Més arbres i més eficiència energètica a Lleida: el confinament no ens atura

Posted on Posted in Ciutat per viure, Notícies, Paeria and tagged , .

Teníem prevista la presentació de l’Agència de l’Energia de Lleida la mateixa setmana que es va iniciar el confinament. Enmig de la incertesa, l’equip de Transició Ecològica va valorar que durant el confinament podia ser útil per a la ciutadania explicar-los com podien estalviar energia i fer baixar la factura en uns dies on el consum domèstic s’ha incrementat. I dit i fet, cadascú des de casa, vam agilitzar la creació del nou espai web, vam crear infografies i vam presentar telemàticament una campanya que ens consta que ha estat útil a la gent. Davant l’alteració dramàtica de la quotidianitat ens toca ressituar-nos, fent de la necessitat virtut, tenint clar que la prioritat és la vida, que la gent sempre ha d’estar al centre, i portant a terme, de manera transversal per part de totes les regidories, polítiques que ens permetin viure amb més harmonia amb l’entorn.

En aquesta voluntat de ser útils a la gent i de contribuir a una vida més sostenible hem donat el tret de sortida a aquesta campanya informativa per difondre consells d’ús i estalvi d’energia adreçats a particulars, autònoms i pimes i recollits al web lleidaenverd.paeria.cat/agencia-energia-lleida a través de l’Agència de l’Energia de Lleida, l’organisme de l’Ajuntament de Lleida que té per objectiu fomentar la transició energètica al municipi mitjançant l’impuls de projectes d’eficiència i estalvi energètic, i la promoció de les energies renovables, a més a més de ser un punt d’informació i assessorament per a la ciutadania i empreses que ho sol·licitin.

Des que vam declarar al setembre l’emergència climàtica a Lleida hem posat en marxa un seguit de mesures com són les bonificacions per a les instal·lacions d’energia fotovoltaica o bé l’impuls a la plantació d’arbres

Propostes que ampliem ara amb la difusió d’un ampli ventall d’opcions per a l’eficiència energètica i per l’ús de les energies renovables, fent-ho també des d’un vessant social per a combatre la pobresa energètica i incorporant un servei d’assessorament on-line apte per a temps de confinament. Treballar des de casa no ens ha impedit tampoc presentar convenis de col·laboració amb 3 entitats animalistes i protectores de Lleida que han d’aconseguir augmentar les adopcions del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia.

En l’actual situació de crisi, provocada per l’emergència sanitària de la Covid-19, no s’ha aturat l’activitat a la Regidoria. En aquesta reinvenció col·lectiva on tothom estem instal·lats, hem incidit aquests dies en feina que podem fer des de casa. I, és clar, tot no es pot fer amb teletreball. Algunes intervencions han quedat necessàriament paralitzades, com la plantació d’arbres per millorar les condicions del verd urbà de la ciutat. Per sort, en aquesta qüestió ens havíem alçat ben d’hora, i tan sols han quedat per plantar 37 arbres que s’incorporaran a la plantació del proper hivern, l’època de l’any òptima per a la plantació. La gran majoria de l’arbrat previst es va poder plantar abans del confinament: 862 arbres que en els seus primers dies estan comptant amb unes condicions magnífiques d’arrelament i brotada per la primavera plujosa que vivim.

És urgent una mobilitat més sostenible a Lleida

Sabem que per deixar enrere un model que sobreexplota el planeta i que es basa en energies i transport contaminants cal anar molt més enllà, estirar el carro de la mobilitat sostenible des de la regidoria de transició ecològica però fer-ho de manera transversal amb totes les regidories, en especial a la de mobilitat. I fer-ho sense demora per adaptar la ciutat, per exemple, posant més facilitats a la circulació en bicicleta, que com ens recorden des de En Bici Per Lleida, més que mai és el vehicle ideal per desplaçar-se: individual, que permet fer exercici i que no emet gasos contaminants. Ple suport a la proposta de carrils bici provisionals en llocs com Príncep de Viana, Passeig de Ronda o els accessos als polígons.

Amb totes les dificultats que vivim aquests dies, però no ens podem adormir en posar en marxa els compromisos que vam assumir amb Lleida: la crisi és una oportunitat per actuar en camps com el de la mobilitat

Cal generalitzar la Zona 30, fent una ciutat més amable i segura. I cal ampliar els espais amb prioritat per a vianants per permetre la necessària distància entre persones, una distància social que en moltes voreres estretes ara mateix no queda garantida. Cal incorporar quan convingui espais fins ara destinats a l’estacionament, i tot això es pot fer sense obra, amb baix cost. Posar la gent al centre de la mobilitat també vol dir convertir en zona de vianants grans espais del centre de la ciutat i crear zones i rutes de baixa contaminació amb restricció del vehicle privat.

Convidem a la ciutadania a que segueixi fent-nos arribar propostes perquè, malgrat la dificultat afegida que suposa aquesta crisi multidimensional, en sortim amb una ciutat més neta, on les persones i la vida siguin el centre.

Plantada d’arbres a La Bordeta

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest