Discurs d’investidura del Comú de Lleida mandat 2019-2023: “Tant si som al govern com si no, col·laborarem i empenyerem per fer possible un canvi honest i valent”

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria.

“Hace algún tiempo en ese lugar, donde hoy los bosques se visten de espinos se oyó la voz de un poeta gritar ‘Caminante no hay camino, se hace camino al andar’…”

El Comú de Lleida va néixer amb voluntat de caminar, de transformar realitats per millorar la vida de les lleidatanes i els lleidatans. I tota la gent que volíem aquest canvi avui estem d’enhorabona perquè ara, el canvi, ja no és només necessari sinó que és possible. Ara ens toca treballar per fer-lo real.

Volem iniciar aquest mandat donant les gràcies a la gent de Lleida per haver-ho fet possible, aquelles persones que ens han fet el camí més fàcil, que l’han anat construint amb nosaltres i que ens han acompanyat, aquestes 4.896 persones que ens heu fet confiança amb el vostre vot valent. Gràcies, de tot cor. Des de la màxima responsabilitat, us garantim que aquest grup municipal es tornarà a deixar la pell per fer valdre els vostres vots, com sempre hem fet. Hem vingut a treballar pel bé Comú, ho hem fet fins ara i ho seguirem fent per aquesta ciutat valenta.

Fa 4 anys la ciutat de Lleida ja va expressar una voluntat de regeneració a la Paeria, una possibilitat de transformació que ràpidament va quedar frenada. El PSC va tenir l’oportunitat en el passat mandat de fer polítiques d’esquerres i de regeneració de la gestió pública, però va triar els socis que va triar. Aquest 26 de maig la gent ha tornat a demanar canvi i -com a servidores i servidors públics- recollim aquest mandat de la ciutadania per començar fer un gir al funcionament i les polítiques de la Paeria, per millorar Lleida i la vida de la gent que hi viu. Sabent que la tasca serà complexa, que les inèrcies de 40 anys poden ser un fre, que el llast econòmic serà una dificultat. Però davant tot aquest fre hi posarem la convicció, el treball i la il·lusió de tanta gent que pensem que la nostra ciutat mereix més, que la gent de Lleida ho mereix tot. I per això estem treballant des que vam entrar a aquest edifici. Des que ens vau designar servidores i servidors públics.

Les ciutadanes i ciutadans de Lleida han votat canvi. Felicitem a Esquerra Republicana de Catalunya, al Miquel Pueyo i a tot el seu equip per la victòria aconseguida. Ens agrada el canvi honest que propugna Esquerra, i per això avui li oferim el nostre vot. Un vot de confiança, un vot de col·laboració i també un vot d’exigència.
Esperem una Paeria amb una gestió honesta amb el bé comú, que substitueixi el clientelisme per la contractació pública transparent i oberta. Que substitueixi un govern més atent als lobbies que no pas a la ciutadania per un govern obert a la participació. Que canviï la propaganda per la informació.

Esperem un canvi en la política pressupostària, que aprofiti totes les eines per introduir progressivitat i criteris ambientals en l’IBI per millorar els ingressos. I un canvi en la despesa, per fer viable la transformació energètica i per disposar de més inversió social. Esperem un govern municipal que revisi els plans urbanístics, per posar-los al servei d’una ciutat més saludable, cohesionada i innovadora. I que posi el consens de ciutat per davant d’interessos especulatius. Li demanem al nou alcalde, a Esquerra, una voluntat ferma, un compromís decidit i valent en aquestes polítiques i en la gestió dels recursos -en els pressupostos- per fer possible aquest canvi. I li oferim la nostra col·laboració per treballar en aquesta línia.

A ningú se li escapa que tenim també diferències. Per exemple que el Comú no és un espai independentista. El comúdelleida és un espai municipalista, on hi ha independentistes, no independentistes i persones a les qui el tema de la independència no els sembla tan important. On persones diverses treballem conjuntament en base a un model compartit per a Lleida, i en base a un compromís compartit i ben clar sobre els drets civils. Ens sembla inacceptable que hi hagi presos polítics o que es negui, ja no el dret d’autodeterminació, sinó fins i tot la possibilitat de parlar-ne.

Oferim a Esquerra Republicana i a la resta de formacions l’experiència del Comú de Lleida precisament com un espai de trobada amb diferents visions sobre el fet nacional. Sobre el debat de sobiranies. Perquè, ho volem subratllar de nou, estem per un debat de sobiranies, i reivindiquem totes les sobiranies en tots els temes, sobirania nacional, però també sobirania municipal, sobirania energètica…

Entenem que aquest espai del sobiranisme múltiple ens pot ajudar a trencar amb la política de blocs nacionalistes, a acabar amb la polarització, no perquè siguem neutrals, sinó precisament perquè entenem que aquesta polarització immobilitza les opcions de canvi real.

Tant de bo que a banda d’ERC i el Comú algú més sumés per fer les polítiques des de l’esquerra que reclamen 6 de cada 10 lleidatans i lleidatanes. Tant de bo que algú més se sumés a una àmplia base sobiranista sense dreceres ni imposicions de relats. Malauradament el PSC se segueix descartant per sumar des de l’esquerra. I no només pel seu esgotament i el càstig que han patit a les urnes, no només per les males pràctiques que hem denunciat durant quatre anys i que encara cal treure a la llum i eradicar. També pel que hem vist en els darrers dies. Aprofitar els darrers 4 dies de mandat per tirar pel dret amb Torresalses contra la voluntat majoritària a la Paeria. Tirar pel dret per aprovar in extremis una llicència per llogar patinets elèctrics sense majoria. O eliminar el dispositiu d’atenció als milers de persones temporeres que ja han començat a arribar a la nostra ciutat. És cert que la resta d’administracions han de fer més, però el que tampoc és tolerable és que el fins avui alcalde ometi les seues responsabilitats i ens aboqui a un problema humà, social i de seguretat molt greu.

La ciutat valenta que defensem des del Comú no accepta cap límit ni cap fre al canvi que la gent ha demanat. Posem al servei d’aquesta transformació tot el treball que la nostra formació va fer amb rigor durant el passat mandat dins i fora de la institució. Demanem i oferim treball seriós, amb uns equips al darrere realment preparats. Demanem i oferim treball cohesionat al voltant de reptes i solucions compartides des de l’esquerra votada majoritàriament. Demanem i oferim servei a la ciutat des d’un sobiranisme convençut que només amb acords i grans majories serà possible.

Volem transformar realitats i fer-ho de la manera més eficient. Per això estem aquí. Tant si som al govern com si no, col·laborarem i empenyerem per fer possible aquest canvi honest i valent. Tant si som al govern com si no farem camins de tolerància i solidaritat, camins de fraternitat i justícia, camins de transparència i participació, camins d’apoderament ciutadà i de lluita contra les desigualtats, com hem vingut fent fins ara, com seguirem fent d’ara en endavant.

Todo pasa y todo queda,
pero lo nuestro es pasar,
pasar haciendo caminos,
caminos sobre el mar.

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest