelleida ha recordat que el govern ja ha aprovat altres expedients vinculats a Torre Salses, com el pla de reparcel·lació del SUR42 o la prolongació de Francesc Bordalba, al mateix temps que ha mantingut la seua negativa a considerar la nul·litat del conjunt del plantejament urbanístic de la zona, tot i les deficiències en l’avaluació ambiental i en la cessió de zones verdes denunciades pel comúdelleida. «Tot plegat ens genera dubtes cada cop més grans sobre la voluntat real del govern d’aturar Torre Salses, ja que els fets contradiuen el seu relat de compromís amb el comerç de proximitat», ha conclòs Sergi Talamonte.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest