Demanem canvis en la regidoria de participació davant les mostres de control polític dels espais de participació

Posted on Posted in Ciutat democràtica, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , , , , .

El comúdelleida denuncia el model de control polític de la participació ciutadana que està desenvolupant la regidoria de Marta Gispert i demana una reestructuració de l’àrea amb el cessament del coordinador tècnic i el canvi de regidora.

El comúdelleida denuncia que des de la coordinació de participació s’ha enviat un missatge a representants dels consells de zona en què se’ls prohibeix mantenir cap reunió amb partits polítics si no compten amb l’autorització de la regidoria. Des de la regidoria també ha intentat impedir que els diferents consells de zona puguin mantenir reunions entre ells. Tot i que posteriorment, la regidora Marta Gispert va fer arribar un missatge de rectificació, el comú considera que el fet que el coordinador nomenat pel govern a instàncies de Junts per Catalunya hagi pogut enviar aquest missatge defineix quin és el model de participació que està impulsant la regidoria: una participació tutelada, que pretén controlar amb qui parlen o deixen de parlar els representants veïnals, i on es vol limitar el paper dels consells de zona a allò que validi la pròpia regidoria.

Per altra part, el comú ha recollit també queixes de membres dels consells de zona, que consideren que des de la regidoria no s’estan impulsant les actuacions sorgides d’aquests consells i que en alguns centres cívics s’estan posant dificultats a l’accés de determinades plataformes o grups de veïns i veïnes.

Reclamem canvis en la regidoria de participació

El comúdelleida considera que aquest és un model de participació caduc, instrumentalitzat pel govern, i que és totalment contrari al que el govern s’havia compromès a fer en el pacte d’Entesa que diu mantenir com a full de ruta. Per això, el comúdelleida reitera la seua petició que participació torni a situar-se en l’esfera de les polítiques de govern obert i drets civils i s’hi assigni un regidor o regidora que realment tingui interès en desenvolupar les polítiques de participació que figuraven al Pacte d’Entesa.

En la mateixa línia, el comú ha demanat que se cessi al coordinador tècnic, un càrrec de confiança de la regidora que més que a la coordinació tècnica, que ja fa el personal de la casa, s’està dedicant a un control polític dels espais de participació de la Paeria que és inadmissible. Proposem que s’elimini la plaça de coordinador i s’inverteixin aquests diners en el pla pilot de l’equip comunitari als barris, apostant per la participació des del carrer.

JuntsxCatalunya està promovent una participació tutelada

L’enviament d’aquest missatge és el darrer capítol del canvi d’orientació de les polítiques de participació sota la direcció de la regidora Marta Gispert, i que finalment van dur al trencament de l’acord de pressupostos. Tal i com va denunciar el comú, des de la regidora es va pretendre desmantellar el programa pilot de dinamització dels barris de Centre Històric, Balàfia i La Mariola-Turó de Gardeny que s’havia acordat mantenir. Per altra part, el comú va denunciar també que el desenvolupament de l’audiència pública sobre sensellarisme i del Consell de Ciutat apuntaven a un model vertical de participació ciutadana tutelada que s’allunyava del model que havia començat a implantar la regidora Elena Ferre en compliment del Pacte d’Entesa abans del trencament del govern.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest