L’EMU preveu refinançar el deute amb bancs durant 2020 per garantir la viabilitat de l’empresa

Posted on Posted in Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

El govern municipal aposta decididament per les polítiques d’habitatge i per fer viable el Pla de l’Estació

L’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) posa tots els esforços en reduir la càrrega financera que suporta l’empresa i obre un període de negociació amb els bancs per refinançar durant el 2020 el deute actual en condicions més avantatjoses. L’EMU adoptarà mesures per fer front a la situació d’endeutament i garantir les polítiques d’habitatge.

Aquest procés de renegociació preveu reduir a la meitat els 6,57 milions de quotes de crèdits que es paguen actualment. El refinançament dels 3 principals crèdits permetrà reduir la càrrega financera anual que suporta l’EMU a la meitat. La negociació amb els bancs, en definitiva, permetrà reduir la injecció econòmica de l’Ajuntament a l’EMU.

Després que el PSC no fes front des del 2010 a les amortitzacions dels deutes generats per la política d’endeutament de Larrosa i Mínguez, arribem al 2019 amb un total de 60 milions d’euros de deute en préstecs i una despesa per pagar aquests crèdits de 7 milions d’euros anuals. Malgrat les milionàries aportacions que fa l’ajuntament a l’EMU cada any (els darrers exercicis de 3,5 milions d’euros anuals) les necessitats de l’empresa no es cobreixen, alhora que es genera un forat milionari cada any. Durant l’any 2019 ha estat necessària una aportació extra de 1,9 milions d’euros a compte del pressupost de l’any que ve.

El govern d’entesa aporta solucions responsables per salvar l’EMU i per preservar les polítiques d’habitatge, amb l’objectiu de resoldre la situació greu que va provocar el govern anterior, en connivència amb Ciutadans i PP. El pressupost EMU per al 2020, a més, permetrà dedicar una part de la venda de patrimoni a polítiques per ampliar i gestionar el parc públic d’habitatge. Salvar l’EMU també permetrà fer viable el pla de l’Estació.

LA IRRESPONSABILITAT DEL PSC AMB L’EMU

Félix Larrosa, ex-regidor d’urbanisme i alcalde de Lleida en els darrers mesos del darrer mandat, i Montse Mínguez, ex-regidora d’Economia a la Paeria i presidenta de l’EMU del 2015 al 2019, es van dedicar a maquillar els comptes de l’Ajuntament carregant de deute l’EMU i comprometent-ne greument la situació financera. Tres elements resumeixen la manera de procedir del PSC amb l’EMU aquests anys:

  1. Calaix de sastre: la que en va ser presidenta fins fa uns mesos, Montse Mínguez, va utilitzar l’EMU per encabir-hi totes aquelles obres electoralistes i sovint faraòniques per a les quals no hi havia disponibilitat pressupostària. Un dels casos més clamorosos és la construcció del cobriment de les vies i el Pont de Príncep de Viana de l’àmbit del Pla de l’estació, encarregant a la EMU la contractació i la seva construcció sense partida pressupostària a l’ajuntament. Mínguez va optar per pagar les obres amb crèdits bancaris. Aquestes i altres operacions van portar a l’empresa a acumular un deute de més de 70 milions d’euros, gairebé de forma exclusiva amb la Caixa. Al caure l’activitat immobiliària l’empresa va hipotecar pràcticament totes les seves finques.
  2. Gestió dels actius deficient: durant aquest període es manlleva el patrimoni de l’empresa amb operacions de dubtosa legalitat que estem analitzant en detall, fent servir els actius de l’EMU com a moneda de canvi per afavorir uns interessos determinats de manera clientelar i contravenint així l’interès comú.
  3. Gestió financera irresponsable: Com a presidenta de l’EMU, Mínguez va recórrer al crèdit d’una manera desmesurada, pagant preus molt per sobre dels preus de mercat i amb una evident intenció política quan en molts casos aquests préstecs van ser dirigits intencionadament per a que esclatessin en el mandat actual. Alguns exemples:
    • 2013-2014 l’ajuntament va renegociar tres préstecs per valor de 61 milions d’euros amb tipus d’interès de l’Euribor més 3,15% i 3,5% i amb unes clàusules de pagament ajornat fins al 2016 per no fer-hi front.
    • 2012-2016 l’ajuntament va signar amb la Caixa un SWAP per acollir 30 dels 64 milions d’euros de deute a un tipus d’interès fix del 3% mentre els tipus d’interès variable del mercat van caure fins al 0%.
    • 2016 Mínguez demanà un préstec per un import de 10’6 milions d’euros per pagar amb aquest diner prestat 3,5 milions d’euros anuals de les quotes dels crèdits bancaris que havien estat ajornats des del 2013, per la impossibilitat de l’ajuntament de fer front al total de les quotes generades. Un préstec que des del moment de subscriure’l sabien que era inviable econòmicament ja que aquesta viabilitat es sustentava en la venda cada any de solars per valor de 4 milions fins al 2027, una xifra que no s’assoleix ni sumant les vendes conjuntes en els darrers 10 anys.

Enfront aquestes actuacions, el govern d’entesa actua amb responsabilitat: l’EMU preveu refinançar el deute amb bancs durant 2020 per salvar les polítiques d’habitatge i el Pla de l’Estació.

Aprovació pressupost EMU 2018 amb vots a favor de PSC i Ciutadans (imatge de Paeria)

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest