El Comú vol rebaixar un 30% les retribucions als càrrecs polítics, limitar els mandats i establir la dedicació exclusiva

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

En l’àmbit del funcionament de l’administració local i dels seus càrrecs polítics, el Comú de Lleida aposta per una administració col·laborativa, un model de govern obert, i uns càrrecs polítics que es posin al servei de la ciutadania, sense privilegis, amb dedicació exclusiva i amb limitació de mandats. Planteja reduir la despesa en l’estructura política de l’Ajuntament, rebaixant al voltant del 30% les retribucions als càrrecs polítics, i reduint dràsticament els càrrecs de confiança.

El Comú de Lleida sorgeix d’una nova manera d’entendre la política i en la tasca que ha anat fent des que existeix, ha pogut constatar i denunciar un model de gestió pública ineficient per al bé comú i amb ombres importants de malbaratament i d’aprofitament privat de recursos públics. Serveis públics externalitzats ineficients i cars per als lleidatans, però molt profitosos per a les grans empreses privades, com en el cas dels radars o el servei de neteja; connivència entre l’ajuntament i La Caixa; ús de recursos públics per a activitats privades o de partit de l’alcalde, són alguns dels casos denunciats pel Comú de Lleida. Per això, el seu programa dóna molta importància a diverses mesures per transformar el model de l’administració de la Paeria.
Noves formes polítiques
D’acord amb la fórmula electoral que el Comú de Lleida ha adoptat per presentar-se a les eleccions, una agrupació d’electors i no un partit polític, el Comú considera que la Paeria és dels electors, de tot el veïnat de Lleida: tant els càrrecs polítics com els treballadors de l’ajuntament, estan al servei de la gent. Com diu Sergi Talamonte, segon en la llista electoral “el Comú es vol posar al servei, proposant solucions, però sobretot obeint als nostres veïns”. Per això proposa un seguit d’actuacions encaminades a millorar la gestió pública, fent-la col·laborar amb la ciutat, amb fórmules de govern obert i amb un major control de l’eficàcia, amb el bé comú com a índex de mesura.
IMG_6540
Govern obert vol dir govern participat, govern transparent, govern que compta amb la col·laboració de la ciutat i dels treballadors públics. Govern que facilita les coses a la gent i se centra en contribuir al bé comú. Per aconseguir aquesta col·laboració el Comú pretén simplificar la burocràcia municipal i apostar per l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), i dels recursos i equipaments municipals, per compartir amb la ciutat tota la informació de què disposa la Paeria sobre la pròpia ciutat, de manera que sigui significativa per a la participació i la col·laboració.
En això hi juguen un paper molt important les TICs, terreny en què el Comú aposta pel programari lliure i les llicències comuns (creative commons), pels seus avantatges en termes d’eficiència, independència de proveïdors, flexibilitat i adaptació a necessitats específiques, disponibilitat, seguretat, i, sobretot, de possibilitats de participació ciutadana.
Més enllà de les TIC, però, el Comú considera que els ponts entre la Paeria i la ciutadania passen pels treballadors públics i les instal·lacions i recursos públics. Per això, planteja fórmules de cogestió i/o autogestió d’espais municipals, obrir-los a nous usos, i posar-los al servei de la participació l’ús ciutadà i el suport a l’ocupació. També vol posar en valor el paper del personal que treballa a l’ajuntament, incorporant-lo a l’elaboració, i execució, d’un Pla de Qualitat de l’Administració Municipal, adreçat a millorar el funcionament general del conjunt dels serveis públics.
En la mateixa línia, el Comú vol ampliar l’equip de govern municipal incoporant-hi a representants dels treballadors, per a que hi aportin el coneixement que acumulen sobre l’administració, i a representants de les assemblees de barri, que traslladin a la Paeria les decisions i les propostes dels veïns i associacions de cada barri, que han de tenir caràcter vinculant.
Els càrrecs polítics: un codi ètic que acaba amb els privilegis
Pel que fa als càrrecs polítics, la proposta del Comú de Lleida vol acabar amb els privilegis que s’han anat atorgant i subjectar la seva actuació a un codi ètic que delimiti molt clarament el seu paper al servei del bé comú de la ciutat.
Per això, proposa una reducció al voltant del 30% en les retribucions als càrrec polítics. Aquesta reducció sortiria en la major part de l’eliminació dels pagaments que s’afegeixen al sou, en forma de dietes fixes, retribucions per assistència a comissions, descomptes i gratuïtat en serveis com el pàrquing, entre d’altres. En quant al sou, el programa del Comú contempla un nivell salarial d’acord amb les escales salarials de la funció pública i d’acord amb una màxima exigència de dedicació: mandats limitats, dedicació exclusiva i incompatibilitats estrictes respecte d’activitats privades. També contempla una dràstica reducció dels càrrecs de confiança i procediments molt clars que justifiquin la seva contractació, per reduir una factura que actualment, sumant ajuntament, empreses i organismes autònoms, ascendeix a 1.173.405 euros.

Com va denunciar el Comú, l’alcalde de Lleida va utilitzar el vehicle oficial per assistir a una reunió de La Caixa sense que aquell dia constés a l’agenda cap acte

Com va denunciar el Comú, l’alcalde de Lleida va utilitzar el vehicle oficial per assistir a una reunió de La Caixa sense que aquell dia constés a l’agenda cap acte


D’altra banda, amb el Codi Ètic per a treballadors i càrrecs polítics de la Paeria, el Comú de Lleida vol impulsar un debat i una actuació ferma per acabar amb la utilització d’allò públic en favor d’interessos privats i assegurar que l’acció de l’administració està sempre orientada al bé comú de la ciutat. Aquí s’hi inclourien mesures de transparència en les agendes públiques i en tots els procediments i contractes públics, incompatibilitats entre la funció pública i els interessos privats, o obligacions d’abstenir-se en procediments en què el càrrec que decideix té algun interès personal, entre d’altres.
AGENDA COMÚ PER DEMÀ DIMARTS 19 DE MAIG
10:30h Passejada informativa pel Secà de Sant Pere. Taula per recollir propostes dels veïns (Pl. De St. Pere)
19:00h Taula rodona amb els veïns a Plaça Cervantes (s’havia de realitzar a Pl. Pau Casals però hem hagut de canviar ubicació perquè les obres no estan finalitzades)
Més informació: Xarxa d’Innovació Pública: vídeo explicatiu dels conceptes que defineixen el govern obert
Programari lliure: Free Software Fountation Europa #AlcaldesCaciques – ¿Les votarás este #24M? | @x_net_

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest