El Comú demana que s’estudiï el porta a porta i denuncia el tracte de favor a la concessionària de la neteja

Posted on Posted in Notícies and tagged , , .

El ple d’aquest divendres sotmetrà a votació modificacions del contracte de concessió del servei de neteja viària, que el grup municipal del Comú de Lleida considera que van contra l’interès general de la ciutat. La despesa milionària per adquirir 1773 contenidors frena de facto la possibilitat d’explorar la implantació del porta a porta a la ciutat, mentre que des del vessant econòmic es cedeix tot el benefici econòmic de la venda de reciclatge a l’empresa concessionària.
El servei de neteja viària i recollida de les diverses fraccions dels residus municipals i altres serveis complementaris, adjudicat per 10 anys a Ilnet UTE des de març de 2006, està actualment en una pròrroga de dos anys, fins al més de març de 2018. L’equip de govern presenta una modificació de contracte que suposa invertir en dos anys 3 milions d’euros. Una part substancial de la inversió es destina a l’adquisició de prop de 1.773 contenidors, amb una despesa total per aquest concepte de 1.154.881 euros (sense incloure IVA ni benefici industrial):

  • Compra de 1773 contenidors per 915.933 € (307 de paper, 311 d’envasos, 308 de vidre, 708 d’orgànica més 130 contenidors diversos per a substitucions)
  • Pagament de 168.215€ de contenidors adquirits per l’empresa (2014-2015).
  • Cal afegir el cost de finançament (interès 3,5%).

Entre la resta d’inversió, s’incorpora la recollida selectiva a l’eix comercial, el reforç del servei de neteja de contenidors i de graffitis. Resulta sorprenent que tasques essencials com aquestes no quedessin cobertes al contracte originari, alhora que considerem que el procediment escollit frena oportunitats per a altres empreses locals.
Inversió milionària en recollida multipunt que descarta el porta a porta
Enmig d’una pròrroga, la Paeria opta per una adquisició massiva de contenidors que suposa canvis substancials en el model, ja que comporta gairebé doblar el número de multipunts de recollida selectiva a la ciutat, que passa de 360 a 660. Aquesta decisió unilateral de l’equip de govern suposa, de facto, descartar qualsevol opció de treballar per implementar a la ciutat el sistema porta a porta. Aquest sistema ja s’ha implementat en més de 130 municipis catalans, alguns amb poblacions de 20.000 habitants com Banyoles o Les Franqueses, aconseguint ràtios de recollida selectiva que en molts casos han superat el 80%, i amb un cost per habitant inferior al del sistema de recollida amb contenidors. Convé recordar que la recollida selectiva a la ciutat va caure en més d’una dècima en el darrer any i es va situar en un 23,71%, fet que manté a Lleida com una de les localitats amb pitjor índex de recollida de compost, envasos, paper i vidre.
Lleida, al marge dels beneficis econòmics de l’augment del reciclatge
L’augment d’ingressos per venda de paper, vidre i envasos que es preveu després de doblar el número de multipunts no repercutirà en la ciutat, sinó en l’empresa concessionària. La Paeria ha optat per gastar-se més d’un milió d’euros en contenidors i malgrat que es preveu un augment substancial dels ingressos d’Ilnet per venda del producte recollit, es manté el mateix canon que fa 10 anys, pel qual l’empresa paga tan sols 60.329€ anuals a l’ajuntament per aquest concepte. Un retorn irrisori si tenim en compte els ingressos que genera la venda de paper, vidre i cartró, que el Comú ha calculat, incorporant el diferencial que s’hauria d’haver afegit al canon. Les xifres evidencien que l’empresa s’ha beneficiat d’uns ingressos fins a 6 vegades superiors (360.785 euros anuals al 2011) per venda de vidre, envasos i paper. Els beneficis han estat quantiosos fins i tot en anys de descens del reciclatge com el 2014, amb 254.843 euros:
imatge comparativa ILNET
En la projecció que hem fet de l’augment de recollida selectiva fem un supòsit que la implantació dels nous contenidors facin pujar un 5% el reciclatge de vidre, envasos i paper. Una estimació que malgrat ser moderada suposaria que l’empresa tindria prop de 600.000 euros d’ingressos per venda de selectiva que no estan inclosos en el canon. Ens sembla greu que el benefici econòmic que es derivarà de l’augment de contenidors de reciclatge no vagi encaminat al bé comú, a les necessitats de la ciutat, sinó que es regali a l’UTE Ilnet.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest