El web de la Paeria silencia la versió del Comú responent a la petició de dimissió d’un dels seus regidors

Publicado el Publicado en Notícias, Paeria y etiquetado , , .

A la vista de la notícia publicada ahir al web de la Paeria, titulada «El Govern de la Paeria exigeix la dimissió del regidor del Comú, Sergi Talamonte» el grup municipal del Comú de Lleida ha fet una petició aquest matí a alcaldia perquè sigui respectat el seu dret de rèplica i que es publiqui la versió del Comú sobre els fets i se’n faci la mateixa difusió que s’ha fet de la notícia que reproduïa la versió de l’equip de govern.
Malgrat que el cap de gabinet d’alcaldia s’ha compromés a que durant el matí respondria la petició, en el moment de difondre aquest comunicat encara no ha donat resposta al Comú ni ha rectificat res al web.

Vulneren el Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública i el Codi Deontològic
Considerem que la notícia no compleix els mínims de professionalitat periodística, que marquen que es doni la veu a les diferents parts implicades en una notícia. En aquest cas, la notícia reprodueix exclusivament la versió de l’equip de govern i no es dona cap oportunitat al Comú ni al regidor la dimissió del qual es demana, de respondre a l’equip de govern i donar la seva versió dels fets. Tenint en compte, a més, que ambdues parts formen part de la corporació municipal, aquesta omissió per part del departament de premsa de l’ajuntament ens sembla encara més greu, si cap.
Considerem que s’han vulnerat l’article sis i vuit del Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, el qual va ser subscrit per l’Ajuntament de Lleida per acord de la Junta de govern de 28 d’octubre del 2014, i que diu que «han d’evitar el partidisme i la manca de professionalitat» mitjançant un tractament contrastat i el més complet possible de les principals informacions, donant veu als diferents protagonistes, retent comptes de la gestió realitzada i fomentant la participació ciutadana. Els mitjans no es poden utilitzar com a eina de propaganda política del partit o la coalició que deté el poder. Han d’estar dotats dels recursos humans i tècnics necessaris, amb professionals que rebin una remuneració adient a les tasques que realitzen i que disposin dels recursos tècnics necessaris, sempre respectant el Codi Deontològic que regeix la professió periodística.
I en el Codi Deontològic es diu «Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament». No s’han d’usar expressions injurioses ni difondre dades imprecises o sense base suficient que puguin lesionar la dignitat de les persones i provocar dany o descrèdit a entitats públiques o privades. El periodista s’ha de posar en contacte prèviament amb els afectats per donar-los l’oportunitat de resposta.
També es pot considerar que la notícia i la seva difusió a través de la web tampoc no compleix amb els articles 2 i 4 del Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública, on es diu que els mitjans de comunicació institucionals «Han d’informar d’una manera veraç, plural i transparent» donant compte de la gestió que fa l’equip de govern mostrant les diferents sensibilitats polítiques que s’han expressat a les urnes, alhora que «Han de fomentar el debat públic per a la participació democràtica».

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest