La contractació pública com eina del Bé Comú

Posted on Posted in Notícies, Paeria.

El Plenari del passat divendres 26 va aprovar la “Declaració Institucional de l’Ajuntament de Lleida per la Compra Pública Ètica i Sostenible”, una declaració fonamental per la qual haurem de vetllar si no volem que quedi en paper mullat. Perquè una cosa són les declaracions i una altra la seva concreció en normes, en contractes que les facin realitat. I si per la trajectòria passada ens hem de guiar, més ens val redoblar l’atenció per combatre l’actual forma de contractar a la Paeria i defensar amb ungles i dents una alternativa a l’actual externalització de tot tipus de serveis, que es tradueix en ocupació precària i mal remunerada, en desigualtat d’oportunitats per a les persones, en danys mediambientals i en dificultats per concursar per a les petites i mitjanes empreses autòctones.
La contractació pública representa el 16% del pressupost de les administracions públiques. No és poca cosa, i no és irrellevant en absolut per al bé comú la manera en què aquesta contractació es realitzi. La compra sostenible suposa incorporar criteris mediambientals. La compra ètica consisteix a complir amb uns estàndards sobre condicions laborals. La contractació pública de béns i serveis ha d’actuar com un autèntic instrument generador de cohesió social. Salvaguardarà els principis de lliure concurrència i no discriminació, però tindrà en compte per igual altres principis de caràcter social.
Compaginar els dos elements, no només és lícit, sinó a més coherent amb la Directiva 2004/18 / CE del Parlament Europeu, que per afavorir l’Accés a la Contractació Pública proposa la divisió de l’objecte del contracte en lots (sempre que sigui possible), la reducció dels requisits financers previs i la simplificació de la documentació a presentar.

Ple Paeria del mes de febrer

Ple Paeria del mes de febrer


I com del que es tracta és de passar de les paraules als fets, a l’última aprovació de plecs de condicions administratives i tècniques per a la contractació dels serveis de neteja i manteniment dels edificis municipals, el Comú de Lleida ha plantejat nombroses millores en les condicions administratives i tècniques que en el seu conjunt promourien el millor compliment del PAES (Pla d’acció per l’energia sostenible) de Lleida i una divisió per lots del contracte que permetria accedir a un major nombre de professionals i empreses que les que els actuals plecs permeten.
Amb quin resultat? El mateix dia que el Ple aprovava per unanimitat la Declaració per la compra pública ètica i sostenible, les propostes del Comú sobre contractació de la neteja i manteniment eren en general rebutjades i s’aprovaven mesures en sentit totalment contrari amb el suport de PSC, Ciutadans i PP, i l’abstenció de CiU i ERC. Només el Comú i la Crida per Lleida van votar en contra.
No estan pensant en la ciutadania de Lleida els que així voten. Ells sabran quins interessos, públics o no tan públics, defensen. Ells sabran, però cada vegada som més els que també sabem i ens indignem. L’adjudicació com a eina del bé comú obligaria que un nombre o percentatge determinat de contractes (o subcontractes) fossin destinats a Centres Especials d’Ocupació. Exigiria declaracions signades per les empreses avalant el compliment estricte de les disposicions legislatives aplicables en matèria d’inserció laboral de les persones amb discapacitat. Obligaria que les empreses licitadores tinguessin com a mínim un percentatge establert de contractes indefinits. Obligaria a fomentar l’ús d’energies renovables, de mesures d’estalvi, a fomentar el reciclatge i la reutilització de materials.
Els beneficis per a la comunitat local són indubtables, perquè la incorporació de criteris socials fomenta el desenvolupament municipal, millora la qualitat de vida, la cohesió social i incideix en les zones menys afavorides. La sostenibilitat, el respecte a les persones, la cura del medi ambient, l’esperit cooperativista i la recerca del bé comú no poden ser simples ornaments publicitaris. El Comú de Lleida els porta inscrits en el seu ADN, constitueixen les nostres línies d’actuació, les que només per tu, però sobretot només amb tu, l’Agrupació Comú de Lleida defensa i seguirà defensant des de l’acció política municipal. I a qui no li agradi que s’hi posi fulles.
Carlos González
Regidor a la Paeria pel Comú de Lleida

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest