Lleida passa a l’acció davant l’emergència climàtica

Posted on Posted in Comú de Lleida, Paeria and tagged , .

En 3 mesos a la Paeria no només hem corroborat que hi ha molta feina a fer sinó que també hem constatat que per fer-la comptem amb una enorme qualitat professional per part de l’equip de la regidoria de transició ecològica. Ens expliquen que a Lleida, en poc més de mig segle, la temperatura mitjana anual ha augmentat 1,3 graus. Que -com vostès hauran comprovat- augmenten els extrems climàtics, especialment dels dies d’estiu i les nits càlides. Que hi ha menys dies de precipitacions i menys dies de boira a la plana de Lleida. El que fins ara era, per a alguns, una cantarella sense conseqüències, es comença a fer evident, molt evident, de forma palpable.

L’emergència climàtica ha irromput a les nostres vides, i no ens quedarem pas de braços creuats. Aquest ajuntament considera una prioritat actuar, amb totes les mesures que estiguin al seu abast, per contribuir a revertir l’escalfament global. Els municipis, igual que totes les administracions, tenim la responsabilitat d’actuar davant la crisi climàtica que afecta la salut humana, la biodiversitat i que ens porta un increment d’onades de calor i fred cada cop més evident.

Per això en el darrer ple vam declarar l’emergència climàtica a la ciutat, i ho vam fer amb totes les forces polítiques a excepció de Ciutadans, que va optar per no sumar-s’hi. Des de l’equip de govern agraïm a PSC i PP que s’adherissin a la moció. Sabem, però, que les bones paraules no són suficients per fer front les 398.481 tones de CO2 que el municipi de Lleida emet anualment (les dades son de l’any 2014). Sabem que sense les accions de cada persona no podrem tirar enrere la pesada xifra de 2,86 tones anuals de CO2 per habitant. Però també sabem que des del municipi tenim molta feina a fer i cap excusa per deixar de fer-la, i ens hi hem posat.

Acompanyem les paraules de fets, perquè la nostra declaració d’emergència climàtica no és una declaració d’intencions, sinó que se sustenta en compromisos polítics. Per facilitar la transició ecològica, millorarem les bonificacions fiscals a tothom que es vulgui instal·lar plaques solars, amb ajuts de fins al 50% del cost de la instal·lació i bonificacions en l’IAE per a empreses. Crearem una agència de l’energia per assessorar i coordinar totes les accions de transició energètica.

Des de la constatació que el sector que genera més emissions al municipi és el del transport (32% del total d’emissions), ens plantegem aquest mandat reduir un 20% el consum de combustibles fòssils. Treballem ja per substituir desplaçaments en vehicle privat pel transport públic, vehicles elèctrics i bicicletes. Per fer més zones 20 i 30, per un carril bici millor, més connectat i segur i per millorar el transport públic. Per adaptar la ciutat al canvi climàtic, amb refugis climàtics en diferents parcs i places i més ombres per als vianants.

No hi ha volta de fulla en el que segurament és el repte més majúscul de la història de la humanitat. Cal reduir les emissions com a mínim un 40% el propers 10 anys i deixar el balanç a zero el 2050. Els joves estan fent que aquest planeta s’alci. Ens posem dempeus amb totes vosaltres.

Sergi Talamonte (Comú de Lleida)

 

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest