El Comú exigeix a la Paeria que actui urgentment davant la davallada de la recollida selectiva fins al 23,71%

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , , .

La recollida selectiva a la ciutat va caure en més d’una dècima en el darrer any i es va situar en un 23,71%, fet que manté a Lleida com una de les localitats amb pitjor índex de recollida de compost, envasos, paper i vidre. I això malgrat que cada lleidatà paga més de 89 euros anuals al servei de neteja i brossa, molt per sobre de la mitjana estatal, que segons dades de l’OCU se situa en els 54 euros. “Són unes dades lamentables que constaten la pèssima gestió de la Paeria, que fa pagar molt als ciutadans per posar la recollida selectiva en mans d’una empresa que no fa res per millorar aquestes dades perquè l’ajuntament no l’obliga a res” valora el regidor Sergi Talamonte, qui reclama que les exigències a la concessionària vagin molt més enllà de fer campanyes de sensibilització puntuals en espais com l’Aplec del Caragol o la Feria de Abril.

La Comissió de seguiment a Ilnet s'ha celebrat aquest dijous

La Comissió de seguiment a Ilnet s’ha celebrat aquest dijous


Plenar els abocadors, més enllà de generar greus repercussions mediambientals, suposa una despesa enorme a la Paeria. Llencem a l’abocador 41.779.630 tones de residu sòlid urbà (2014) i, amb aquesta tendència, els lleidatans pagarem enguany 1.671.185.200 euros per aquest concepte (40 € per tona entre canon i tractament de residus). Una despesa que -si no actúa la Paeria- es dispararà els propers anys i es pot convertir en estratosfèrica al 2020, en que el preu per tona es preveu que superi els 70 €. Plantegem mesures perquè urgeix fomentar la recollida selectiva des d’un punt de vista mediambiental i econòmic.
El Comú de Lleida també ha traslladat a la Comissió de seguiment del servei de neteja viària i recollida de residus que la deixadesa de l’equip de govern ha fet que l’índex de recollida selectiva, que era del 24,6% al 2010, hagi retrocedit un punt en 4 anys, mantenint-se molt per sota de la mitjana catalana. Cal revisar a fons la concessió a Ilnet, que enguany costa 12.349.000 euros. Amb aquesta despesa i en una ciutat del tamany de Lleida, és evident que els 173 treballadors de neteja al carrer i 27 mitjans mecànics destinats a la neteja són del tot insuficients.
Des del Comú de Lleida advoquem per una remunicipalització del servei, ja sigui optant per la gestió directa per part de la Paeria o amb cooperativa, amb participació majoritària de la Paeria, dels treballadors de l’empresa i de la pròpia empresa com a soci minoritari, en funció de les possibilitats legals de rescissió del contracte actual. D’aquesta manera aconseguiríem retornar el control a la Paeria, reduir el sobrecost que suposa el benefici empresarial i involucrar i apoderar els propis treballadors.
1

La mala qualitat dels gràfics és atribuïble al fet que la Paeria no difon les dades en versió digital i opta per una via meś cara i menys ecològica: fa arribar el document en paper i amb pèssima resolució


2
 
 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest