Els Comuns denuncien la vinculació de l’empresa promotora de Torre Salses amb paradisos fiscals

Posted on Posted in Comú de Lleida, Comuns, Notícies, Paeria and tagged , .

Exigim la immediata rescissió del Conveni urbanístic entre la Paeria i Eurofund Parc Lleida SL

El grup municipal del Comú de Lleida, juntament amb En Comú Podem, denuncien la vinculació de l’empresa promotora del macro centre comercial de Torre Salses amb un entramat de societats de les Illes Verges Britàniques, considerat oficialment com paradís fiscal a Europa i Espanya.

Tal com queda reflectit al BOE (veure documents adjunts) l’empresa Eurofund Parc Lleida SL té com accionista únic i propietària l’empresa Eurofund Investments Luxembourg SARL (domiciliada a Luxemburg, com indica el certificat del Registre de Commerce et des Societés, document adjunt) i és propietat de Pallister Holdings Limited, domiciliada a les Illes Verges Britàniques.

Fèlix Larrosa ha faltat a la veritat a l’afirmar que l’empresa impulsora de Torre Salses no té relacions amb paradisos fiscals

El passat 30 d’octubre el paer en cap va afirmar que l’empresa promotora de Torre Salses era espanyola, desvinculant-la de qualsevol relació amb paradisos fiscals. Per la documentació que el Comú de Lleida ha aportat queda clar l’entramat societari que acredita que l’alcalde ha faltat a la veritat.

La confirmació de la vinculació directa amb paradisos fiscals de l’empresa que té previst signar un conveni d’actuació Urbanística amb la Paeria suposa una greu violació de l’acord de Ple Municipal arran de l’aprovació al ple de juliol de la moció promoguda per Oxfam Intermon. Per aquest motiu El Comú de Lleida exigim la immediata rescissió de tots els acords Urbanístics de l’Ajuntament de Lleida amb Eurofund Parc Lleida SL.

En aquest sentit Sergi Talamonte regidor del Comú de Lleida ha declarat: «L’Alcalde Larrosa llença el missatge que evadir impostos té premi. Està intentant amagar la vinculació amb paradisos fiscals de l’empresa impulsora de Torre Salses, quan el que hauria de fer és actuar amb contundència i rescindir qualsevol acord amb Eurofund en compliment de la moció aprovada que declarava Lleida lliure de paradisos fiscals»

Incompliment del Codi de Conducta de la SAREB propietària actual del terrenys de Torre Salses

Aquesta vinculació directa de Eurofund Parc Lleida SL suposa també un greu incompliment del Codi de Conducta de la SAREB, actual propietària de les finques situades al SUR-42 (Torre Salses), atès que va signar un acord de Compravenda amb Eurofund.

El codi de conducta de la SAREB al seu apartat 45 diu:

Los Empleados deben evitar, en todo caso, la utilización de estructuras de carácter opaco con finalidades tributarias, entendiéndose por tales aquellas en las que, mediante la interposición de sociedades instrumentales a través de paraísos fiscales o territorios no cooperantes con las autoridades fiscales, estén diseñadas con el propósito de impedir el conocimiento por parte de las autoridades del responsable final de las actividades o el titular último de los bienes o derechos implicados.

I al seu apartat 46 diu:

No se deben crear ni adquirir participaciones en entidades de propósito especial o entidades domiciliadas en países o territorios que tengan la consideración de paraísos fiscales, sin autorización específica del Comité de Dirección, previo informe del Órgano de Control Interno, y siempre tras un análisis de las circunstancias concretas de la misma y de la justificación de su oportunidad.

Per aquest motiu el diputat Jaume Moya ha presentat al Congrés del Diputats una bateria de preguntes dirigides al Govern per esclarir els detalls de l’operació de compravenda entre Eurofund Parc Lleida SL i la SAREB i per posar de relleu que aquests acords incompleixen el que estipula el Codi de Conducta d’aquesta última.

En aquest sentit Jaume Moya, diputat per En Comú Podem, ha declarat: “Les vinculacions d’Eurofund Lleida amb la consultora Pallister, especialitzada en enginyeria fiscal a través de paradisos fiscals, i la trama de Mossack Fonseca, investigada per la Brigada de Delincuencia Económica i constantment apareguda als cèlebres “papers de Panamà”, posen sota sospita els veritables objectius de l’operació especulativa de Torre Salses i podria situar a la Sareb i a la Paeria de Lleida com a cooperadors necessaris en una trama d’evasió fiscal i blanqueig de capital”

L’entramat societari que vincula l’empresa impulsora del projecte de Torre Salses seria però molt més complex i sembla projectar un entramat de possible corrupció i conflicte d’interessos, destinat a l’evasió d’impostos vinculats amb una operació especulativa del sòl, mitjançant un acord amb la Paeria de Lleida destinat a canviar el ús residencial del SUR-42, que ha passat de sòl urbà, consolidat i urbanitzat (amb poca demanda de mercat en el context actual) a sòl d’ús comercial.

Eurofund Investments Luxembourg SARL, propietària de l’empresa promotora de Torre Salses, té la seu al número 58 de la Rue Charles Martel, de Luxemburg, el mateix domicili de Maitland Luxembourg, empresa d’assessoria i administració especialitzada en l’enginyeria fiscal, amb oficines a les Illes Verges Britàniques, Les illes Caiman, Irlanda, la Illa de Man, Mauritània, Mònaco o Miami, reconeguts paradisos fiscals i vinculada a la trama Mossack Fonseca (relacionada amb el bufet Nummaria, desarticulat al 2016 per la Fiscalia Anticorrupció i la UDEF) i referida als cèlebres «papers de Panamà». De fet, el director del departament de clients privats de Maitland és el sr. Troskie Hermanus, administrador juntament amb Ian Sandford de Eurofund Investments Luxembourg SARL. En aquest sentit cal recordar que l’ajuntament té previst signar el conveni urbanístic per la construcció del Vial Víctor Torres d’accés a Torre Salses, aprovat al ple municipal el passat mes de setembre, amb al sr. Ian Sandford administrador mancomunat de Eurofund Parc Lleida SL.

L’adreça 58 de la Rue Charles Martel, de Luxemburg, també coincideix amb dues societats més que consten als «papers de Panamà»,ECOVIS Consulting Luxembourg SARL i Novatrust Limited dedicades a la creació i gestió d’offshore a paradisos fiscals.

Adjuntem diversos documents extrets del BOE que proven els lligams empresarial entre Eurofund Parc Lleida SL, Eurofund Investment Luxembourg SARL, Pallister Holdings Limited, Maitland, Les Illes Verges Britàniques i els papers de Panamà.

Lligams-Eurofund Investment Luxembougr SARL-Maitland

Lligams_Eurofund_Investment_Luxembougr

eurofund-registre-commerce-luxembourg

Detall BORME – EUROFUND PARC LLEIDA SL

Torre Salses

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest