El comúdelleida expressa una preocupació pel futur financer de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU), davant les decisions preses en el Consell de l’empresa municipal que retallen aportacions municipals pels serveis que se li encomanen.
“Cal mantenir una empresa municipal solvent, i les decisions que s’han pres al Consell escanyen l’empresa per la banda dels serveis de mobilitat que se li han encomanat i no donen solucions a la gestió d’habitatge que també té encomanada“, reclamava la regidora del comúdelleida Laura Bergés.
Des del comúdelleida s’ha ressaltat que després d’un període de treball intens per rescatar l’EMAU, amb un pla de finançament que va reduir el deute a la meitat, les accions del govern actual estan posant en perill els progressos fets fins ara.
“La gestió eficaç liderada per Sergi Talamonte al capdavant de l’EMAU va aconseguir salvar de la fallida l’empresa, i ara cal aprofitar els estalvis que hem aconseguit amb la municipalització de la zona blava per garantir la solvència continuada de l’empresa“, reconeixia la Laura Bergés.
El comúdelleida va votar a favor de l’encàrrec de gestió dels aparcaments, reconeixent-ne la importància per a la ciutat, però alhora destaca la necessitat d’assegurar una aportació muncipal per cobrir aquest encàrrec que generi benefici per a l’EMAU. En la mateixa línia, el representant del comúdelleida a l’EMAU, Sergi Talamonte, va votar en contra de la rebaixa de l’aportació municipal per a la gestió de la zona blava, que s’ha rebaixat en prop de 400.000€, per cobrir estrictament els costos de gestió sense deixar cap reserva a l’empresa.
“Portem anys pagant a l’empresa privada sense controlar quin marge de benefici obtenia. Ara amb la gestió pública hem vist que els costos reals han estat un milió d’euros inferiors al que comptabilitzava l’empresa privada, però cal que una part d’aquest estalvi es quedi a l’EMAU com a benefici que garanteixi la seua solvència i futures inversions”, defensava Sergi Talamonte.
El comúdelleida considera essencial que les encomanes de gestió comptin amb un marge de benefici adequat, de manera que l’EMAU pugui acumular reserves per evitar problemes de tresoreria i fer front a futures inversions.
Pel que fa a la gestió d’habitatge, el comúdelleida també denuncia una gestió que carrega a l’empresa pública despeses i càrrega financera que no li correspon. És el cas de la morositat dels llogaters derivats per serveis socials. “Se li imputa una despesa de 200.000€ per morositat de llogaters en situació de vulnerabilitat, que s’haurien de cobrir a través del programes de la Generalitat d’ajut a famílies per lloguer”, explicava Sergi Talamonte.
En la mateixa línia, des del comúdelleida es considera que la càrrega financera de l’EMAU no respon a polítiques d’habitatge sinó a polítiques urbanístiques. “L’EMAU s’ha usat molt temps per derivar deute de l’ajuntament generat per polítiques urbanístiques, no per les polítiques d’habitatge, i no pot ser que aquesta càrrega vagi en detriment d’aquestes polítiques d’habitatge”, afegia el representant del comúdelleida a l’EMAU.
El comúdelleida també ha criticat la falta d’aprofitament d’oportunitats de mercat per ampliar el parc públic d’habitatges, una acció que no només generaria ingressos addicionals per lloguer, sinó que també contribuiria a solucionar el problema d’accés a l’habitatge a la ciutat.
La regidora del comúdelleida ha reiterat la necessitat de mantenir una empresa municipal solvent, garantint reserves adequades i prevenint accions que posin en perill la seva estabilitat financera.