El Centre Històric, per un Pacte de Ciutat

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies.

El Centre Històric representa el mateix cor de la nostra ciutat, embolcall de la major concentració de patrimoni, d’equipaments culturals i d’atractiu turístic de Lleida. En aquell mateix espai hi van viure els nostres avantpassats i des d’aquells mateixos carrers van construir i reconstruir, tantes vegades com Lleida va ser destruïda pels mil avatars que li han deparat els segles, la ciutat que tenim avui. Com ens recordava recentment l’urbanista Josep Maria Llop a l’Àgora Lleida, el Centre Històric és, amb 66 hectàrees, el més gran de Catalunya i té una gran potència simbòlica. Per tant, convertir el Centre Històric en el barri que mereix ser i que volem que sigui, esdevé un repte prioritari de ciutat i també de país.

Des del grup municipal del Comú de Lleida, com a membres de l’actual govern de la Paeria, ens comprometem a treballar per aturar el procés de deteriorament que està patint el Centre Històric. Ho farem introduint als pressupostos els recursos necessaris per implementar les accions concretes que apareixen al Pla d’Acció Municipal pel que fa referència a aquelles àrees que ens pertoca gestionar. Apostem per la dinamització del barri mitjançant el treball comunitari i tot un seguit d’accions en els àmbits de l’Habitatge i de la Participació Ciutadana, com per exemple incentivar la construcció d’habitatge amb participació pública, millorar la gestió de l’habitatge públic actualitzant els protocols per assegurar la convivència, ampliar el parc públic d’habitatge social a altres zones de la ciutat, aportar més recursos en mediació i treball social, recuperar el Centre Cívic per als veïns i veïnes com a espai de trobada per fer efectiu el treball conjunt amb el veïnat i amb totes les entitats que apostin per contribuir a revertir una situació tan complexa com inajornable, entre altres accions.

Però més enllà de les actuacions concretes que ens permet la nostra capacitat política en les regidories que estan sota la nostra responsabilitat directa, creiem que cal desplegar totes les accions possibles de manera coordinada per garantir l’eficàcia en la millora gradual i sostinguda d’aquesta part nuclear de la nostra ciutat. Algunes mesures ja van ser compromeses amb els veïns i veïnes i sabem que en calen d’altres. Convidem a tothom a refermar el compromís de lluitar per una transformació integral del Centre Històric partint de la premissa que el primer que cal fer és escoltar els seus veïns i veïnes. Assumim i compartim la diagnosi que fa la gent del barri i agraïm l’esforç que fan els moviments veïnals dia a dia per mirar de millorar la realitat del seu entorn.

És cert que el moment present ens tenalla i no disposem del marge que voldríem per posar en marxa de forma immediata totes les actuacions que considerem urgents. La delicada situació en què hem trobat els comptes municipals, sumada a la crisi sanitària, econòmica i social per la pandèmia de la Covid-19, fan que algunes coses que no poden esperar, hagin d’adaptar-se a un ritme més pausat del que, en condicions normals, ens agradaria. En qualsevol cas, el que és urgent és urgent, i les situacions d’emergència cal afrontar-les amb les eines que tenim. I allà on no pugui arribar l’Ajuntament per les seves limitacions competencials, o per les seves estretors pressupostàries, haurem d’aconseguir entre totes que hi arribin la resta d’administracions, Generalitat i Estat, que també s’han de comprometre lleialment amb Lleida.

Som conscients dels problemes estructurals del barri i de les conseqüències més punyents i conflictives d’aquesta situació, com l’excessiva concentració d’equipaments socials que poden arribar a estigmatitzar, els conflictes de convivència agreujats per l’alta concentració de situacions socials d’alta complexitat, la degradació urbanística i la falta de neteja, la manca de seguretat, el tràfic i consum de drogues, la presència de prostitució o l’incivisme que s’hi han fet endèmics. Davant de tot això, cal que siguem capaços d’actuar immediatament per contenir i revertir una situació ara mateix insostenible en termes de cohesió, convivència entre els veïns i veïnes, i també en termes de dignitat.

Creiem que cal respondre a tot plegat a través d’un Pacte de Ciutat que vagi més enllà del nostre posicionament com a grup polític i de les legítimes demandes de les plataformes veïnals. Ens hi hem d’implicar tots: partits polítics, associacions, entitats, veïns i veïnes, comerciants. Serà a partir d’aquest consens, que l’hem de treballar entre tots i amb generositat, que podrem fer la diagnosi completa i traçar les actuacions necessàries per dibuixar el futur del nostre Centre Històric prioritzant les intervencions d’urgència, que lògicament caldrà trobar la forma d’encarar des d’ara mateix.

Treballar pel bé de la ciutat i del seu Centre Històric és el nostre compromís i no el defugim, com tampoc no fem oïdes sordes a les crítiques ni a les propostes sinceres per fer-ho millor. Els reptes, com més complexos, més requereixen de la col·laboració, l’empatia i la voluntat de treballar plegats. En tot això, ens hi trobarem.

Elena Ferre Toldrà, regidora del Comú de Lleida

Elena Ferre al Consell de Zona del Centre Històric

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest