El Comú de Lleida exigeix l’alliberament dels presos polítics i la retirada del 155

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies and tagged .

Les presons mai solucionaran un conflicte polític: ens oposem contundentment a la via de repressió, de retallada de l’autogovern, de retallada de drets fonamentals i de l’ús de la violència que ha escollit l’estat espanyol. Seguim sortint al carrer, com un sol poble, per demanar la retirada del 155 i per exigir que tots els presos polítics tornin a casa.

Davant la situació que es viu a Catalunya, el Comú de Lleida ha convocat:

  1. Plenari debat sobre les eleccions del 21D (dijous 9 de novembre, 20h al Local del Comú)
  2. Assemblea extraordinària sobre el posicionament a les eleccions del 21D (Diumenge 19 de novembre al Local del Comú)


L’assemblea extraordinària del Comú de Lleida celebrada l’11 d’octubre va arribar als següents consensos sobre la situació que es viu a Catalunya:

1. La repressió de l’estat ha impedit la celebració d’un referèndum amb normalitat i plenes garanties. Les condicions inicials que havia plantejat la Generalitat no es van donar i això dificulta l’aplicació dels resultats en la forma d’una declaració d’independència que sigui efectiva, útil i suficientment legitimada per la societat. No obstant, la mobilització ciutadana li dóna legitimitat a l’hora de demanar que el resultat tingui conseqüències. Considerem que el resultat del referèndum no es pot quedar en no res. Un primer efecte positiu del referèndum és la presa de consciència de la ciutadania respecte la seva capacitat d’organització i acció política, que ha de tenir continuïtat.
2. Entenem que tot el que ha passat al voltant del Referèndum de l’1 d’octubre constitueix un mandat clar de superar el marc constitucional i autonomista que tenim actualment. Per aconseguir-ho, apostem per ampliar les majories socials tenint en compte no només l’independentisme sinó també altres opcions que apostin per superar el marc del 78.
3. Tenint en compte el resultat del Referèndum i la necessitat d’ampliar majories socials, apostem per iniciar ja un procés constituent que doni continuïtat a l’empoderament ciutadà i la il·lusió col·lectiva que hem viscut els darrers temps i que hem de contribuir a que sigui reconegut. No és el moment de fer una Declaració Unilateral d’Independència, però sí que tenim la independència de generar aquest procés constituent, sense subordinar-lo a una reforma constitucional a Espanya, que celebraríem que es pogués produir. Entenem que no cal marxar d’Espanya per ser sobirans. Però si Espanya no es mou, no cal ser independentista per anar tirant.
4. La posada en marxa d’un procés constituent ha d’implicar una convocatòria electoral que no ha de ser en termes plebiscitaris sinó constituents i en la qual, per tant, els partits hauran de presentar el model de país i de constitució que proposen i com el volen aplicar.
5. Ens oposem contundentment a qualsevol via repressiva, de retallada de l’autogovern, de retallada de drets fonamentals i de l’ús de la violència. I participarem i animarem a la participació activa de la ciutadania en qualsevol iniciativa, des de la no-violència, que s’oposi a aquest tipus de mesures. I també instem a la desobediència pacífica a qualsevol acció que vagi en la línia de retallada de drets cívics. I denunciem els discursos de determinats partits polítics i mitjans de comunicació que abonen el discurs de la por i l’odi justificant les mesures que vulneren els drets fonamentals i que donen ales al creixement del feixisme.
6. Entenem que la situació actual requereix diàleg i mediació sense condicionants ni coaccions. En absència de violència, totes les idees i opcions s’han de poder tractar encara que vagin contra o més enllà de l’ordre constitucional. Considerem que aquest diàleg institucional ha d’anar acompanyat per un diàleg també des de baix, que impliqui la ciutadania, organitzacions socials i partits polítics. Tot plegat, creant espais transversals que convidin i interpel·lin les diferents visions de la societat.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest