La Paeria ha de repensar les polítiques per a la gent gran

Posted on Posted in Ciutat amable, Ciutat per viure, Comú de Lleida, Notícies and tagged , .

Hem estat a l’acte d’homenatge a la gent gran, organitzat per l’Associació de Veïns Jaume I, reivindicant un canvi en les polítiques de la Paeria per un millor acompanyament a la vellesa. El comúdelleida proposta un model d’equipaments intergeneracionals on la gent gran pugui aportar la seua experiència i mesures per facilitar l’accés de la gent gran als serveis municipals.

«Les polítiques per a la gent gran són una assignatura pendent en la política municipal i seran encara més importants en els propers anys», ha explicat Laura Bergés. «Volem un model d’atenció de proximitat que tingui en compte la bretxa digital que afecta la gent gran, i que valori l’experiència que poden aportar les persones de més edat a la vida de la ciutat» ha afegit.

Les propostes del comúdelleida per al proper mandat en relació a la gent gran responen a dos grans objectius: millorar l’acompanyament a l’envelliment i comptar amb la gent gran com un actiu de la ciutat.

Millorar l’acompanyament a l’envelliment

En aquesta línia, el comúdelleida proposa una descentralització dels serveis municipals per facilitar l’accés de la gent gran als serveis i tràmits municipals sense haver de desplaçar-se fora del barri, amb mecanismes presencials per evitar l’exclusió digital que afecta especialment a aquest col·lectiu.

Una altra de les propostes del comúdelleida és l’elaboració d’un mapa segmentat per barris i edats que identifiqui les necessitats de la gent gran, atenent a la situació socioeconòmica, l’estat de salut física i mental o el nivell de dependència i acompanyament que tenen. La disponibilitat d’ascensor o altres problemàtiques vinculades al disseny urbà també haurien de figurar en aquest mapeig.

En relació a les necessitats residencials, el comúdelelida vol implicar l’ajuntament en el desenvolupament de noves fórmules de convivència, com les cooperatives d’habitatge amb  serveis compartits, o els models de convivència entre gent gran i jovent. Aquest tipus de programes tenen om a objectiu reduir la solitud de les persones grans afavorint-ne les relacions socials i afectives a la vegada que facilita una alternativa d’allotjament a joves estudiants.

La gent gran, un actiu de la ciutat

Tal i com ha comentat la candidata del comúdelleida, Laura Bergés, «la gent gran té molt a aportar a la ciutat, i per això pensem que cal revisar el model de centres per a gent gran per anar cap a un model intergeneracional».

En aquesta línia, el comúdelleida proposa passar d’un model que aïlla i desconnecta la gent gran de la vida de la ciutat a un model obert, on les persones grans puguin aportar la seua experiència i el  seu temps a la dinamització ciutadana en contacte amb el jovent.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest