La Paeria s’inventa un nou consell de Cooperació ‘exprés’ amb menys participació i més clientelisme

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , , , , .

El Comú de Lleida considera que la reforma exprés del Consell Mixt de Cooperació (CMC) que ha endegat el regidor de Participació Ciutadana, Drets Civils i Cooperació, Joan Gómez, no s’ajusta a la normativa i demana retirar la proposta de text del nou reglament del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat. La via unilateral endegada per Gómez se salta el reglament del CMC, que estableix que les modificacions de reglament estatutari han de comptar amb aprovació de 2/3 parts al Consell i s’han d’aprovar pel Ple. Davant l’actuació del tot opaca i molt probablement il·legal de Gómez, el Comú exigeix un debat amb tots els actors sobre la necessitat de modificar o dissoldre el CMC, i planteja fer-lo en una reunió extraordinària, tal com contempla el propi Reglament Estatutari.
De forma incomprensible,  aquesta dissolució -que es vol completar en poques semanes- es desmarca del procés obert que s’acaba d’endegar per canviar el reglament de participació. Som davant l’enèsim retrocés de la cooperació municipal, amb modificacions substancials que porten a minar el paper de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris i, en conseqüència, a un retorn a la relació clientelar de la Paeria amb les entitats. Volen tornar al “si no et portes bé…”.

Taula Rodona Cooperació i Solidaritat a la Coordinadora ONGD i aMS de Lleida

Taula Rodona Cooperació i Solidaritat a la Coordinadora ONGD i aMS de Lleida


El que vol imposar el regidor Joan Gómez
L’espai del CMC se subordina a un espai superior anomenat ‘Plenari’ on les entitats hi participen a títol individual i on es deixa de banda la tasca col·lectiva -que s’articula des de la Coordinadora- de participació i seguiment de la política de cooperació municipal. De facto, l’equip de govern s’extralimita ja que usurpa el funcionament de la Coordinadora. “Ens sembla del tot irresponsable que s’atropellin drets de la ciutadania i del teixit associatiu camuflant aquest retrocés en un procés que res té de participatiu i molt d’opac” valora el regidor del Comú de Lleida Sergi Talamonte. “A la Paeria li molesta el CMC i per això el vol dissoldre retrocedint 2 dècades, com si la Coordinadora d’ONGD no hi fos, com si les mobilitzacions pel 0,7 i tot el que vam aconseguir no existís, i com si no hi hagués més remei que fer relació clientelar amb les ONGD, en concret amb aquelles que interessin a la Paeria“.  Talamonte valora el procés com “un altre atac directe a l’esperit i a la construcció de la cooperació al desenvolupament que havíem aconseguit, i que situava Lleida com un exemple anys enrere” i es pregunta: “Per què, en lloc de destruir espais de coordinació com aquest, no promovem fórmules similars en altres àmbits?”
La modificació  també representa un pas enrere en l’agermanament Lérida Tolima, del qual ja no s’informarà ni es retrà comptes en el marc del propi agermanament. “Si es volen carregar la cooperació aquesta és la manera ideal: una proposta que és una aberració en conjunt” valora Talamonte, qui es pregunta “Com hem d’entendre que l’equip de govern faci aquest pas enrere, sense cap debat amb la societat civil organitzada, just en el moment que comença el procés per modificar un reglament de participació que hauria de servir també per posar les bases de la cooperació que volem per a Lleida?” La conclusió, resulta òbvia: “En el tema de la Cooperació el senyor Joan Gómez tira per la via unilateral perquè no vol córrer riscos: cal treure’s de davant la veu de la Coordinadora, potser perquè ha discrepat massa de les polítiques i les maneres d’actuar d’aquest equip de govern”. Un govern que fins ara ha incomplert sistemàticament les obligacions que tenia al CMC (no lliurament de documentació, actes que es retarden mesos, espais com el de Lérida Tolima que ni es convoquen,…) i que, lluny de fer autocrítica i rectificar, prefereix dissoldre qualsevol marc de control des de la societat per anar enrere.
Millorar la coordinació… carregant-se el paper de la Coordinadora?
El menysteniment de la Coordi entra en contradicció amb el presumpte objectiu que el regidor Joan Gómez expressa quan parla de procurar “la unitat d’esforços i coordinació en l’execució dels diferents programes i projectes”.
Apel·lem al sentit comú de la resta de formacions polítiques per oposar-se amb fermesa a aquest intent de silenciar la veu del moviment associatiu de la ciutat i fer pinya en la sol·licitud d’altres formacions i del Comú perquè el Regidor retiri la proposta de modificació dels estatuts.
“Aquest govern no admet la crítica i ven participació quan el que fa és expulsar dels espais de decisió col·lectiva les veus discrepants” rebla el regidor del Comú.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest