Cal lluitar per canviar les coses. Sempre. Arreu.
Tres premisses. Un: El Comú de Lleida és una agrupació d’electors de caràcter municipal. Dos: El Comú de Lleida, precisament pel seu caràcter d’agrupació d’electors municipal, només té legalment la possibilitat de presentar-se a les municipals de Lleida, sempre que reculli els avals per poder fer-ho. Tres: Malgrat el seu caràcter local, el Comú de Lleida no pot ni vol mantenir-se indiferent ni irresponsable en la seva possibilitat, petita o gran, d’influir allà on hores d’ara es prenen moltes de les decisions que ens afecten, a les Corts espanyoles.
Les eleccions municipals i les catalanes han manifestat en formes diverses un clam per la transformació de la política, i aquest clam ha de tenir continuïtat en les eleccions estatals. I d’entre totes les candidatures catalanes a les eleccions estatals, sens dubte En Comú Podem és aquella amb què la coincidència de principis amb el Comú de Lleida és més manifesta: Transparència, participació, drets socials, Bé comú, serveis públics.
En Comú Podem (ECP) agrupa a Barcelona en Comú, Iniciativa per Catalunya Verds, Podem, Esquerra unida i alternativa, i Equo, i compta amb el suport d’altres coalicions, d’organitzacions ciutadanes i d’agrupacions d’electors, tal i com passa a la demarcació de Lleida amb el Comú de Lleida, el Comú de Tàrrega i el Comú del Solsonès. Un col·lectiu potent i amb prou força com per influir a Madrid i lluitar per una nova forma de fer política, en el fons i també en la forma.
Per aquests principis compartits, i per aquesta força que s’adquireix conjuntament, l’assemblea del Comú de Lleida ha consensuat el passat diumenge 22 de novembre ser part activa en la candidatura En Comú Podem, aportar el seu treball i també, és clar, animar aquells que ens van votar a les municipals que ara ho facin en favor d’ECP.
La decisió ha estat precedida de debats. Com ha de ser. I no tothom veia igual de clara la decisió, lògic quan als orígens del Comú, com als de totes les agrupacions d’electors, hi ha una malfiança guanyada a pols per la major part dels partits polítics. Però es tracta d’apostar per allò en què un creu o de quedar-se com espectador. Amb tots els riscs, i també amb totes les il·lusions. I si hi ha malfiança en els orígens, també en els orígens hi havia, i segueix present, la més absoluta convicció en la necessitat de la confluència dels partits i les forces ciutadanes amb més sensibilitat social.
És cert que la falta de temps ha provocat que no s’hagin pogut fer primàries per confeccionar les llistes, tal i com nosaltres defensem, però tan cert com això és que la llista finalment acordada, encapçalada pel que fa al Congrés per Jaume Moya, integra persones de contrastada independència i prou representatives de la societat civil.
Que ningú no pensi que per als partits polítics que s’integren a la candidatura les coses han estat més fàcils. Ha calgut gran generositat i conviccions clares també per part seva. Assumir que es manté la més absoluta independència de cada grup en la política municipal, que tots som iguals, i que ningú no mana més que ningú a l’hora d’establir les llistes o d’arribar a acords programàtics, no és fàcil en absolut per a aquells que compten amb una història llarga, o amb implantació a tot l’Estat o amb més recursos humans i econòmics que els altres integrants.
Per al Comú de Lleida, l’acord a què s’ha arribat té un immens valor en si mateix, però a més representa un nou punt de partida. Si ho fem bé, si el cuidem, pot ser la llavor que creixi, que integri més grups i que condueixi a la confluència per a les properes municipals que aquest cop no vam ser capaços d’assolir.
Fa quatre anys estàvem a les places, atiant el 15M. Avui governem o tenim representació en molts i molt diferents ajuntaments. Ara, amb el vostre ajut, també contribuirem al canvi des de Madrid. Cal lluitar per canviar les coses. Sempre. Arreu.
Joan Manel Bueno
Professor de filosofia i membre del Comú de Lleida