Fem possible que el Pla de l’Estació tiri endavant després d’acordar amb ERC la introducció de nous paràmetres

Posted on Posted in Ciutat capdavantera, Ciutat per treballar, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , , .

Major exigència ambiental, definir habitatge de protecció oficial de lloguer per a joves, i millorar la permeabilitat entre Pardinyes i el Centre Històric, són els tres aspectes que s’han introduït a proposta del comú, i que permeten desbloquejar l’aprovació del Pla de l’Estació.

«Al programa del comúdelleida hi figurava l’aposta pel pla de l’Estació i per un model comercial que inclogués espais de gran format, però integrats a la ciutat, per generar sinergies amb el comerç existent i per evitar l’impacte ambiental de la mobilitat en vehicle privat associada als centres comercials a les afores dels nuclis urbans», ha explicat Laura Bergés, portaveu del comúdelleida. «Però hi figurava també l’aposta per connectar Pardinyes amb la zona de la Rambla Ferran-Príncep de Viana i les polítiques d’accés a l’habitatge i la transició ecològica. I aquests són els elements que tenim avui en la proposta de modificació del pla de l’estació, després que s’hi hagin introduit les nostres esmenes», ha afegit.

En els darrers dies, el comúdelleida i ERC han estat negociant la introducció d’aquestes esmenes en el planejament urbanístic que anirà al ple, així com en la posterior licitació del desenvolupament d’aquest planejament. L’acord amb ERC inclou també un compromís per tirar endavant aquesta licitació abans de la finalització del mandat.

«Amb els nostres vots donem viabilitat al Pla de l’Estació, però després d’haver assegurat que es complien condicions per a nosaltres irrenunciables, com són la màxima exigència ambiental, la connectivitat entre Pardinyes i el centre, i la política d’habitatge», ha resumit Laura Bergés.

Pioners en exigència ambiental per a un projecte comercial

En les esmenes aprovades avui a la proposta de modificació del Pla general d’ordenació urbana de l’àmbit de l’Estació hi figura elevar l’exigència en els paràmetres ambientals, en la línia dels objectius de Zero Emissions que s’està promovent a la Unió Europea. En aquest sentit, es promourà la màxima qualificació energètica en els edificis i el màxim autoconsum a través de fonts renovables, aspectes que seran objecte d’avaluació en la licitació del pla de millora.

«Amb aquest acord fem que Lleida sigui pionera en el desenvolupament d’un centre comercial que sigui neutre energèticament, i creiem que aquest és un incentiu que també ha de motivar als promotors que optin al seu desenvolupament», ha valorat Talamonte.

Promoure habitatge de protecció oficial per a lloguer jove

El comúdelleida i ERC també han acordat que l’habitatge de protecció oficial inclòs en l’àmbit de l’Estació podrà incrementar-se, fent pisos més petits, de 70m2, si es fa per a lloguer social.

Els pisos de 70m2 són els que habitualment s’adrecen a inquilins més joves i per tant es promou un ús de l’habitatge de protecció oficial que respongui a les dificultats del jovent per accedir a l’habitatge. La reserva d’habitatge de lloguer específicament destinat a lloguer jove serà, a més, un criteri a incorporar en la licitació del pla de millora urbana que ha de desenvolupar aquesta zona.

Permeabilitat Pardinyes-Centre

Un altre dels elements que s’han inclòs a proposta del comú és l’obligació de garantir que el pla d’actuació garantirà la permeabilitat entre els barris no només a peu, com ja estava previst, sinó també amb vehicles de mobilitat personal.

Tal i com ha explicat el regidor Sergi Talamonte, «si apostem per un canvi en el model de mobilitat, hem de garantir que les persones que van en bicicleta o patinet podran travessar d’un barri a l’altre amb facilitat i amb seguretat per a ells i també per als vianants».

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest