La Paeria presenta la segona fase del projecte de millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , , , , , .

Aquest matí els regidors Sergi Talamonte (Habitatge i Transició Ecològica) i Joan Ramon Castro (Mobilitat, Trànsit i Horta) han visitat els Aiguamolls de Rufea acompanyats d’Esther Fanlo, Cap de Sostenibilitat a l’Ajuntament de Lleida, per presentar l’inici de la segona fase del Projecte de Millora que es durà a terme en aquesta zona.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d’interès ecològic i social situats prop de l’ermita de Butsènit, a mig camí entre la Mitjana i l’embassament d’Utxesa, al marge dret del riu Segre. Ocupen una superfície de 35 Ha aproximadament i estan catalogats dins l’inventari de zones humides de Catalunya.

Hi ha nombrosos espècies d’arbres i plantes (canyissars i bogars, xops, salzes, àlbers, freixes, oms…) així com una diversa varietat de fauna (fotja, balquer, cames llargues, agró roig, rascó, gavina vulgar, espulgabous, ànec cullerot, arpella…). Part d’aquests ocells i fauna nidifica als aiguamolls i hi passa durant l’època de migració.

Aquests espais tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió dels espais lliures territorials i cal promocionar-los com a llocs d’activitats socials i esportives, educatives, de recerca, i com a indrets d’interès paisatgístic i natural.

Molts veïns i veïnes de Lleida coneixem el Parc de la Mitjana però potser no totes coneixíem la zona dels Aiguamolls de Rufea. Amb aquest projecte també es pretén convidar a la ciutadania a que conegui i gaudeixi d’un espai natural tan impressionant i tan a la vora de la nostra ciutat. 

Aquest projecte de millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea s’emmarca en el Projecte Interreg TTFS (“Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre”, un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra, on l’Ajuntament de Lleida hi treballa en cooperació amb l’Ajuntament de Girona i el de Perpignan, entre altres ens públics. L’import del projecte per la ciutat de Lleida és de 662.633,69€ pel període 2018-2020.

 

Els objectius del projecte TTFS són:

 • Teixir una xarxa de rutes fluvials als rius Têt, Ter, Fluvià i Segre potenciant la biodiversitat, la descoberta dels paisatges fluvials i la potenciació de l’ecoturisme actiu.
 • Consolidar un nou producte ecoturístic transfronterer al voltant del turisme fluvial integrant 4 rutes complementàries tot desenvolupant un programa conjunt de màrqueting i comunicació.
 • Posar en valor el patrimoni natural i cultural vinculat als quatre rius mitjançant enfocaments de desenvolupament sostenible: creació de rutes de descoberta fluvial la llarg del Segre, activitats de coneixement dels valors naturals i culturals dels rius, visites guiades, participació en la realització de plantacions i actuacions de millora, guies didàctiques, etc.
 • Sensibilitzar sobre el valor dels rius promovent la protecció dels seus valors naturals, paisatgístics i culturals per a l’ús i gaudi de la població local i els visitants.
 • Condicionar i millorar les infraestructures verdes i blaves, millorant la qualitat ecològica i la biodiversitat i els espais per l’acollida dels visitants: observatoris, àrees de descans i millora de camins.

La segona fase del projecte de millora ambiental que començarà en unes setmanes consisteix en les següents actuacions:

 1. Millora i sistemes de control dels accessos a la zona dels Aiguamolls, amb la ubicació d’un nou punt de control d’accés amb vehicles al pàrquing, ciclistes i vianants
 2. Eliminació de canyes i esbrossada per millorar l’accessibilitat al mirador i la visibilitat dels Aiguamolls des d’aquest punt
 3. Eliminació de canyes invasores en una superfície de 300 metres quadrats
 4. Plantacions de vegetació arbustiva i arbòria (650 arbustos i 505 arbres)
 5. Creació d’una bassa temporal per afavorir la reproducció d’amfibis
 6. Col·locació d’un observatori elevat per facilitar l’observació paisatgística
 7. Creació d’una passarel·la per damunt de la bassa gran dels Aiguamolls per donar continuïtat al camí perimetral
 8. Col·locació d’una torre de Biodiversitat: una torre vertical ambuna plataforma superior per les cigonyes, caixes-nius per a diverses espècies animals com ratpenats, òlibes, falciots i orenetes, i caixes-refugi per a dragolins, eriçons, sargantanes i insectes
 9. Col·locació de mobiliari urbà: taules i bancs, senyalització, cartells informatius, banderoles indicatives i aparca-bicicletes

Aquest projecte, començat en la seva primera fase l’any 2018, té un pressupost total de 194.772,11€. La segona fase que començarà els propers dies s’ha adjudicat, per licitació, a l’empresa Lleidatana del Medi Ambient per un import de 114.863,80€. Està previst començar les obres durant el mes d’agost i la durada del contracte és de 5 mesos. 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest