Moció del Comú per a que la ciutadania de Lleida pugui conèixer els seus drets en matèria de pobresa energètica

Posted on Posted in Notícies, Paeria and tagged , .

El Comú de Lleida impulsa al ple de novembre una moció perquè la gent de Lleida conegui els drets que recull la llei 24/2015 i que inclou mesures per abordar amb màxima eficiència i celeritat el problema de la pobresa energètica, que afecta milers de lleidatans.
Considerem que l’actuació del Govern Municipal en aquest àmbit pot millorar
Els tècnics municipals fan en general una bona feina malgrat que els recursos de que disposen són limitats i cal, per tant, incrementar-los. Sense oblidar que les empreses subministradores tenen part de la responsabilitat en el problema de la pobresa energètica, l’agrupació d’electors considera que cal posar en valor tots els instruments de què disposem des de l’àmbit municipal per lluitar contra aquesta xacra.
Proposem més punts d’atenció i més dotació de personal perquè tots els ciutadans coneguin els drets que tenen quan s’enfronten a talls de llum, aigua i gas. I creiem necessari difondre abans que arribi el fred més sever un fulletó informatiu a totes les llars de la ciutat perquè tots els ciutadans tinguin coneixement del que la llei diu. Hem constatat en les diferents assemblees de barri que la gran majoria de veïns desconeixen els passos a seguir per acollir-se a la llei. Atès l’increment dels incendis a les llars durant l’hivern, apostem perquè la Paeria difongui els consells de seguretat de la campanya feta pels bombers.

Pobresa energètica (imatge de Lablascovegmenu a Flickr)

Pobresa energètica (imatge de Lablascovegmenu a Flickr)


Creiem que, per poder treballar amb màxima eficiència, la radiografia de la situació de la pobresa energètica a la ciutat ha de ser més acurada, i per això apostem per una tasca d’empadronament exhaustiva i per emprendre un estudi sobre els col·lectius que més la pateixen.
Com marca la llei, la Paeria ha d’exigir els llistats de les persones que els estan deixant de pagar les factures si les companyies no els faciliten, com fan BCN, Tarragona i Girona, perquè els serveis socials puguin fer-los els informes d’exclusió residencial amb l’objectiu d’acollir-los a l’esmentada llei. Com estableix la llei, l’Ajuntament ha de notificar a la Generalitat qualsevol tall de subministrament que incompleixi la llei per tal que se sancioni la companyia.
Apostem per protocols d’actuació que prioritzin les urgències, sobretot en gent gran i infants. La moció també inclou mesures com la rehabilitació energètica dels habitatges, auditories a les llars i la creació d’una plataforma Web que ajudi als tècnics del Departament de Benestar Social a gestionar els expedients i que inclogui consells d’estalvi.
Ara que arriba l’hivern considerem fonamental que la Paeria se centri en protegir a les famílies vulnerables dels talls de subministraments i que no es tornin a repetir mai més episodis com el de l’àvia morta a Reus per un incendi provocat per espelmes, 2 mesos després que Gas Natural li tallés la llum.
Moció perquè la ciutadania de Lleida pugui conèixer els seus drets en matèria de pobresa energètica

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest