El Comú exigeix a La Paeria que obligui les empreses a cobrir els deutes de les víctimes de la pobresa energètica

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged .

L’equip de govern reconeix avui en un article a la premsa local que han gastat 161.844 € per pagar deutes energètics a 811 famílies. Des del Comú de Lleida exigim que siguin les empreses elèctriques les que cobreixin aquests deutes i exhortem l’equip de govern a que compleixi els 19 punts de la moció sobre pobresa energètica aprovada al novembre i que el PSC també va votar a favor. Un dels acords de la moció aprovada diu: «Exigir al Govern de la Generalitat la signatura de convenis amb les empreses subministradores amb la finalitat que condonin el deute familiar i assegurin els subministraments bàsics a totes les llars en situació de risc d’exclusió residencial”.
Davant l’incompliment de la moció i davant les xifres que fa públiques la Paeria, considerem que urgeix fer les següents puntualitzacions:
1. Segons la Llei de Pobresa energètica, les persones que ingressen menys de 1.500€ poden deixar de pagar els subministres. La norma no diu enlloc que els ajuntaments hagin de cobrir el 100% dels impagaments
2. Els diners pagats en deutes no surten del pressupost municipal, sinó que són d’un fons de la Generalitat, que gestionen els ajuntaments
3. No estem d’acord amb subvencionar amb diners públics impagaments de ciutadans a empreses que en els darrers cinc anys han guanyat més de 20.000 milions.
4. No estem d’acord en que la Paeria pagui, a través d’aquestes factures, impostos: 21 % d’IVA, 5,6 % impost d’electricitat i tot el terme fix, que és un impost indirecte.
5. És inadmissible que la Generalitat i la Paeria destinin diners públics a pagar un oligopoli que ve de protagonitzar l’escàndol de la pujada dels preus elèctrics.
6. Els diners que han pagat han anat a les butxaques d’IBERDROLA, ENDESA i GNF principalment, que controlen el 90% del mercat
7. Reivindiquem que els impagaments els cobreixin les empreses elèctriques, tal i com diu la Directiva d’Eficiència energètica Europea, i tal com estan fent altres països com Portugal. Cal recordar que per cobrir possibles pèrdues les elèctriques ja carreguen un 20% al preu del kWh
8. Complir l’acord de la moció sobre pobresa energètica aprovada per unanimitat al ple de novembre de 2016 que diu «Exigir al Govern de la Generalitat la signatura de convenis amb les empreses subministradores amb la finalitat que condonin el deute familiar i assegurin els subministraments bàsics a totes les llars en situació de risc d’exclusió residencial. Fer públic a la pàgina web de la Generalitat, els acords i convenis signats així com, les aportacions de les empreses subministradores»
9. Complir els altres 18 punts de la moció sobre pobresa energètica aprovada al novembre i que el PSC i PP també van votar a favor. Curiosament el PSOE va pactar amb el PP al Congrés un decret que deixa famílies i ajuntaments en l’estacada.
10. Si volen destinar diners públics a lluitar contra la pobresa energètica, que els destinin a fer auditories i assessoraments per a que la gent consumeixi i pagui menys, com estableix l’esmentada moció.

Pobresa energètica (imatge de Lablascovegmenu a Flickr)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest