Equilibrem el contracte de l’aigua introduint progressivitat i incentivant l’estalvi en un context d’emergència climàtica

Posted on Posted in Ciutat per viure, Paeria and tagged .

Els signants del Compromís en la gestió de l’aigua i el clavegueram estem essent responsables. L’increment del preu de l’aigua és una mesura prevista en el contracte signat l’any 2012, que s’havia anat posposant i que és necessària per garantir l’equilibri econòmic de la concessió i les inversions a la xarxa per a tenir un bon servei a la ciutat. A més, evita un litigi de resultat incert i que podria suposar en anys pròxims un perjudici econòmic de fins a 12 milions d’euros, que es traduiria en increments més elevats i sobtats. Arriba en un moment difícil per a tothom, però és necessari, per responsabilitat, i s’aplicarà amb rigor i sensibilitat.

  • L’increment es concentra en els trams de consums més alts amb l’objectiu d’incentivar l’estalvi d’aigua. Per a un 96% de les llars i un 70% de les empreses, la pujada en la factura equivaldrà l’any vinent a menys d’un euro al mes:
  • És un acord amb sensibilitat social i mediambiental, ja que preveu la rebaixa d’un 10% de la tarifa a les famílies vulnerables acollides a la tarifa especial d’aigua de bo social. També es preveu un conveni per resoldre la situació de pobresa energètica a la ciutat, que incorporarà la constitució d’un Fons Municipal de Solidaritat, dotat amb 100.000 euros a l’any, per donar ajudes a fons perdut a persones o famílies en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió residencial.
    Un altre dels objectius del nou model tarifari és promoure l’estalvi d’aigua, ja que incideix en què qui més aigua consumeix, pagui un preu més alt.
  • Sabedors que hi ha greus desequilibris en un contracte que no ens agrada però que està signat, aquest govern va iniciar negociacions amb la concessionària que ens han portat a un consens beneficiós per a la ciutadania de Lleida.
  • La pujada ve motivada per un contracte heretat dels anteriors mandats, que es va signar inicialment al 93 i es va prorrogar, i que està en desequilibri ja que l’anterior govern no va aplicar els increments d’IPC i altres pujades que havia pactat amb la concessionària. No és pas el contracte que l’actual govern hauria defensat, però està signat i ens obliga.
  • La proposta és una pujada més baixa que la del 13% que demana Aqualia o del 16% que es plantejava pujar en l’anterior mandat. Plantegem una pujada del 3% proporcional als consums per persona, cosa que no s’ha fet mai.
  • La mesura és resultat d’una negociació llarga i complexa i aporta rigor, permet tendir a l’equilibri pressupostari i estalviarà a la ciutadania haver de fer front al nou episodi de generació de deute que hauria suposat un litigi judicial.
  • També s’apliquen criteris de progressivitat en la taxa de clavegueram, que es tarifarà a partir d’ara per consum i no lineal com fins ara.
  • Aquest govern, com contempla el Pacte d’Entesa, segueix explorant les vies per municipalitzar el servei de l’aigua, un dret humà universal essencial i un bé comú, que ha de ser regulat amb eficiència i solidaritat sobre la base dels principis d’igualtat, equitat, no discriminació, justícia social i respecte al medi ambient. L’aigua no ha de ser un objecte de mercantilització. La gestió directa municipal és l’únic mètode que garanteix la gestió pública.
Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest