Encara pots dir la teva sobre el Pla d’Usos de l’Horta

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged .

Fins el 18 d’agost podeu participar en l’elaboració del Pla d’Usos de l’Horta què té com objectiu potenciar l’activitat agrària i preservar els valors paisatgístics de l’Horta, a més d’intentar trobar un punt d’inflexió entre habitants, pagesos i empresaris. El Comú de Lleida,  impulsor de la redacció del Pla,  s’ha reunit amb gent de l’Horta per conèixer les seves opinions.
“Les actuals normatives graven la situació de la pagesia”
Marina Pifarré, representant del Comú de Lleida a l’Horta, valora que “La normativa urbanística, municipal i especialment la general i territorial, és un dels esculls forts, que no l’únic, que de manera més directa grava la situació del pagès, per les seves fortes i sovint injustes disposicions, especialment pel gairebé nul reconeixement de la especificitat i dinàmica del món agrari, i per la discriminació negativa que se li fa, per exemple en comparació a les condicions d’habitabilitat de la ciutat, la qual cosa afecta molt de prop a les famílies, i llur continuïtat al territori. La legislació agrària, tampoc ajuda al pagès”.

Imatge Comú de Lleida


La ciutadania de l’Horta té moltes necessitats, paguen els mateixos impostos que la resta de ciutadania i no poden gaudir dels serveis essencials per a la vida quotidiana. Necessita autobús,  poder  ser localitzada en cas d’emergència, comunicacions amb xarxa de fibra òptica, seguretat a les finques i als camins, senyalitzacions vials, demanen el 100% d’IBI rústic i perquè no, un reconeixement a la pagesia mitjançant una nomenclatura de carrers a l’Horta, que parli del territori amb coherència, igualtat i dignitat. 
El Comú ja ha proposat des de l’inici del seu mandat fins a dia d’avui, gairebé totes de les necessitats esmentades i moltes altres com que la ciutadania de l’Horta disposi d’aigua de boca, que hi hagi una oficina d’informació, un agent per tal de vigilar la zona, una ordenança per collir cargols i altres fruits o vegetals en les finques que tenen un ús agrícola actiu, arranjament de camins, manteniment i neteja de la Serrallarga, un reglament que l’organitzi i són tantes les propostes fetes pel Comú i que l’equip de govern s’ha apropiat! Però malgrat no se’ns anomeni ni es reconegui públicament la tasca que fem, algunes de les nostres propostes es fan, encara que no del tot bé, com catalogar les cases amb dades sensibles o el defectuós arranjament de camins.
Els objectius de les nostres propostes són clars:

  • Augmentar la renda agrària dels pagesos de l’horta, oferint noves possibilitats d’activitat econòmica, pel pagès i/o llurs famílies.
  • Fixar la població al territori, fent-lo sostenible econòmicament, llur permanència al medi agrari, amb les mateixes o millors, condicions d’habitabilitat que a ciutat. Si cal, fent-hi discriminació positiva, com s’ha fet i es fa en altres països.
  • Adequar la normativa urbanística i territorial, a les necessitats reals de la pagesia i el camp català, no pas a l’inrevès, com passa actualment.

La finalitat és construir una Lleida més justa,  basada en la igualtat per a tota la ciutadania.
Més informació sobre el pla d’usos de l’horta: http://sostenibilitat.paeria.cat/horta/pla-dusos-de-lhorta-de-lleida-2017
 
 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest