El comúdelleida ha presentat una proposta de resolució per recuperar la presencialitat en l’atenció social per fer front a la bretxa digital que afecta a les persones més vulnerables i que s’ha agreujat en el context de la pandèmia del Covid.
La proposta de resolució presentada a la Comissió Informativa de les Polítiques de gestió dels drets de les persones i relació amb la comunitat planteja la necessitat d’acabar amb l’assistència social telemàtica i insta el govern de la Paeria a desenvolupar projectes per captar fons europeus en l’àmbit de l’economia de les cures i reforç de les polítiques d’atenció social i d’inclusió social.
La bretxa digital en l’accés a l’administració pública
Tal i com assenyala l’Informe sobre exclusió i desenvolupament social a Catalunya 2021, de Càritas-Fundación Foessa, un 32% de les llars catalanes pateixen la bretxa digital, percentatge que puja fins al 42% en les llars en situació d’exclusió social severa. Aquesta bretxa digital provoca una pèrdua d’oportunitats en diversos àmbits, com el laboral o el formatiu, però també en l’accés a les ajudes i serveis de l’administració pública.
Les mesures de digitalització de l’administració municipal que s’han pres en el context de la pandèmia han agreujat aquesta situació, ja que són precisament les persones que més requereixen l’atenció dels serveis socials, les que tenen un accés més precari a aparells digitals, a xarxes de connexió i a les habilitats informàtiques que requereixen els serveis i tràmits digitalitzats.
Per això, el comúdelleida proposa que es recuperi la presencialitat en tots els tràmits i espais d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat.
Reforçar les polítiques socials amb els fons Next Generation
La proposta de resolució del comúdelleida reclama també al govern de la Paeria que col·labori amb les entitats del tercer sector per presentar projectes de captació de fons europeus en les convocatòries que han de sortir enguany en l’àmbit de l’economia de les cures i reforç de les polítiques d’atenció social i d’inclusió social.
El comúdelleida ve reclamant al govern un pla de xoc en l’àmbit de les polítiques socials amb dos objectius. Per una part, incrementar els recursos destinats a l’atenció social en un context d’augment de la pobresa. I per altra part, millorar el propi funcionament dels serveis socials municipals per garantir una millor gestió d’aquestes polítiques socials.
En aquest sentit, el comúdelleida ha mostrat la seua preocupació per la falta d’impuls a les polítiques socials de la Paeria, que s’ha traduït fins i tot en el desaprofitament de recursos disponibles. Així, per exemple, la Paeria ha acabat retornant diners a la Generalitat corresponents a convenis d’atenció social, com ha passat amb el programa d’ajuts a la infància i l’adolescència. En un moment en què la pandèmia ha agreujat la desigualtat i la pobresa, el comúdelleida considera que l’Ajuntament ha d’aprofitar tots els recursos disponibles i endegar les accions necessàries per reforçar les polítiques socials municipals.