El Comú proposa que la Paeria gestioni directament els pisos d’emergència i un pla per disposar de més habitatge

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged .

Amb l’objectiu de millorar els processos de reinserció de les famílies de Lleida que requereixen habitatges d’emergència, el Comú de Lleida proposa que l’ajuntament assumeixi la gestió directa dels habitatges que proporciona a les famílies i que posi en marxa un programa d’inserció residencial progressiu per famílies en risc d’exclusió residencial. Pensem que no es pot externalitzar la responsabilitat de cercar un habitatge, com s’ha evidenciat recentment amb la situació viscuda a l’hotel «Sansi», un servei que no té cap conveni directe amb l’ajuntament, ni procediment de licitació malgrat que l’ajuntament paga factures de fins a 15.000€ mensuals. Aquest fet, a més de ser contrari a l’esperit de la contractació pública, deixa a les famílies en situació d’indefensió sense cap mediació davant possibles conflictes amb els propietaris de l’hotel. Per preus inferiors, amb la mediació de serveis socials, es podrien aconseguir habitatges de lloguer social i un entorn més adequat per la reinserció de les famílies.
Arribats al punt actual, on Lleida té menys de l’1% d’habitatge públic, s’evidencia que la Paeria no ha fet els deures i que, per tant, calen canvis per fer front a la situació d’emergència de centenars de famílies a Lleida
El Comú considera que hauria de ser l’ajuntament qui es responsabilitzi directament del recurs residencial, mantenint el control en tot moment sobre la gestió dels habitatges que ofereix als usuaris. La Paeria ha de garantir un entorn controlat on s’assegurin les condicions d’intimitat, higiene i habitabilitat i facilitant els processos d’adaptació o de recuperació dels individus o les famílies. La proposta del Comú incideix en 4 punts:

  1. L’ajuntament cercarà i gestionarà els recursos residencials necessaris per les famílies que actualment s’allotgen a l’hotel Sansi.
  2. L’ajuntament obrirà un concurs públic pilot per posar en marxa un programa d’inserció residencial progressiu, per famílies en risc o en situació d’emergència residencial, en format de lloguer social. L’ajuntament en un inici cobrirà el 100% del preu de l’habitatge (com fa ara) i anirà disminuint l’aportació quan les famílies tinguin ingressos. Anirà dirigit a particulars, agències immobiliàries i gestores de pisos de bancs del municipi, per tal d’aconseguir ofertes per 30-40 habitatges amb un preu màxim de lloguer de 350€/mes i amb contractes de 5 anys. En aquest sentit l’Ajuntament oferirà condicions de seguretat d’impagament als propietaris i llogaters.
  3. Aquests habitatges seran preferiblement en forma d’habitatges familiars, assegurant la intimitat i l’entorn social que millor facilití la recuperació i reinserció de les famílies. S’evitarà l’acumulació de famílies amb alt risc d’exclusió social en un mateix immoble.
  4. Mentre no sigui possible reubicar totes les famílies de l’hotel Sansi, l’Ajuntament destinarà un o més mediadors socials a aquest establiment de forma permanent per tal d’assegurar la convivència i la resolució dels conflictes que puguin aparèixer entre les famílies o amb els gestors de l’hotel.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest