El Comú de Lleida celebra que la Generalitat dediqui recursos econòmics per fer realitat un projecte que la ciutat necessita fa anys, i valorem molt positivament que finalment es pugui portar a terme.
Considerem que el projecte pot millorar, i que requereix alguns matisos en relació al model d’inclusió i a la dimensió de l’equipament.
Model d’inclusió
Les necessitats i les casuístiques de les persones temporeres i de les que segueixen un itinerari d’inclusió són del tot diferents, per tant és convenient diferenciar temporers i inclusió, i disseminar els serveis d’inclusió en diferents indrets de la ciutat, en equipaments de mida molt més reduïda, de 20-30 places. La proposta de gestió integral per a l’atenció a les persones temporeres elaborada al 2016 per la Paeria amb aportacions de tot el sector, conclou:
“A la ciutat de Lleida el recurs residencial temporal adreçat a allotjar les persones temporeres en recerca de feina seria més convenient que fos alternatiu i diferenciat del que s’adreça a allotjar les persones sense llar”
Dimensió de l’equipament
El Comú de Lleida comparteix que cal amb urgència fer realitat un equipament per a persones temporeres, que pugui ser susceptible d’altres usos fora de la campanya de la fruita (com pot ser l’acolliment temporal de famílies en situacions d’emergències a la ciutat).
També pensem que la dimensió de l’equipament plantejat per a persones temporeres és excessiva. Un macro-equipament no és òptim per gestionar amb eficiència l’atenció a les persones que en són usuàries. Cal, doncs, redimensionar-lo perquè pugui respondre a la funció que li pertoca i per facilitar la integració d’aquest nou equipament en l’indret de la ciutat escollit. Aquest redimensionament, a més, permetrà un estalvi econòmic que s’ha de destinar a fer realitat, com a mínim, 2 equipaments d’inclusió disseminats en altres indrets de la ciutat, per millorar i dignificar l’atenció a les persones.
Pel que fa a l’emplaçament proposat, el Comú havia suggerit altres ubicacions que considerem més òptimes per acollir l’equipament per a temporers.
Debat de ciutat
El Comú creu necessari que, abans d’emprendre un projecte d’aquesta importància, hi hagi un debat previ de ciutat, on es puguin incorporar les aportacions dels professionals, de les organitzacions del tercer sector i del conjunt de la societat civil organitzada.
El Pacte d’Entesa, en l’apartat destinat a persones sense llar, exiliats econòmics, temporers i persones sense documentació, estableix que les persones no poden ser il·legals i que les ciutats han de ser xarxes de comunitat, de drets i d’acollida, i detalla els següents compromisos:
- Habilitarem un espai residencial / Crearem un recurs per a les persones sense sostre que es trobin a Lleida, especialment durant l’estiu.
- Concretarem un pla específic d’atenció als temporers i les temporeres, no es pot tractar com una emergència allò que succeeix cada any.
- Establirem un programa anual perquè els temporers de les explotacions agràries puguin accedir a iniciar els tràmits de l’expedient de permís de treball i de residència.
- Potenciarem models d’habitatge com el “social housing” o centres comunitaris per facilitar el lloguer d’habitatges a persones desfavorides.
- Impulsarem iniciatives per combatre les reticències dels propietaris a llogar habitatges a migrants, temporers, refugiats i altres grups sub representats.