Lleida, neta? Cal una modificació del contracte amb ILNET: és urgent i és possible

Posted on Posted in Ciutat amable, Notícies, Paeria and tagged , , .
El comúdelleida reitera la seva proposta de modificació del contracte amb Ilnet per fer front a les mancances en la neteja de la ciutat i la necessitat d’avançar en el nivell de reciclatge.

Davant les nombroses queixes, més que justificades, per la neteja de la ciutat, expressades ahir també per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes, el comúdelleida considera que és imprescindible la modificació del contracte amb l’empresa encarregada del servei, ILNET.

Tal i com argumenta l’equip de govern, el contracte amb ILNET ha quedat desfasat i requereix una actualització. Però davant aquesta realitat, no compartim el plantejament del govern de la Paeria expressat en la Taula organitzada per la FAVLL. No podem esperar a la finalització del contracte al 2024, sinó que cal actuar ja, més enllà dels processos participatius i actuacions puntuals de millora a què va fer referència el govern.

Ens cal, i és possible, una modificació urgent del contracte vigent per donar cobertura a les mancances de neteja de la ciutat i a la implantació del porta a porta a tot el municipi de Lleida.

Millora del servei i recollida selectiva

Al maig de 2021, el llavors regidor de de Transició Ecològica i Habitatge ja va presentar una proposta de modificació del contracte amb ILNET, que es pot justificar jurídicament per causes d’interès general. La proposta de modificació del contracte d’ILNET no suposaria un augment de despesa significatiu perquè equilibra l’augment del cost del servei amb la millora de la recollida selectiva i la reducció del cànon d’abocador per la implantació del porta a porta. D’aquesta manera, l’estalvi de 400.000€ en la recollida de residus es destinaria a millores i ampliació dels serveis de neteja de la ciutat.

A més, la modificació del contracte suposaria un augment radical del nivell de reciclatge del municipi, per sobre del 65% a què obliga la legislació actual en matèria de medi ambient. S’evitaria, així, l’emissió a l’atmosfera de 191.394 tones mètriques de CO2e. Aquesta emissió de gasos hivernacle GEI equival a l’emissió de CO2e de 41.607 vehicles de motor en un l’any.

Civisme i bon urbanisme per embrutar menys i netejar millor

Pel que fa a les mesures de conscienciació cívica que també són imprescindibles per millorar la neteja de la ciutat, el comúdelleida ha reclamat al govern una millor gestió dels procediments sancionadors relacionats amb aquesta qüestió, en el marc de les negociacions pressupostàries que s’estan desenvolupant aquests dies. La política sancionadora s’ha d’acompanyar el reforç de les campanyes de conscienciació, com la que ja va impulsar el comúdelleida des de la regidoria de Transició ecològica per fomentar la recollida gratuïta de voluminosos.

Finalment, el comúdelleida considera que la regidoria d’urbanisme ha de recollir la reflexió que es va fer en l’acte de la FAVLL entorn la relació entre neteja i urbanisme. Cal evitar els errors en el disseny i l’execució urbanística que compliquen la neteja de la ciutat.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest