El contenciós, una oportunitat col·lectiva per aturar un POUM que especula i que no respon a l’interès comú

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged .


En defensa del futur de Lleida, el Comú de Lleida presenta un recurs contenciós administratiu contra l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) perquè el seu avançament no compleix els requisits legals, fet que genera una oportunitat per aturar un planejament que especula amb la ciutat i que és contrari a l’interès general. El recurs ha estat admès avui mateix per la secció tercera de la sala contenciós administratiu del TSJC. El POUM actual es va aprovar definitivament al 2003, per tant té vigència fins al 2023:

  • La renovació anticipada a final de mandat sense un consens ampli de ciutat no està justificada, si no és per la voluntat de deixar-ho tot lligat davant unes eleccions que poden canviar les majories a l’ajuntament.
  • Un avançament en la renovació del POUM requereix una petició a la Generalitat, que no s’ha fet, on es justifiqui quin és l’interès general de fer-ne una revisió anticipada.
  • L’aprovació anticipada i precipitada d’un POUM amb moltes mancances hipoteca el futur de Lleida i limita les possibilitats de fer un POUM il·lusionant que faci de Lleida una ciutat referent.

El Comú de Lleida fa front amb el teixit social i econòmic que s’oposa a aquest POUM, fet amb presses i que no defensa l’interès general. Hem presentat un recurs contenciós administratiu contra l’aprovació inicial del POUM ja que en el seu avançament no s’ha complert amb l’obligació de consentiment per part de la Conselleria d’Urbanisme de la Generalitat. Aquesta autorització no és un tràmit exclusivament formal, sinó un mecanisme de control necessari per evitar possibles arbitrarietats o avançaments que no es justifiquin per l’interès general.
Aquest és un POUM per al bé d’uns pocs, fet a corre-cuita per uns governants que abans de quedar-se sense la poltrona han volgut fer el darrer gran favor als seus deixant lligada la planificació urbanística per als propers 20 anys. Des del Comú defensem un Pla d’ordenació que pensi en el bé comú, que requereix temps i uns consensos socials i polítics que en cap cas han existit.
El POUM defineix les possibilitats, el futur de Lleida a 20 anys, i mai s’hauria de fer de qualsevol manera perquè així ho volen els pocs que se’n beneficien. Creiem en un pla d’ordenació urbana al servei de la ciutadania que situï Lleida com a capital i ciutat referent que mai hauria hagut de deixar de ser.
Des de la responsabilitat com a servidors públics, el Comú de Lleida ha fet tot el que tenia al seu abast per aturar aquest POUM perjudicial per a la majoria de lleidatans:

Malgrat que el recurs només el signa el Comú, hi ha un gran nombre d’entitats de la ciutat i algunes formacions polítiques que, de formes diverses, han expressat el seu suport a la presentació d’aquest contenciós, en alguns casos donant suport econòmic perquè sigui possible. Hem palesat que moltes d’aquestes organitzacions i particulars no es volen assenyalar públicament pel perjudici que els pugui suposar aquest posicionament, en una ciutat on el clientelisme ha arrelat amb força després de dècades de govern monocolor.

El Comú va demanar a l’alcalde aturar el POUM fins que no es compleixin tots els requisits legals (Ple Paeria 27 abril de 2018)

La proposta de POUM del Comú
Apostem per una ciutat més amable, més amplia, amb més zones verdes, i amb canvis en la mobilitat amb iniciatives com els pàrquings dissuasoris soterranis, per treure gradualment protagonisme en l’espai públic al vehicle privat. Volem redefinir la urbanització de nous vials, la construcció de carrils bici segregats, majors amplades de voreres i carrers i més arbrat, acabant gradualment amb les places “dures”. Cal recuperar els sistemes de Parcs Urbans sense eliminar-ne cap. Defensem mesures per augmentar el parc d’habitatge públic i fins al 50% més la previsió de pisos de protecció oficial. Volem una Lleida de qualitat i que sigui un pol d’atracció per la implantació d’activitat econòmica. Una Lleida capital, verda, amplia, amable i volem posar les bases per convertir Lleida en una ciutat referent, on sigui atractiu viure i treballar.
29 propostes del Comú al POUM (pdf)

La proposta de POUM de PSC, Cs, PP i UxA

El planejament urbanístic per als propers 20 anys és un tema cabdal per a Lleida i no ens el poden imposar saltant-se la llei, amb presses a finals de mandat, sense consens polític i social. Estan imposant un POUM que no respon a les necessitats de la gent de Lleida:

  • Construeix més habitatge del que cal i obvia les necessitats d’habitatge públic
  • Fa desaparèixer parcs urbans
  • Suposa una regressió per a l’Horta
  • Potencia centres comercials als afores en lloc d’impulsar-los al centre
  • Genera un creixement desordenat de la ciutat
  • No resol problemes de mobilitat i en crea de nous

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest