El Comú valora que l’equip de govern agafi el lideratge del treball amb persones refugiades i exigeix entrar a la xarxa de ciutats-refugi

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , .

L’equip de govern ha presentat avui un protocol d’actuació de la Paeria per a l’atenció de les persones refugiades. Malgrat la dificultat per fer aportacions amb coneixement de causa a un document que no havíem rebut fins a la mateixa comissió d’avui, el regidor del Comú Sergi Talamonte i la resta de grups de l’oposició hem fet arribar algunes de les propostes que havíem començat a treballar en la trobada de fa una setmana. Tot i que les formes són més que millorables, el Comú dóna tot el seu suport a tirar endavant amb celeritat aquest protocol per coordinar esforços entre administracions, sumant societat civil i entitats socials.
814425461_15097
També anunciem que donarem suport a la moció del Fons Catala de Cooperació al desenvolupament sobre la gestió de la situació de les persones refugiades, que l’equip de govern ha posat sobre la taula per treballar-la conjuntament. En aquest sentit, el Comú demana que el document inclogui l’adhesió de Lleida a la xarxa de ciutats refugi. Sobre els dubtes que el Grup Municipal de Ciutadans ha expressat al respecte, Talamonte ha apelat a la “necessitat de despolititzar aquesta qüestió, repondre al que demana la ciutadania i donar tot el suport a les mesures que permetin coordinar esforços, siguin liderades per Ada Colau o Àngel Ros”.
A banda de l’actuació d’emergència, des del Comú també posem èmfasi en treballar des del vessant de la sensibilització en les causes que porten a la situació que viuen milions de refugiats.
Comissio serveis persones 2
La proposta sobre els temporers ha de partir del criteri de totes les entitats
El Comú considera buit de contingut el document de partida de l’equip de govern per cercar solucions a la situació de les persones temporeres, i valora, un cop més, com vam dir en el deu dia, que és necessari escoltar les entitats en la reunió fixada per al proper dia 23 per poder fer la millor proposta. En aquest sentit, l’agrupació d’electors i la resta de formacions hem aconseguit el compromís del regidor per a que es convidi a aquest procés organitzacions com la CGT, Papers per Tothom o la Plataforma per a la dignificació del Pla de l’Aigua, entre d’altres. Entenem que el “com ho farem” hauria de partir de les propostes del teixit social organitzat, un cop més, massa ignorat per l’equip de govern, remarcant la necessitat que també s’escolti la veu dels tècnics de serveis socials i dels propis temporers.
Volem remarcar, per altra part, que –malgrat que el vam demanar- no se’ns ha facilitat l’informe tècnic amb les actuacions que ha fet la Paeria aquest estiu al voltant d’aquesta qüestió. Ens preguntem si l’opacitat és la millor manera de construir les millors solucions de forma conjunta.
Omissions incomprensibles en l’ordre del dia
El Comú ha fet una queixa al regidor Xavier Rodamilans expressant la nostra perplexitat pel fet que l’equip de govern obviï en l’ordre del dia de la comissió d’avui qüestions socials transcendents i fins i tot urgents com la dels temporers i la de les persones refugiades, malgrat haver-ho acordat verbalment amb el regidor en la reunió preparatòria de la Comissió. Expressem la nostra sorpresa per la improvisació i el poc rigor en el treball per part de la presidència de la comissió. És la millor manera de fomentar la construcció col·lectiva no fer constar a l’ordre del dia qüestions com aquestes? També han quedat fora punts proposats pel Comú i que considerem d’urgent resolució, com són la resposta a la pregunta que va formular sobre beques menjador, que ha estat contestada verbalment, de manera improvisada, de pressa i sense dades per una tècnica de l’ajuntament. Per això hem demanat resposta per escrit.
Comissio serveis persones 4
Pel que fa a la valoració del reglament d’empadronament que proposa la PAH, el regidor ha evidenciat altre cop improvisació i falta d’informació, i ha donat a entendre que activa el procediment d’aprovació d’un reglament d’empadronament a la ciutat, garantint que ja ha sol·licitat un informe jurídic al secretari municipal sobre la proposta de la PAH. Sobre aquesta qüestió, el Comú de Lleida demana a la Regidoria de les Polítiques per als drets a les persones que es tramiti el Reglament d’empadronament que presenta la PAH, atenent que és un reglament just i que està legalment recolzat pel Síndic de Greuges de Lleida i el Síndic de Greuges de Catalunya. Hem recordat a l’equip de govern que empadronar-se és un dret i una obligació per a tothom, sigui quina en sigui la nacionalitat, situació administrativa o legal. Totes les persones i les famílies sense recurs reallotjades han de poder empadronar-se on viuen realment, independentment de la possible controvèrsia legal de l’ocupació de l’habitatge. Aquest fet no perjudica els propietaris ni als bancs i és la via d’accés als drets que es deriven del propi padró. En cap cas el padró pot ser un instrument coercitiu de pèrdua de drets i s’ha de limitar a reflectir fidelment la realitat demogràfica. El govern municipal ha de gestionar l’acció de govern i planificar-la de manera eficient en conèixer la situació i el nombre oficial d’habitants de la població que governa.

Roda de premsa celebrada aquest dimecres (Imatge de Paeria)

Roda de premsa celebrada aquest dimecres (Imatge de Paeria)


En un altre ordre de coses, el Comú, que havia demanat per escrit el calendari de modificació del reglament de participació, no ha trobat cap resposta per part del regidor, més enllà d’una passivitat absoluta sobre una qüestió tan rellevant i l’absència de cap document de treball. A parer de Joan Gómez, les aportacions s’han de fer sobre el reglament anterior, i ens preocupa que no ha mostrat voluntat que la modificació del reglament es faci abans dels 6 mesos que estableix el cartipàs.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest