El Comú veu afany recaptatori amb l’IBI rústic i proposa congelar-lo mentre no s’aclareixi la inseguretat jurídica de la ‘cadastrada’

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , .

Davant la situació d’inseguretat jurídica que ha provocat l’actualització dels valors cadastrals impulsada pel govern central, el Comú de Lleida proposa al Ple de l’Estat de la ciutat la congelació de l’IBI rústic a tots els béns immobles d’ús agrícola o ramader a l’espera que es concretin definitivament les modificacions legals que vol imposar el govern central i les al·legacions que els veïns de l’horta estan presentant.
L’anomenada “cadastrada” impulsada pel ministre Montoro imposa modificacions arbitràries que han generat greus problemes i preocupacions entre els pagesos i ramaders de l’horta de Lleida. Per exemple, veuen com hi ha un cúmul d’errors en les valoracions que els estan obligant a presentar una allau d’al·legacions al cadastre. Mentre el govern de l’estat porta a terme aquesta actuació l’administració propera -la Paeria- hauria d’actuar amb responsabilitat, atendre els seus ciutadans i emparar-los, i mai hauria d’assumir l’arbitrarietat del ministeri i menys encara aprofitar-la amb l’objectiu d’augmentar la recaptació.
Pensem que endegar bonificacions no és la solució perquè carrega de feina l’administració alhora que obliga a la pagesia a assumir molts tràmits i a pagar més. Que l’Ajuntament de Lleida aprofiti la “cadastrada” per augmentar ingressos evidencia un afany recaptatori que no es pot maquillar parlant de bonificacions. Pel que fa a una possible rebaixa lineal de l’IBI de l’horta considerem que seria injusta perquè beneficiaria igual als que treballen a l’horta que als que, per exemple, hi tenen una segona residència amb piscina. I tot plegat mentre l’horta continua desatesa per la Paeria, amb un manteniment deficient de camins, aigua potable, telecomunicacions,…
L’horta no ha de pagar la baixada d’IBI que hi ha hagut enguany
El regidor Sergi Talamonte creu que l’equip de govern aprofita la “cadastrada” per augmentar els ingressos de l’IBI. “El que no podem permetre és que s’obligui a la pagesia a gratar-se la butxaca per compensar la baixada de l’IBI general que hi ha hagut” diu Talamonte, que recorda que “el PSC va pactar amb el PP rebaixar l’IBI perquè li aprovés els pressupostos 2017, i ara aprofiten els deliris de Montoro per compensar-ho a base d’ofegar més la nostra pagesia i basant-se en valoracions arbitràries de les seues edificacions“.
Per aquests motius, demanem que s’apliqui la moratòria de tres anys en l’augment de l’impost de IBI de naturalesa rústega que provocaria aquest augment de valor cadastral, tal com preveu l’article 74.2 de la Llei d’Hisendes locals, a l’espera que s’esvaeixin els dubtes generats per l’aplicació de l’actual legislació, tal com vam proposar via esmena a les Ordenances Fiscals d’enguany.
L’administració no pot ser arbitrària en les seves decisions
L’actual legislació no ha previst l’aprovació de noves normes reglamentaries per valorar els immobles rústecs i està aplicant les mateixes valoracions cadastrals que les que s’apliquen als immobles urbans e industrials. Aquest fet ha provocat que amb l’aplicació de la llei 12/2012 es contradigui el principi de legalitat fiscal més important, aquell que diu que l’administració no pot ser arbitrària en les seves decisions. Això està provocant inseguretat jurídica i molt probablement es produiran una allau de demandes judicials que pot comportar una modificació legislativa que corregeixi aquesta disfunció. L’aplicació de l’actual marc legislatiu per la valoració cadastral dels elements constructius fa impossible poder discernir mitjançant bonificacions potestatives entre els immobles de nova regularització i els que ja estaven regularitzats, igual que fa impossible distingir entre aquelles construccions que es destinen a activitat agrària i ramadera de les que es destinen a activitats de lleure o a segones residències.

Horta (imatge de Paeria)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest