Plens oberts a la ciutadania i consultes vinculants, propostes del Comú per un govern amb participació real

Posted on Posted in Notícies and tagged , , , , , .

L’agrupació d’electors incorporarà al govern representants dels treballadors de la Paeria i també de cada barri. Els pressupostos seran participatius i hi haurà assemblees de barri amb poder decisori sobre les inversions que s’hi han de prioritzar. El Comú canviarà el butlletí de la Paeria per fer-lo un instrument independent al servei de la gent i del teixit social.

Participació, vinyeta de l'artista Matías Tolsà

Participació, vinyeta de l’artista Matías Tolsà

El Comú de Lleida es compromet amb una Democràcia autènticament participativa i decisiva, exercida de baix a dalt. Els ciutadans i les ciutadanes han de poder exercir la iniciativa i alhora el control de l’acció política. En el termini d’un any el Comú establirà un Reglament de participació perquè la ciutadania pugui presentar iniciatives als plens i siguin debatudes de manera obligatòria. Podeu consultar aquí el marc organitzatiu.

Els barris, part del govern i amb capacitat per decidir pressupostos

L’òrgan executiu del govern municipal ha d’esdevenir un òrgan autènticament participatiu. L’equip de govern no estarà limitat a l’Alcalde i els Regidors, sinó que s’hi sumaran un representant de cada assemblea de barri i quatre representants dels treballadors de l’Ajuntament.

La proposta del Comú de Lleida és impulsar i afavorir les Assemblees de barri, que han de ser part fonamental en el organigrama de funcionament de l’Ajuntament. Constituïdes per tots els col·lectius i persones vinculades al barri (veïns, persones que hi treballen, AMPAS de les escoles…) no poden ser simples corretges de transmissió sotmeses al poder sinó font d’iniciativa i de decisió. Les Assemblees de barri tindran poder decisori sobre l’ús preferent dels pressupostos que s’hi assignin (pressupostos participatius).

També s’establiran noves formes de participació i sobirania que obrin la gestió municipal a la cogestió i l‘autogestió tant dels espais i equipaments públics que, precisament per públics, no són dels ajuntaments, sinó de la ciutadania.

El Comú realitzarà consultes ciutadanes vinculants, tant per a les actuacions que s’hagin d’efectuar sobre l’entorn més proper de les persones com per a les obres o inversions de gran envergadura, i de manera especial per a qualsevol decisió que afecti de manera fonamental el rumb de la política o impliqui compromisos que abastin més d’una legislatura. L’agrupació d’electors es compromet a realitzar una primera consulta vinculant en el termini màxim d’un any sobre aspectes rellevants de la política municipal. No n’hi ha prou amb una administració informativament oberta. Cal anar un pas més enllà, cap a la Governança oberta.

El Comú vol transformar el Butlletí de la Paeria en un autèntic mitjà de participació ciutadana, gestionat de manera independent i on trobin un espai d’expressió i d’arribada a les llars de la ciutat tant l’acció de govern com les opinions i actuacions dels partits i les plataformes i agrupacions ciutadanes.

Ajuda'ns a difondre
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest