El Comú proposa remunicipalitzar el servei de neteja de Lleida que, segons un estudi de l’OCU, és car i ha empitjorat

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

El comúdelleida proposa una remunicipalització del servei, en forma de cooperativa, per a millorar la qualitat del servei i les condicions laborals
Lleida ha estat inclosa a l’anàlisi que ha fet l’OCU sobre la qualitat del servei de neteja i la satisfacció dels ciutadans i ciutadanes respecte del servei i no en surt massa ben parada. Està classificada com la ciutat número 34, de les 60 capitals estudiades.
Lleida ha perdut 5 punts respecte l’estudi de l’OCU al 2011
El pressupost municipal de la Paeria per el servei de neteja és de 50 Euros per habitant, situant-se al mateix nivell que la ciutat més neta, Oviedo. Segons l’estudi, es pot deduir que tot i dedicar un pressupost molt proper a la mitjana, el nombre de treballadors de la neteja és de 142, i el nombre de mitjans mecànics és de 27, fet que situa a Lleida com una de les ciutats que menys recursos dedica al servei de neteja. La satisfacció dels ciutadans i ciutadanes respecte del servei no supera mai el 55 % i en el cas dels excrements de gossos i la neteja al voltant dels contenidors, és del 40 %.

Una plaça de Pardinyes, aquest dijous

Una plaça de Pardinyes, aquest dijous


Les preguntes que ens fem des del Comú de Lleida són:
Com és que si el cost del servei és dels més elevats, el nombre de personal dedicat i els mitjans mecànics són tan baixos? En què està destinant els diners l’empresa privada que gestiona el servei de neteja? Quin tipus de control fa l’Ajuntament per a avaluar la qualitat del servei?
Pensem que, novament, com amb els radars, els busos i tantes altres privatitzacions, el servei privatitzat de neteja és car, ineficient i no satisfà a la població de Lleida.
Des del Comú de Lleida advoquem per una re municipalització del servei, ja sigui optant per la gestió directa per part de la Paeria o amb cooperativa, amb participació majoritària de la Paeria, dels treballadors de l’empresa i de la pròpia empresa com a soci minoritari, en funció de les possibilitats legals de rescissió del contracte actual.
D’aquesta manera aconseguiríem retornar el control a la Paeria, reduir el sobre cost que suposa el benefici empresarial i involucrar i apoderar els propis treballadors i treballadores, el que augmentaria la seva motivació i per tant, el seu rendiment i la millora en la neteja de la ciutat.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest