Les Basses: un parc per a la gent de Lleida?

Posted on Posted in Ciutat amable, Comú de Lleida, Notícies, Paeria and tagged , .

El govern de la Paeria ha presentat un projecte per fer un càmping a les Basses. Un projecte per recuperar aquest espai, record nostàlgic de piscines i pícnics per a molts, ara espai semi abandonat però que encara acull barbacoes i esbarjo. Ha passat el Senglar Rock, el projecte dels Barrufets, l’audiència pública sobre els seus usos, propostes per recuperar-lo com a espai de piscines… I ara, la proposta d’un càmping, que doti Lleida d’un espai d’acampada, bungalous i zona per a caravanes, i que generi recursos per mantenir i millorar el parc.

Una bona idea. Però…

El pla presentat preveu destinar el 30% de l’espai del parc territorial per a un càmping. Precisament, el 30% de l’espai que conté la principal zona d’arbrat: pi blanc i pi pinyoner, xipresos i àlbers, ginkos i desmais… I la que conté també l’actual espai de barbacoes. Es destina al càmping, per tant, tota la zona amb més valor, mentre que es deixa per al parc públic una àrea de descampats i arbres dispersos: l’antiga zona de les piscines, on s’hi van enterrar les runes de les construccions enderrocades, deixant el terreny erm i sense ombra, a excepció de petites clapes amb arbres.

En el projecte presentat pel govern no s’hi especifiquen mesures per rehabilitar aquest espai. No es fixen obligacions per a l’empresa que exploti el càmping que reverteixin en la millora de la part de parc públic. Es fixa un cànon (el que ha de pagar l’empresa per l’aprofitament d’un espai municipal), que tampoc no permet preveure disponibilitat de recursos públics per fer aquestes millores.

Es tracta, doncs, d’un projecte que privatitza per cinquanta anys la millor part del parc i que no garanteix el gaudi públic d’aquest espai emblemàtic. Les estretors econòmiques de l’ajuntament, sumades als anys d’abandonament de les Basses, s’ajunten per justificar un projecte que certament li dona vida a l’espai, però a canvi d’hipotecar la possibilitat de la ciutadania de Lleida de gaudir-ne amb qualitat.

Per això, reclamem al govern que revisi el projecte. Que repensi la distribució de l’espai del parc, per reservar espais de qualitat paisatgística per a l’ús públic. Que prevegi mesures per recuperar les parts més deteriorades. Que contempli la construcció d’equipaments de lleure d’ús públic. Que treballi per trobar els recursos, de la Generalitat, de l’estat, de la UE, per fer possible que les lleidatanes i lleidatans, no només les turistes i visitants, puguem tornar a gaudir de Les Basses. Per això, càmping sí, però parc públic de qualitat també, sobretot.

Article publicat al Segre

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest