El comúdelleida es queda sol en la defensa d’una comissió especial d’emergències socials i d’un nou consell de ciutat

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , .

Altres prioritats del comúdelleida en quant a participació i transparència sí que han estat incorporades al cartipàs municipal amb el suport de la major part dels grups municipals. L’acord que es perfila sobre càrrecs i retribucions no satisfà totes les propostes del comú que, en tot cas, aplicarà el seu propi Codi Ètic als seus càrrecs electes i personal de suport.
El comúdelleida lamenta que cap grup municipal s’hagi sumat a la proposta de creació d’una comissió especial d’emergències socials que s’ocupés, de forma transversal, dels problemes de pobresa, habitatge i atur, així com de les problemàtiques associades com la convivència als barris més afectats per la crisi. Tot i que els diferents grups municipals han argumentat que aquests temes ja s’inclouen en les respectives Comissions informatives, la proposta del comúdelleida volia remarcar el caràcter prioritari d’aquestes polítiques i facilitar la implicació i coordinació de totes les àrees de l’ajuntament en l’abordatge d’aquestes qüestions.
El comú també es queda sol en la proposta de creació d’un nou Consell de Ciutat que donés entrada als diferents agents socials i polítics de la ciutat per debatre i construir consensos a mig i llarg termini en quant al model de ciutat. A diferència de l’actual Consell, que té caràcter consultiu, el comú plantejava un Consell o Comissió especial oberta a la participació ciutadana, per treballar consensos de ciutat, que, un cop aprovats per aquesta comissió passarien a ser ratificats pel Ple i, per tant, incorporats a l’acció de govern.
En el capítol de consensos aconseguits, hi figuren algunes de les propostes de participació i transparència que el comúdelleida portava al programa electoral, tot i que algunes qüestions queden pendents de la posterior aprovació d’un nou reglament d’ordenació municipal. Tot i que el comú volia anar més lluny en la implantació de mecanismes de govern participatiu, amb la inclusió de consultes ciutadanes vinculants per als grans temes de ciutat, es valoren positivament els consensos assolits. Entre aquests, la publicitat d’agendes i documentació de les comissions i ple municipal; la participació ciutadana en la presentació de propostes i mocions al ple; la particpació de l’oposició en la definició dels ordres dels dia dels plens i comissions; o, de manera destacada, la creació d’una comissió especial de transparència. L’impuls que el comúdelleida vol donar als consells territorials, per convertir-los en assemblees de barri amb capacitat de decisió sobre les polítiques i pressupostos de barri, queda pendent de l’elaboració d’un nou reglament de participació ciutadana.
En quant a càrrecs i retribucions valorem positivament la reducció de càrrecs eventuals de direcció, amb un important estalvi en sous, la limitació de les retribucions per assistència i la supressió d’alguns privilegis polítics, encara que no s’ha arribat tan lluny com voldríem.
Per al comúdelleida el debat sobre el cartipàs ha estat la primera ocasió per posar de manifest la nostra determinació per canviar les formes de fer política a la Paeria, amb el final de la majoria absoluta del PSC. El nivell de debat i entesa entre els grups de l’oposició per elaborar les propostes per al cartipàs ha demostrat que, en un ajuntament més plural, hi ha capacitat de diàleg i de canviar l’estat de les coses cap al bé comú i cap a majors nivells de transparència i participació en la gestió pública.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest