El Comú estrena la presidència de la comissió de Transparència amb dues prioritats: la revisió dels contractes de serveis públics i l’auditoria del deute municipal

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

L’agrupació d’electors apel·la a la responsabilitat de totes les formacions perquè la comissió, creada amb suport unànime, sigui un instrument útil i confia en què les entitats i moviments socials hi tinguin un paper cabdal.
La constitució de la Comissió per la Transparència és una fita sense precedents i una oportunitat de començar a canviar la Paeria. Amb aquesta voluntat, el Comú ha anunciat les dues línies de treball que posarà sobre la taula durant els 6 mesos en què assumirà la presidència d’aquest òrgan: la publicació dels contractes dels serveis públics bàsics i l’inici dels treballs per realitzar una completa auditoria del deute públic de l’ajuntament i els organismes autònoms.
Dins l’objectiu de vetllar per l’eficiència dels serveis públics, resulta obligat posar llum i taquígrafs en cadascun dels contractes de gestió d’aquests serveis. Volem acabar amb l’opacitat que ha envoltat les privatitzacions en aquest ajuntament, i el primer pas serà que tothom qui ho vulgui tingui accés als acords i els criteris que estableixen els contractes subscrits per la Paeria. Entenem que aquest procés és imprescindible en qualsevol institució que es vulgui dir transparent. Considerem que servirà per valorar el grau de compliment dels plecs de condicions per part de les empreses que en l’actualitat realitzen aquestes tasques. Aquest procés serà essencial per tenir una diagnosi acurada, imprescindible per emprendre processos de remunicipalització.
D’altra banda, el comúdelleida té com un dels objectius prioritaris facilitar una auditoria del deute, per tal d’analitzar les condicions dels contractes de crèdit, les opcions de restructuració del deute i, en darrer terme, platejar si hi ha alguna part que s’hagi de considerar il·legítima. Per això, ja s’han començat a demanar els diferents contractes de tot el deute viu de la Paeria. Considerem que aquest ha de ser un primer pas per realitzar una revisió exhaustiva de la situació econòmica i financera de l’Ajuntament i del conjunt d’organismes autònoms.
La societat demana transparència, i la creació de la Comissió és una fita que només donarà els fruits que se n’esperen si som capaços d’actuar col·lectivament, posant el bé comú en primer pla i al marge de sigles i estratègies partidistes. Des d’aquest punt de vista fem una crida a la responsabilitat perquè, després que tots hàgim parlat en els nostres programes electorals de transparència, siguem capaços de dignificar i dotar de capacitat de treball i de resultats aquest òrgan. En aquest sentit, des del comúdelleida entenem que la Comissió de transparència ha de servir per a que la ciutadania tingui en tot moment accés a tota la informació de l’activitat de la Paeria, tant de la seva tasca política com de tota l’activitat econòmica, incloent tota la facturació i processos de contractació de l’Ajuntament. Així mateix, la Comissió haurà de posar en coneixement de la fiscalia o altres autoritats competents qualsevol irregularitat en la gestió dels recursos públics.
Com no podia ser d’altra manera, el teixit civil organitzat ha de tenir un paper destacat en l’esdevenir de la Comissió de transparència. Hem de ser capaços de treballar de la mà de l’Observatori Ciutadà Municipal i la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, l’Assemblea en Defensa dels Serveis Públics, les Marees ciutadanes i les entitats, posant en valor les seues propostes i el coneixement aprofundit que tenen de diferents àmbits.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest