Discurs del Comú de Lleida en el Ple de l’Estat de la Ciutat

Posted on Posted in Comú de Lleida and tagged .

“Hem avançat cap a una ciutat amb més drets: dret a l’habitatge, drets LGTBI, dret a l’educació o a l’empadronament, una ciutat on la gestió és més transparent i oberta”

INTERVENCIÓ DE LA REGIDORA ELENA FERRE

Hem arribat a l’equador d’aquest mandat municipal, i com a integrants del Govern d’Entesa que va subscriure el Pacte de Sant Joan, ens toca fer balanç del que hem fet fins ara, que va més enllà de l’any en curs i que, d’alguna manera, ens ha de situar per veure com cal afrontar els dos anys que queden per endavant. Cal fer una prèvia, que no ha de ser considerada com l’excusa per justificar aquelles coses que voldríem haver assolit ja i que encara no s’han materialitzat, sinó com una explicació necessària. Si el primer any d’aquest govern va venir marcat per la difícil situació econòmica heretada de l’anterior etapa, no crec que sorprengui a ningú dir que la feina d’aquest segon any (i una mica més), ha estat profundament condicionada pels efectes de la pandèmia de la Covid-19 en la vida diària de tothom. Ha calgut redirigir els esforços d’aquest consistori, enfocant-los cap a les coses que han esdevingut noves prioritats.

Segurament, quan vam signar allò que vam acordar fa dos anys, esperàvem que a aquestes alçades hauríem pogut fer més del que hem fet. Però segur que no podíem imaginar que ens tocaria fer moltes altres coses no incloses en aquell pacte, i que hem hagut de resoldre de forma sobrevinguda. És bo fer autocrítica, però també cal tenir autoestima i reivindicar que hem estat al peu del canó i que la Paeria, amb el compromís de tots els homes i dones que hi treballen cada dia, han contribuït a mantenir el tremp d’una ciutat que ha passat per la seva pitjor crisi en dècades.

Hem avançat cap a una ciutat amb més drets: dret a l’habitatge, drets lgtbi, dret a l’educació (fent realitat l’escola de Pinyana). O el nou protocol d’empadronament, que garanteix els drets de ciutadania a tothom. Hem activat la Xarxa Solidària de Lleida, mantenint viva una eina comunitària per potenciar el voluntariat, que tant ha aportat durant els mesos més durs del confinament. I queden coses per fer, com posar en marxa un pla d’acció social que millori l’atenció a les persones més vulnerables, després d’haver hagut d’entomar les enormes dificultats que ha comportat la pandèmia en l’atenció social.

Hem fet passes molt grans cap a una Ciutat amb gestió més transparent i oberta activant el Consell de Ciutat, màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament de Lleida. Tenim en marxa noves dinàmiques de participació a través dels 15 consells de Zona, que canalitzen la participació del veïnat dels diferents barris en els afers públics i que alhora fan que els electes retem comptes. En breu implantarem a Lleida la plataforma participativa Decidim, que ens ajudarà en aquesta tasca de construir un ajuntament més obert, transparent i col·laboratiu.

Hem publicat totes les factures al web de pressupostos oberts i hem obert la contractació a tothom amb la primera Fira de la Contractació Pública del passat mes de febrer per facilitar la participació de petites i mitjanes empreses locals en les licitacions públiques.

Hem rebut 135 queixes en el primer any de Bústia Ètica, eina útil per informar o denunciar males pràctiques en la gestió de la Paeria. I hem avançat, i més que avançarem, en la descentralització dels serveis que ofereix l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana. Hem posat la llavor per una participació activa de la ciutadania, i ara ens centrem en transformar aquesta participació, aprofitar les aportacions, implicació i coneixement de la ciutadania, en accions concretes d’actuació als barris. Alguns d’ells, com el Centre Històric i la Mariola, entre d’altres, requereixen des de fa dècades actuacions per aturar el procés de deteriorament que pateixen. Accions que requereixen recursos de l’ajuntament i de la resta d’administracions. I aquí els fons Next Generation haurien de tenir un paper rellevant per impulsar les mesures que aquests barris esperen fa anys i panys, hi estem treballant. Uns fons europeus que estem treballant perquè alimentin també l’economia social i solidària i el cooperativisme, anant molt més enllà de les grans multinacionals.

En el capítol de coses pendents hi hem de posar encara el Codi Ètic, molt avançat i en el qual espero que finalment serem capaces d’incorporar a totes les forces d’aquest plenari. Ens cal un nou reglament de participació i una nova guia de clàusules públiques en l’àmbit de la contractació.

INTERVENCIÓ DEL REGIDOR SERGI TALAMONTE

“Hem impulsat canvis importants que fan de Lleida una ciutat més saludable, més verda i amable. Tal com ens va demanar en la mesa transversal, posem la vida i la salut al centre”

Ara fa 2 anys vam declarar l’emergència climàtica al nostre municipi i en l’àmbit de la transició ecològica hem impulsat canvis importants que fan de Lleida una ciutat més saludable, més verda i amable, tal com la ciutat ens va demanar en la mesa transversal. Posar la vida i la salut al centre ens interpel·la a totes les forces polítiques, independentment de les diferències.

Hem aconseguit que Lleida sigui referent a Catalunya en la implantació de la recollida selectiva Porta a Porta. En zones densament poblades com són Pardinyes i Balàfia abans del porta a porta reciclaven un 30% dels residus i ara superen el 70%, més del doble. I ja els avancem que l’objectiu és fer arribar el porta a porta a la majoria de llars de la ciutat en el que queda de mandat. Som referent per molts ajuntaments que s’han interessat pel model de Lleida i que ahir van visitar la ciutat per conèixer com ho hem fet.

També hem impulsat amb valentia el compromís amb l’energia Fotovoltaica, amb bonificacions de fins al 50% de l’IBI i l’activació de l’Agència de l’Energia de Lleida, que ha assessorat centenars de famílies i ha ajudat a que es disparessin les instal·lacions, aconseguint ser el 6è municipi català amb més Fotovoltaica per a l’autoconsum. Ja en tenim més de 140, sobretot en cases unifamiliars. Ara ja treballem per acompanyar -a més dels particulars- també les comunitats per impulsar l’autoproducció col·lectiva i fomentar la creació de comunitats locals energètiques.

La Fotovoltaica també arriba als teulats d’edificis municipals com al Centre Cívic de Balàfia, on instal·larem 100 plaques solars per al consum del propi edifici i per a veïns que viuen a prop. Un model que portarem a diferents edificis municipals i centres educatius, on també estem millorant l’eficiència energètica.

Aquest govern està compromès a fer una Lleida més verda, i ho hem impulsat tant al nucli urbà com als nostres espais naturals. Per això hem completat el pla per revisar les zones enjardinades i el replantat d’arbres morts. En 2 anys superem els 2.000 arbres plantats, hem aconseguit millorar la connectivitat i els espais naturals vinculats al riu Segre. La ciutat i el seu entorn formen part d’un medi natural que és un patrimoni i un actiu d’aquesta ciutat saludable que volem esdevenir.

Seguim compromeses amb millorar les condicions de vida dels gossos i gats al Refugi dels Peluts, amb nombroses millores com la recuperació del quiròfan, la reforma de la zona de quarantena i de les gàbies, l’ampliació de la zona de passeig, més serveis veterinaris i la creació de la nova figura del dinamitzador del Refugi. La tasca feta en adopcions i recuperacions ha permès que la ocupació sigui la més baixa de la seua història. I sí, al Refugi dels Peluts queda feina per fer, efectivament, però en tot just dos anys n’hem fet, i molta.

Tot i els importants avenços en transició ecològica sabem que ens cal ser ambiciosos, i entomar altres aspectes fonamentals per combatre l’emergència climàtica. Toca avançar amb pas ferm cap a un nou model de mobilitat, sostenible i segura. La pandèmia ens dóna l’oportunitat per replantejar la mobilitat fent realitat la Lleida Ciutat 30, ampliant-la a tota la trama urbana, pacificant les zones escolars i creant xarxes segures per als vianants. Per aquesta transformació és imprescindible reforçar el servei de transport públic urbà per millorar-ne l’eficiència, fidelitzar als clients i recuperar persones usuàries. Cal donar alternatives per reduir dràsticament el nombre de cotxes dels nostres carrers, també amb un pla integral d’extensió dels carrils per a bicicletes i patinets.

El Comú de Lleida està aquí per treballar pel bé comú, perquè els avis i àvies de la Bordeta puguin passejar amb seguretat pels seus carrers; perquè els joves del Secà puguin bellugar-se sense perill amb patinet i amb bici; perquè la gent dels Magraners pugui anar a l’Arnau o al mercat en bus de forma àgil. Hi som a temps i ens toca actuar ja.

“Reclamem donar compliment al Pacte d’Entesa: defensem el nostre comerç i això passa per aturar Torre Salses. Toca avançar amb pas ferm cap a un nou model de mobilitat, sostenible i segura

Un altre aspecte clau per definir el model de ciutat del futur és la defensa del nostre petit i mitjà comerç, un sector essencial que dóna vida al municipi i que -com és ben sabut- ho està passant molt malament per la pandèmia. Som aquí per defensar el nostre comerç i això passa per complir amb el compromís d’aturar el projecte de Torre Salses, un model de comerç depredador i caduc, tal i com vam acordar els tres grups que integrem el govern en el Pacte d’Entesa. Hem d’abordar amb valentia les mesures al nostre abast per aturar aquest projecte, i dir de forma clara i contundent que Torre Salses no serà una realitat.

Som aquí per retre comptes davant la ciutat, i hem de dir que complirem el Pacte d’Entesa en aquest aspecte cabdal. Aturarem Torre Salses perquè el teixit comercial de la ciutat tingui futur, perquè apostem per un model de comerç sostenible i integrat a la ciutat i això es diu Pla de l’Estació i reforç del teixit comercial dins la trama urbana.

En aquest sentit, celebrem els avenços en el desbloqueig del Pla de l’Estació, i haver posat fil a l’agulla perquè d’una vegada tinguem una estació d’autobusos digna, i és molt positiu l’impuls a l’Àrea Residencial Estratègica.

Volem compartir i reforçar el lideratge necessari per fer realitat els compromisos que vam acordar amb la ciutadania, refermats en les conclusions de l’àgora i la mesa trasversal. El Comúdelleida reitera el seu compromís amb el canvi honest i valent que va prometre aquest govern i segueix oferint tot el seu treball per impulsar-lo, superant les visions més conservadores i complaents que tenen una manera d’entendre les ciutats que creiem caduca. Per això, el Comú de Lleida ha posat sobre la taula diferents propostes, tant per revertir el projecte de Torre Salses com per reorientar el model de mobilitat, i seguirem treballant per impulsar -en definitiva- el model de ciutat acordat en el Pacte d’Entesa i compromès amb la nostra ciutat.

No ens aturarem en la defensa d’una ciutat per treballar. Defensem el petit comerç per fomentar aquest teixit de proximitat de producció, comerç i consum. I com ha comentat la companya Elena, el fet que estiguem facilitant la igualtat d’oportunitats per a totes les empreses en la contractació pública també democratitza l’economia i ens situa com a municipi generador d’ocupació. La ciutat per treballar també es construeix acollint com toca a treballadors temporals essencials com els que fan possible la campanya agrària. Per primer cop el govern de la Paeria ha integrat en el dispositiu d’atenció a les persones temporeres més d’un centenar de places en pisos equipats, un avenç que se suma a les millores en la campanya d’atenció a persones temporeres. Hem avançat però sens dubte cal avançar molt més, i aquí hi han de jugar un paper decisiu els nous equipaments projectats, que s’han d’acabar de definir amb el tercer sector, el veïnat i dins un pla integral d’acció social.

Els avenços aconseguits i els que tindrem en els propers dos anys es basen en gran part en tenir un ajuntament més responsable en la gestió econòmica que ha sanejat els comptes, també els de l’EMU i ha aconseguit reduir el deute. Ho celebrem, i afegim que cal combinar aquesta política d’estalvi amb implementar noves vies d’ingrés que no recaiguin en la majoria de veïns sinó en les grans empreses. Hem posat sobre la taula propostes de taxes que apliquen molts consistoris a sectors com l’elèctric o a Telefònica. Ara ens toca aplicar-les i augmentar els nostres ingressos per fer polítiques públiques.

La ciutat també avança amb la municipalització del servei de zona blava, grua i dipòsit, que aquest grup defensa des de fa molts anys, i que aportarà ingressos i comportarà millores en el servei. Esperem que aviat poguem anunciar més municipalitzacions.

“En dos anys al govern, i malgrat la delicada situació econòmica de la Paeria, hem generat més eines per afrontar una emergència habitacional sense precedents”

En el tram final parlem de Lleida com a ciutat per viure, i dels avenços que aquest govern ha fet en habitatge. Perquè en dos anys al govern, i malgrat la delicada situació econòmica de la Paeria, hem generat més eines per afrontar una emergència habitacional sense precedents. Sanejar l’EMU ens ha permès fer realitat polítiques d’habitatge, amb gairebé 100 nous pisos al parc públic, un 35% més. La bona feina de l’equip de l’EMU fa que la ciutat compti amb 368 pisos.

L’Emergència habitacional també es combat fent complir la llei perquè ningú especuli amb el dret a l’habitatge, i per això estem mobilitzant l’estoc d’habitatges buits de la ciutat demanant als particulars i empreses que cedeixin a la borsa municipal els pisos buits a canvi d’una bonificació del 90% de l’IBI.

Hem promocionat noves formes d’accés a l’habitatge justes i sostenibles, com la masoveria urbana o l’habitatge cooperatiu.

Malgrat el pitjor context que ens podíem imaginar, i malgrat la delicada situació econòmica d’aquest consistori, pensem honestament que hi ha hagut avenços en l’estat de la ciutat, si bé és cert que, com hem comentat, també hi ha algunes coses a millorar. I des d’aquest ple, reiterem el compromís del grup municipal del Comú de Lleida per seguir treballant dins del govern perquè tots els ciutadans del nostre municipi puguin desenvolupar la seua vida amb plenitud.

11 de juny de 2021

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest