La Paeria projecta 100 panells d’energia fotovoltaica en la primera instal·lació d’autoproducció sobre un edifici municipal

Posted on Posted in Ciutat per viure, Paeria and tagged , , .

L’Ajuntament de Lleida, a través de l’Agència de l’Energia de Lleida, ha engegat el primer projecte d’instal·lació de panells fotovoltaics sobre una coberta d’edifici municipal al centre cívic de Balàfia, amb la intenció d’autoproduir energia verda per al consum del propi edifici, i per a veïns que viuen a menys de 500 metres de la instal·lació. La instal·lació comptarà amb un centenar de panells solars i una superfície de captació de 262 m2, una potència solar d’uns 50 KW, i una producció anual estimada de 73 MWh.

«Els edificis municipals se sumaran a aquesta revolució solar on ja participen molts particulars i empreses de Lleida, fent possible la transició energètica» ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, qui ha avançat que l’any vinent la iniciativa s’estendrà a altres infraestructures municipals: «El Centre Cívic de Balàfia esdevé una prova pilot del que farem durant el 2021: sembrar de fotovoltaica el màxim d’edificis municipals i contribuir així a generar energia verda per combatre l’emergència climàtica».

Les característiques tècniques del centre cívic de Balàfia han propiciat que sigui escollit com a primer espai per endegar aquest projecte de fotovoltaica en infraestructures municipals. Les dimensions i les característiques de la coberta, la seua orientació i escassedat d’ombres faciliten la instal·lació de panells fotovoltaics.

Aquesta instal·lació obre la línia d’aprofitament d’espais públics per a l’autoproducció d’electricitat verda, en compliment del que recull el Pla d’Acció Municipal aprovat pel govern municipal i amb la intenció d’accelerar la transició energètica del municipi i contribuir a fer front a l’emergència climàtica. La intenció de la Paeria, a través de l’Agència de l’Energia, és anar desplegant instal·lacions de fotovoltaica a altres equipaments municipals de la ciutat, mitjançant les diferents fórmules possibles, que poden anar des de l’autoconsum propi, passant per la concessió per a l’explotació o lligades a la creació de comunitats locals energètiques, un model en el qual els serveis tècnics estan treballant.

Un estudi encomanat per la Paeria sobre un total de 42.000m2 de coberta municipal útil estima que es pot instal·lar en conjunt dels equipaments municipals, una potència superior als 4.000 KW, amb una producció aproximada que supera els 6.000 MWh, l’equivalent al consum de 4.300 habitatges.

La instal·lació de panells solars en edificis particulars per a l’autoproducció a Lleida s’ha disparat en els darrers mesos, i més de 100 famílies ja estan gaudint d’energia verda neta produïda a les seves teulades, associada a un estalvi econòmic per l’abaratiment de les instal·lacions i per les bonificacions de fins al 50% en l’IBI.

Les persones que es vulguin informar poden consultar el web de l’Agència de l’Energia de Lleida https://lleidaenverd.paeria.cat/agencia-energia-lleida/fotovoltaica/ o escriure a agenciaenergia@paeria.cat

Centre Cívic Balàfia

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest